

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Puolustusvaliokunnalta tukea vapaaehtoiselle maanpuolustukselle – ”Koulutus turvattava kaikissa olosuhteissa”
Puolustusvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön lakimuutoksista, joilla turvataan vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen toimintakyky. Muutosten tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa Puolustusvoimien ampuma-aseiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämässä ampumakoulutuksessa. Perussuomalaiset valiokunnan jäsenet ovat tyytyväisiä valiokunnan yksimieliseen kantaan. Perussuomalaiset teki samasta aiheesta toimenpidealoitteen alkuvuodesta.
– Vihdoin maanpuolustuskoulutukseen voidaan käyttää puolustusvoimien aseita ja ammuksia. Ukrainan sota avasi Suomessakin silmät ja voitiin yksimielisesti todeta, ettei vanhassa käytännössä ollut järkeä, jossa käytännössä MPK:n piti ostaa omat aseet ja ammukset.
– Puolustusvoimien aseita tarvitaan sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa nyt entistä kipeämmin, kun MPK:n omissa Etelä-Koreasta hankituissa rynnäkkökivääreissä on todettu heikkouksia ja kurssit ovat täyttyneet nopeasti Ukrainan sodan alettua, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen perustelee.
Ronkainen korostaa, ettei ”suomettuneisiin” lakeihin ole nyt varaa, vaan sotilaskoulutusta on voitava antaa laajasti, turvallisesti ja niin, että tarvittava kalusto löytyy riippumatta siitä, onko kouluttaja Puolustusvoimat vai Maanpuolustuskoulutusyhdistys, joka kouluttaa vapaaehtoisia Puolustusvoimien kanssa yhteensopivalla tavalla.
Ampumaratoja lisää
Lisäksi valiokunta vaati mietinnössään, että hallitus antaa kuluvan vuoden loppuun mennessä selvityksen Suomen ampumaratojen kokonaistilanteesta. Selvityksessä tulee tarkastella myös sitä, miten ampumaratojen määrää saataisiin Suomessa lisättyä nykytasosta, ympäristönäkökulmat huomioiden.
Valiokunta huomauttaa, että Puolustusvoimilla on käytössään Suomessa vain 40 ampumarataa epätasaisesti sijoiteltuina. Tarve niiden käytölle on kasvanut ja kasvamassa. Siviiliratoja puolestaan käytössä noin 670 kappaletta eri puolilla Suomea, kun valiokunnan selvityksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa ampumaratoja on noin 3 000.
– Ampuratojen määrä tulee saada ainakin noin tuhanteen, jotta ase- ja ampumakoulutuksen tarpeisiin pystytään vastaamaan niin siviili- kuin sotilaspuolella. Ampumaratojen alasajo viimeisen 30 vuoden aikana on ollut täysin kestämätöntä, puolustusvaliokunnan jäsen Veijo Niemi (ps) moittii.
EU:n lyijykielto uhkaa vapaaehtoista maanpuolustusta
Perussuomalaiset on pitkään vaatinut järkevää suhtautumista EU:n ajamille lyijydirektiiveillä, joilla lyijyn käyttöä luodeissa ja hauleissa merkittävästi rajoitetaan. Valiokunta nyt huomauttaa, että lyijyhaulikielto on ollut Suomessa voimassa vesilinnustuksessa jo vuodesta 1996 lähtien eikä lyijyn vaarallisuus raskasmetallina ole ristiriidassa sen kanssa, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset voidaan turvata, ympäristönäkökohdat asianmukaisesti huomioiden.
– EU ei ymmärrä mitään Suomen olosuhteista ja erityispiirteistä. EU:n kiellot ja kosteikkomääritelmät aiheuttavat sen, että Suomen kaltaisessa maassa lyijyhaulit olisi kaikessa käytössä kielletty hyvin laajassa osassa maata, puolustusvaliokunnan jäsen Juha Mäenpää huomauttaa.
Valmistelussa olevan lyijyridektiivin toinen vaihe aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia haasteita viranomaisille valiokunnan mietinnön mukaan. Jos lyijy-ydinluodit joudutaan korvaamaan muulla materiaalilla, valiokunnan saaman selvityksen mukaan poliisihallinnolle aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia useiden kymmenien miljoonien eurojen arvosta, kun varusteita ja ampumatarvikkeita uusitaan.
– Lisäksi tällä hetkellä uusi direktiivi ei anna vapaaehtoiselle maanpuolustustoiminnalle poikkeuslupaa käyttää lyijyä sisältäviä ammuksia. Tämä olisi karmea isku maanpuolustukselle ja uhkaisi ajaa alas ampumaharjoitukset vapaaehtoisilta, kun korvaavat patruunat ovat joka tapauksessa merkittävästi kalliimpia, Mäenpää toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lyijydirektiivi sotilaallinen valmius ampumaradat aseet ja ammukset Puolustusvaliokunta Juha Mäenpää Jari Ronkainen perussuomalaiset maanpuolustus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Isänmaallisuutta kouluopetukseen – ”Kansallinen yhtenäisyys on elintärkeää”

Immonen: Ampumaratoja tarvitaan lisää – ”Rataverkoston on oltava kattava koko maassa”

Purra: Mihin tehtäviin määrättäisiin suomalaisnaiset, jotka eivät ole suorittaneet vapaaehtoista asevelvollisuutta?

Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi – “On Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti”

Maanpuolustuskoulutus tarvitsee resursseja ja lakimuutoksia koulutuksen edistämiseksi – perussuomalaisilta toimenpidealoite

PS-Nuoriso: Varusmiesten päiväraha tuplattava – isänmaan annettava arvostusta

Mäenpää kannattaa ukrainalaisten sotilaallista kouluttamista: ”Tieto ja taito eivät jakamalla vähene”

Mäenpää haluaa ehkäistä sotakuntoisten ajoneuvojen valumisen ulkomaille

Mäenpää: Nato-jäsenyyden hinta on pieni suhteessa saatuun hyötyyn
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.