LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Puolustusvaliokunnalta tukea vapaaehtoiselle maanpuolustukselle – ”Koulutus turvattava kaikissa olosuhteissa”
Puolustusvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön lakimuutoksista, joilla turvataan vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen toimintakyky. Muutosten tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa Puolustusvoimien ampuma-aseiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämässä ampumakoulutuksessa. Perussuomalaiset valiokunnan jäsenet ovat tyytyväisiä valiokunnan yksimieliseen kantaan. Perussuomalaiset teki samasta aiheesta toimenpidealoitteen alkuvuodesta.
– Vihdoin maanpuolustuskoulutukseen voidaan käyttää puolustusvoimien aseita ja ammuksia. Ukrainan sota avasi Suomessakin silmät ja voitiin yksimielisesti todeta, ettei vanhassa käytännössä ollut järkeä, jossa käytännössä MPK:n piti ostaa omat aseet ja ammukset.
– Puolustusvoimien aseita tarvitaan sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa nyt entistä kipeämmin, kun MPK:n omissa Etelä-Koreasta hankituissa rynnäkkökivääreissä on todettu heikkouksia ja kurssit ovat täyttyneet nopeasti Ukrainan sodan alettua, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen perustelee.
Ronkainen korostaa, ettei ”suomettuneisiin” lakeihin ole nyt varaa, vaan sotilaskoulutusta on voitava antaa laajasti, turvallisesti ja niin, että tarvittava kalusto löytyy riippumatta siitä, onko kouluttaja Puolustusvoimat vai Maanpuolustuskoulutusyhdistys, joka kouluttaa vapaaehtoisia Puolustusvoimien kanssa yhteensopivalla tavalla.
Ampumaratoja lisää
Lisäksi valiokunta vaati mietinnössään, että hallitus antaa kuluvan vuoden loppuun mennessä selvityksen Suomen ampumaratojen kokonaistilanteesta. Selvityksessä tulee tarkastella myös sitä, miten ampumaratojen määrää saataisiin Suomessa lisättyä nykytasosta, ympäristönäkökulmat huomioiden.
Valiokunta huomauttaa, että Puolustusvoimilla on käytössään Suomessa vain 40 ampumarataa epätasaisesti sijoiteltuina. Tarve niiden käytölle on kasvanut ja kasvamassa. Siviiliratoja puolestaan käytössä noin 670 kappaletta eri puolilla Suomea, kun valiokunnan selvityksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa ampumaratoja on noin 3 000.
– Ampuratojen määrä tulee saada ainakin noin tuhanteen, jotta ase- ja ampumakoulutuksen tarpeisiin pystytään vastaamaan niin siviili- kuin sotilaspuolella. Ampumaratojen alasajo viimeisen 30 vuoden aikana on ollut täysin kestämätöntä, puolustusvaliokunnan jäsen Veijo Niemi (ps) moittii.
EU:n lyijykielto uhkaa vapaaehtoista maanpuolustusta
Perussuomalaiset on pitkään vaatinut järkevää suhtautumista EU:n ajamille lyijydirektiiveillä, joilla lyijyn käyttöä luodeissa ja hauleissa merkittävästi rajoitetaan. Valiokunta nyt huomauttaa, että lyijyhaulikielto on ollut Suomessa voimassa vesilinnustuksessa jo vuodesta 1996 lähtien eikä lyijyn vaarallisuus raskasmetallina ole ristiriidassa sen kanssa, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset voidaan turvata, ympäristönäkökohdat asianmukaisesti huomioiden.
– EU ei ymmärrä mitään Suomen olosuhteista ja erityispiirteistä. EU:n kiellot ja kosteikkomääritelmät aiheuttavat sen, että Suomen kaltaisessa maassa lyijyhaulit olisi kaikessa käytössä kielletty hyvin laajassa osassa maata, puolustusvaliokunnan jäsen Juha Mäenpää huomauttaa.
Valmistelussa olevan lyijyridektiivin toinen vaihe aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia haasteita viranomaisille valiokunnan mietinnön mukaan. Jos lyijy-ydinluodit joudutaan korvaamaan muulla materiaalilla, valiokunnan saaman selvityksen mukaan poliisihallinnolle aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia useiden kymmenien miljoonien eurojen arvosta, kun varusteita ja ampumatarvikkeita uusitaan.
– Lisäksi tällä hetkellä uusi direktiivi ei anna vapaaehtoiselle maanpuolustustoiminnalle poikkeuslupaa käyttää lyijyä sisältäviä ammuksia. Tämä olisi karmea isku maanpuolustukselle ja uhkaisi ajaa alas ampumaharjoitukset vapaaehtoisilta, kun korvaavat patruunat ovat joka tapauksessa merkittävästi kalliimpia, Mäenpää toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lyijydirektiivi sotilaallinen valmius ampumaradat aseet ja ammukset Puolustusvaliokunta Juha Mäenpää Jari Ronkainen perussuomalaiset maanpuolustus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Isänmaallisuutta kouluopetukseen – ”Kansallinen yhtenäisyys on elintärkeää”
Immonen: Ampumaratoja tarvitaan lisää – ”Rataverkoston on oltava kattava koko maassa”
Purra: Mihin tehtäviin määrättäisiin suomalaisnaiset, jotka eivät ole suorittaneet vapaaehtoista asevelvollisuutta?
Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi – “On Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti”
Maanpuolustuskoulutus tarvitsee resursseja ja lakimuutoksia koulutuksen edistämiseksi – perussuomalaisilta toimenpidealoite
PS-Nuoriso: Varusmiesten päiväraha tuplattava – isänmaan annettava arvostusta
Mäenpää kannattaa ukrainalaisten sotilaallista kouluttamista: ”Tieto ja taito eivät jakamalla vähene”
Mäenpää haluaa ehkäistä sotakuntoisten ajoneuvojen valumisen ulkomaille
Mäenpää: Nato-jäsenyyden hinta on pieni suhteessa saatuun hyötyyn
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää