

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset: ”Vetoamme kaikkiin eduskunnassa, että rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan”
Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet kummastelevat ns. rajalaista eli laista välineellistetyn maahantulon torjumiseksi syntynyttä tilannetta. Kansanedustajat ihmettelevät, että näin tärkeä asia on otettu politikoinnin kohteeksi.
– On tärkeää ymmärtää, että tämä poikkeuslaki on tarkoitettu torjumaan Venäjän vihamielistä vaikuttamista Suomea ja suomalaisia kohtaan. Oikeusvaltio ei tarkoita sitä, ettei maa saisi puolustautua tilanteessa, jossa vastapuoli pyrkii hyväksikäyttämään vanhentunutta kansainvälistä sopimuskenttää, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja ja valiokuntavastaava Jari Ronkainen.
Asiantuntijat eivät ole esittäneet toimivia vaihtoehtoja
Kansanedustaja Tomi Immosen mukaan asiantuntijoiden tarjoamissa vaihtoehdoissa ei ole konkretiaa.
– Mediassa professoreiden ja muiden kriitikoiden esittämät vaihtoehdot poikkeuslaille eivät ole verrannollisia hallituksen esitykseen. Kaikissa niissä Venäjä saisi edelleen päättää miten, missä ja kuinka monta ihmistä Suomeen tulisi. Vaihtoehtoiset keinot pyrkivät ainoastaan hallinnoimaan tilannetta Suomen sisällä. Tällä esityksellä pyritään estämään se, että Venäjä ei voisi aseistaa ihmisiä omien pyrkimystensä vuoksi.
– Rajalakia varten julkisuudessa on haastateltu lähinnä vain professoreita, jotka katsovat asiaa puhtaasti maahantulijoiden ihmisoikeusnäkökulmasta ja unohtavat täydellisesti turvallisuusnäkökulman, joka on kuitenkin se ainoa oikea – ja myös lainsäätäjän näkökulma, Immonen huomauttaa.
Venäjä ei uhkaa Suomea tavanomaisin asein
Kansanedustaja Juha Mäenpään mukaan Venäjä ei pysty uhkaamaan Suomea tavanomaisin asein, sillä sen joukkojen pääosa on sidottu Ukrainaan.
– Itärajan tilanne on osa laajempaa hybridivaikuttamista, jolla Venäjä pyrkii horjuttamaan kansallista yhtenäisyyttä sekä viranomaisten toimintakykyä. Tarkoituksena luoda sekasortoa ja eripuraa maan kansalaisten, viranomaisten ja päätöksentekijöiden välillä. Tämän takia tarvitaan riittävät keinot, joilla vastata uudenlaiseen haasteeseen.
Mäenpään näkee, että mikään muu laki ei ole tarpeeksi nopea Venäjän arvaamattomien operaatioiden torjumiseksi.
– Esimerkiksi valmiuslaki ja puolustustilaki on tarkoitettu hitaasti kehittyvän sodan uhan torjuntaan. Ne eivät mahdollista nopeaa reagointia.
Myös rajan reserviläisiä tarvitaan
Kansanedustaja Miko Bergbom muistuttaa, että hallitus on tuonut muitakin lakeja itärajan turvaksi.
– Rajan poikkeuslaki välineellistettyä maahantuloa vastaan sekä rajan reserviläisten käyttö häiriötilanteissa ovat kaikki keinoja, joilla pyritään vahvistamaan Suomen kansallista turvallisuutta. Vetoamme jokaiseen eduskunnassa, että tämä rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan.
Suomi suunnannäyttäjänä koko Euroopalle
Suomi toimii suunnannäyttäjänä muulle Euroopalle siinä, minkälainen keinovalikoima tarvitaan Venäjän naapurimaissa tässä muuttuneessa turvallisuustilanteessa, jossa Venäjä on repinyt kaikki kansainväliset sopimukset, myös ihmisoikeussopimukset, summaavat tilanteen puolustusvaliokunnan perussuomalaiset.
– Tämä laki on siis mahdollista ottaa käyttöön pikatilanteissa vain, jos sitä todella tarvitaan, Ronkainen sanoo.
– Ja jos Venäjä tietää meillä olevan tällainen keino työkalupakissa, se saattaa hyvinkin luopua hybridioperaatioista, koska meillä on siihen vastakeino – joten myös rajat voitaneen avata normaalimmalle liikenteelle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- välineellistetty maahantulo Tomi Immonen sekasorto rajalaki kansallinen yhtenäisyys kansallinen turvallisuus Miko Bergbom politikointi hybridivaikuttaminen Puolustusvaliokunta Juha Mäenpää Jari Ronkainen Suomi Venäjä perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rajalaki takaisin perustuslakivaliokuntaan – perussuomalaisten Mauri Peltokangas: ”Rajalaki pitäisi saada kiireellisesti valmiiksi”

Rajalaki läpäisi perustuslakivaliokunnan – ”Oikeusvaltion itsepuolustus edellyttää poikkeuksellista keinoa”

Purra: rajalain kritiikki on “kehämäistä” – nykyisellä lainsäädännöllä ei voi suojautua hybridioperaatiota vastaan

Purra: Rajalakia ei tulla vesittämään – ”Tarvitsemme toimivan lain suojaamaan Suomea”

Saksan hallitukselta vaaditaan vastatoimia Putinin siirtolaisilla käymälle hybridisodalle ja rajua muutosta turvapaikkapolitiikkaan

Perussuomalaiset: Tärkeintä on aina itsenäisyyden turvaaminen ja kansallisen turvallisuuden varmistaminen

Perussuomalaisten vuosia tavoittelema rajalain uudistus meni läpi: ”Suomen rajoja ei enää jatkossa voi noin vain ylittää kansainvälisiä sopimuksia pilkkanaan pitäen”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.