

PS ARKISTO
Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan
Uusia hyvinvointialueita valmistelemassa olleet puolueryhmät ovat viimeistään syksystä asti neuvotelleet itselleen uutta alueiden kautta johdettavaa puoluetukea. Summat ovat useita tuhansia euroja valtuutettua kohden.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa uuden rahan olevan yksiselitteistä puoluetukea, mutta toisella nimellä. Rahaa kutsutaan alueilla esimerkiksi aluevaltuustotueksi tai demokratiarahaksi. Siitä tulevat hyötymään erityisesti keskusta ja kokoomus.
Uusien tukien lisäksi tulevat normaalit kokouspalkkiot. Näistäkin puoluemaksun kautta saatava puolueiden osuus tulee kasvamaan, koska alueille on tulossa useita lautakuntia.
– Puolueet ovat halunneet sopia rahasta ennen kuin edes alueiden varsinaista hallintomallia on saatu päätettyä. Piilopuoluetukeen kriittisesti ovat suhtautuneet ainoastaan perussuomalaiset ja muutamat pienet ryhmät. Perussuomalaiset ovat vastustaneet näitä uusia tukimuotoja ja neuvotelleet niitä alemmiksi, Purra sanoo.
Suuria summia
Puolueiden aluevaltuustoryhmille annettavat rahasummat vaihtelevat alueelta toiselle. Neuvotteluita on käyty jopa 10 000 euron tuesta valtuutettua kohden.
Esimerkiksi Päijät-Hämeessä vuosittaiseksi ryhmärahaksi on esitetty 8 000 euroa vuodessa ja tämän lisäksi 4 000 euroa jokaiselle valtuutetulle. Kanta-Hämeessä ryhmiä tuetaan keskimäärin 4 700 eurolla valtuutettua kohden.
Hämeen Sanomien (27.12.) mukaan ryhmät ovat neuvotelleet rahasta kesästä saakka, ja aloitteellisimpana on ollut keskusta. Perussuomalaiset on vastustanut rahaa alusta saakka eikä aio ottaa sitä vastaan.
Kuntaliiton laskelmien (15.9.) perusteella keskusta olisi saamassa koko maahan 266 aluevaltuustopaikkaa. Tämä tarkoittaisi 5000 euron keskimääräisellä valtuustorahalla yhteensä 1,33 miljoonaa euroa lisää tukea.
Tuen aiotut käyttökohteet ihmetyttävät
Puolueiden aluevaltuustoryhmille annettavaa rahaa on määrä käyttää esimerkiksi asiantuntijoiden palkkaamiseen, seminaareihin, toimitiloihin ja demokratian edistämiseen. Purra huomauttaa, että kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa vastaava raha on käytössä ainoastaan joissakin isommissa kaupungeissa ja summat ovat selvästi pienempiä.
– Mitä ihmeen asiantuntijoita puolueiden pitää alueille palkata? Toimitiloja kokoustamiseen ja neuvotteluihin löytyy kunnan- ja kaupungintaloista kuten kuntapolitiikassakin. Puolueet eivät tarvitse myöskään uutta rahaa seminaareihin tai kansalaisten tapaamiseen, sillä puoluetuki on aivan riittävä ja siihen tarkoitettu. Muistuttaisin, että vallassa oleva hallitus kautensa alussa vasta nostikin puoluetuen määrää, Purra sanoo.
”Vanhojen puolueiden aluekekkerit”
Purra muistuttaa, että hyvinvointialueille siirtyvät ainoastaan sosiaali- ja terveydenhoito sekä pelastustoimi. Kunhan alkuun päästään, kokoukset ja luottamushenkilöiden työ vähenevät.
– Mihin tällaista massiivista hillorahalla voideltavaa puoluekoneistoa hyvinvointialueilla tarvitaan? Purra kysyy.
– Kyseessä on suuren luokan vedätys ja juuri yksi oleellinen syy sille, miksi tätä maakuntahimmeliä ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. On vastuutonta niin veronmaksajan kuin demokratian kannaltakin, että asiasta ei nouse suurempaa meteliä.
– On surkuhupaisaa, että rahaa kutsutaan demokratiarahaksi. Ensin vaalit, jotka eivät kiinnosta juuri ketään, ja sitten seurauksena vakava demokratiavaje uusiin valtuustoihin. Ja sekös näille puolueille sopii. Vanhojen puolueiden omat aluekekkerit, veronmaksajan rahalla, Purra tylyttää.
Medialle oma osansa mainostuottoina?
Joillain alueilla maakuntalehdistö ei ole lainkaan kertonut puolueiden itselleen neuvottelemista rahoista. Perussuomalaiset on tuonut asian esille useita kertoja myös puoluetoimiston tiedotustilaisuuksissa.
– Mediassa on ollut lähinnä yksittäisiä juttuja. Tavallisella äänestäjällä ei siis tästäkään kuppauksesta todennäköisesti ole tietoa. Joissakin maakunta- ja aluelehdissä kuulemma toivotaan, että raha menee sinne puolueen mainosten kautta. Ehkä siinä on yksi syy hiljaisuuteen, Purra arvelee.
– Rahaa ei tietenkään virallisesti ole tarkoitettu kampanjointiin tai mainostamiseen, mutta en usko tämän kaikkia estävän. Se tulee hyvinkin valumaan puolueiden piirien ja alueiden normaaliin kampanja- ja vaalitoimintaan.
Sote tarvitsee lisää rahaa, puolueet eivät
Purra pitää aluevaltuustoryhmille maksettavaa rahaa ongelmallisena myös siksi, että soten ja pelastustoimen resurssit ovat niin niukat. Verorahaa ei pidä kanavoida puolueille eikä turhaan hallintoon vaan suoraan kentälle. Suomi käyttää sote-palveluihin selvästi vähemmän rahaa kuin muut pohjoismaat.
– Julkinen hyvinvointijärjestelmä rapautuu monilta osin. Meillä on polttava tarve sote-resursseille, pula tekijöistä ja monella sektorilla hyvin huolestuttava tilanne. Rahat pitää käyttää nimenomaan tähän toimintaan, eikä puolueiden ja valtuustoryhmien voitelurahoihin.
– Aika monta hoitajaa näillä hyvävelikerhojen rahoilla saataisiin palkattua, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyvävelikerhot mainostaminen aluevaltuustoryhmät vaalikampanjointi aluevaalit rahastaminen resurssit verovarat rahoitus sote-uudistus palvelut Riikka Purra Puoluetuki perussuomalaiset Keskusta Kokoomus media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”

Osa aluehallintoviranomaisista pyrkii vaikuttamaan vaalitulokseen – Luukkanen: “Perussuomalainen kampanjointi estetään virkamiespäätöksillä monilla vahvimmilla kannatusalueillamme”

Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”

Ranne: Uusi himmeli ja vanhat kujeet eivät sotea pelasta – “Ongelmia ei ratkaista lisäämällä loputtomasti hallintoa ja rahaa, vaan muuttamalla tekemistä”

Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa

Ranne ja Huru: Huippuunsa trimmattu palo- ja pelastustoimi ansaitsee parempaa

Reijonen ja Vallin: Mihin aluevaltuustojen päätökset perustuvat?

Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: “Piilopuoluetukea”

Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää