

Puoluesihteeri Grönroos: ”Sitrasta on tullut täysin yksipuolisesti vallitsevaa totuutta toitottava jättimäinen poliittinen hillotolppa”
Jyrki Kataisen valinta Sitran yliasiamieheksi poliittisin perustein muistuttaa hyvin siitä, kuinka Sitrasta on muodostunut uusia ajatuksia esiin tuovan monipuolisen ajatuspajan sijaan täysin yksipuolisesti vallitsevaa totuutta toitottava jättimäinen poliittinen hillotolppa, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.
Sitra resurssit ovat valtavat. Se työllistää yli 30 miljoonan euron vuosibudjetillaan noin 130 työntekijää, mutta ajatuspajan näkökulmat ovat suurista resursseista huolimatta erittäin yksipuolisia.
– “Ilmastonmuutos”, “jakamistalous” ja “kestävä kehitys” ovat taikasanoja, joita pyöritetään laitoksen julkaisuissa vaihtelevassa järjestyksessä, ilman minkäänlaista kriittistä tarkastelua, Simo Grönroos kirjoittaa Facebookissa.
Ajatuspajoilla yleensä paljon annettavaa
Grönroos toteaa, että Sitralla on samanlainen ongelma kuin Ulkopoliittisella instituutilla, joka yhtälailla työllistää isolla rahalla kymmenittäin tutkijoita, mutta jonka Donald Trumpin, Brexitin ja kansallismielisen politiikan kritisointiin keskittyvät julkaisut saisivat pointtinsa esitettyä alle kymmenesosalla käytetyistä resursseista.
– Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuosittain poliittisia ajatuspajoja yhteensä 600 000 eurolla, mikä on mitätön summa verrattuna esimerkiksi Sitran budjettiin. Pienistä resursseistaan huolimatta ajatuspajoilla on paljon annettavaa, sillä pajojen esittämät näkökulmat poikkeavat toisistaan merkittävästi.
– Jos tulevaisuuden ennakointiin ja ajatuspajatoimintaan halutaan käyttää julkisia varoja, niin Sitran ja UPI:n kaltaisten yksipuolisten jättiläisten sijaan tulisi erilaisten näkökulmien ja aiheiden kirjoa monipuolistaa suuresti verrattuna nykytilanteeseen, Grönroos sanoo.
Monipuolisempaa yhteiskunnallista tutkimusta
Grönroosin mielestä tähän päästäisiin esimerkiksi integroimalla poliittiset ajatuspajat mukaan Sitran toimintaan ja tarjoamalla näille mahdollisuus tuoda omia näkökulmiaan ja osaamistaan paremmin esiin Sitran tarjoamien resurssien kautta. Sitra voisi näin myös toimia foorumina tulevaisuudentutkimukseen liittyvien eri näkökulmien keskustelulle.
– Toinen vaihtoehto on purkaa Sitraa siten, että osa sen toimintavaroista ohjattaisiin rehellisesti eri poliittisia näkökantoja edustaville ajatuspajoille sekä ilman puolueväriä toimiville itsenäisille tulevaisuudentutkimusta harjoittaville laitoksille.
– Näin taattaisiin yhteiskunnallista päätöksentekoa tukevan tutkimuksen monipuolisuus ja sitä myöten myös voitaisiin luoda pohjaa laadukkaammalle päätöksenteolle, Grönroos uskoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yliasiamies kestävä kehitys ajatuspaja Ulkopoliittinen instituutti rahoitus puolueellisuus Ilmastonmuutos Sitra perussuomalaiset Jyrki Katainen Simo Grönroos
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle Kioskin johdatteleva vaalikone on läpimätä – vihreän aktiivin johdolla kyhättiin sakeinta puppua, mitä suomalaisten vaalikoneiden historiassa on koskaan nähty

Perussuomalaiset: Sitran ilmastokiristykset punavihreää pelottelua – “On käsittämätöntä, että suomalaisia syyllistetään oman auton käytöstä”

Komissaari Katainen rinnastaa nationalistit terroristeihin, väittää kansalaisten vaativan EU:n integraation syventämistä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää