Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset: ”Vetoamme kaikkiin eduskunnassa, että rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan”

04.07.2024 |19:06

Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet kummastelevat ns. rajalaista eli laista välineellistetyn maahantulon torjumiseksi syntynyttä tilannetta. Kansanedustajat ihmettelevät, että näin tärkeä asia on otettu politikoinnin kohteeksi.

– On tärkeää ymmärtää, että tämä poikkeuslaki on tarkoitettu torjumaan Venäjän vihamielistä vaikuttamista Suomea ja suomalaisia kohtaan. Oikeusvaltio ei tarkoita sitä, ettei maa saisi puolustautua tilanteessa, jossa vastapuoli pyrkii hyväksikäyttämään vanhentunutta kansainvälistä sopimuskenttää, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja ja valiokuntavastaava Jari Ronkainen.

Asiantuntijat eivät ole esittäneet toimivia vaihtoehtoja

Kansanedustaja Tomi Immosen mukaan asiantuntijoiden tarjoamissa vaihtoehdoissa ei ole konkretiaa.

– Mediassa professoreiden ja muiden kriitikoiden esittämät vaihtoehdot poikkeuslaille eivät ole verrannollisia hallituksen esitykseen. Kaikissa niissä Venäjä saisi edelleen päättää miten, missä ja kuinka monta ihmistä Suomeen tulisi. Vaihtoehtoiset keinot pyrkivät ainoastaan hallinnoimaan tilannetta Suomen sisällä. Tällä esityksellä pyritään estämään se, että Venäjä ei voisi aseistaa ihmisiä omien pyrkimystensä vuoksi.

– Rajalakia varten julkisuudessa on haastateltu lähinnä vain professoreita, jotka katsovat asiaa puhtaasti maahantulijoiden ihmisoikeusnäkökulmasta ja unohtavat täydellisesti turvallisuusnäkökulman, joka on kuitenkin se ainoa oikea – ja myös lainsäätäjän näkökulma, Immonen huomauttaa.

Venäjä ei uhkaa Suomea tavanomaisin asein

Kansanedustaja Juha Mäenpään mukaan Venäjä ei pysty uhkaamaan Suomea tavanomaisin asein, sillä sen joukkojen pääosa on sidottu Ukrainaan.

– Itärajan tilanne on osa laajempaa hybridivaikuttamista, jolla Venäjä pyrkii horjuttamaan kansallista yhtenäisyyttä sekä viranomaisten toimintakykyä. Tarkoituksena luoda sekasortoa ja eripuraa maan kansalaisten, viranomaisten ja päätöksentekijöiden välillä. Tämän takia tarvitaan riittävät keinot, joilla vastata uudenlaiseen haasteeseen.

Mäenpään näkee, että mikään muu laki ei ole tarpeeksi nopea Venäjän arvaamattomien operaatioiden torjumiseksi.

– Esimerkiksi valmiuslaki ja puolustustilaki on tarkoitettu hitaasti kehittyvän sodan uhan torjuntaan. Ne eivät mahdollista nopeaa reagointia.

Myös rajan reserviläisiä tarvitaan

Kansanedustaja Miko Bergbom muistuttaa, että hallitus on tuonut muitakin lakeja itärajan turvaksi.

– Rajan poikkeuslaki välineellistettyä maahantuloa vastaan sekä rajan reserviläisten käyttö häiriötilanteissa ovat kaikki keinoja, joilla pyritään vahvistamaan Suomen kansallista turvallisuutta. Vetoamme jokaiseen eduskunnassa, että tämä rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan.

Suomi suunnannäyttäjänä koko Euroopalle

Suomi toimii suunnannäyttäjänä muulle Euroopalle siinä, minkälainen keinovalikoima tarvitaan Venäjän naapurimaissa tässä muuttuneessa turvallisuustilanteessa, jossa Venäjä on repinyt kaikki kansainväliset sopimukset, myös ihmisoikeussopimukset, summaavat tilanteen puolustusvaliokunnan perussuomalaiset.

– Tämä laki on siis mahdollista ottaa käyttöön pikatilanteissa vain, jos sitä todella tarvitaan, Ronkainen sanoo.

– Ja jos Venäjä tietää meillä olevan tällainen keino työkalupakissa, se saattaa hyvinkin luopua hybridioperaatioista, koska meillä on siihen vastakeino – joten myös rajat voitaneen avata normaalimmalle liikenteelle.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Bidenin heikentynyttä tilaa salailtiin koko hänen presidenttikautensa ajan

27.12.2024 |11:20
7.
Suomen uutiset logo

Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy

30.12.2024 |17:01

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää