

Puoluebarometri: Perussuomalaisten imago parantunut reippaasti
Perussuomalaisiin suhtaudutaan selvästi positiivisemmin kuin vajaat puoli vuotta sitten lokakuussa 2018. Puolueeseen positiivisesti suhtautuvien suomalaisten määrä on kasvanut kuudella prosenttiyksiköllä. Näin kertoo tuore, puolivuosittain julkaistava puoluebarometri.
Kantar TNS Oy:n tekemässä puoluebarometrissä arvioitiin suomalaisten suhtautumista puolueisiin.
Vihreillä paras imago
Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon. 45 prosenttia suhtautuu siihen tällä hetkellä erittäin tai melko myönteisesti. Sosialidemokraatit saavat kansalta lähes yhtä lämpimän vastaanoton (42 %).
Kaikkiaan 35 prosentin käsitys kokoomuksesta on vähintään melko positiivinen. 34 prosentilla on vastaavia ajatuksia keskustasta. Melkein yhtä moni (32 %) ajattelee vasemmistoliitosta myönteisesti. Perussuomalaiset herättää suurista puolueista tällä hetkellä vähiten positiivisia ajatuksia (24 %) suomalaisissa.
Perussuomalaisiin (ero +6 %-yksikköä) ja vihreisiin (+3) suhtaudutaan positiivisemmin kuin vajaat puoli vuotta sitten (lokakuussa 2018). Suomalaisten näkemykset vasemmistoliitosta (ero -5 %-yksikköä) puolestaan ovat hieman kielteisemmät kuin viime syksynä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n osalta tilanne on käytännössä
muuttumaton.
Lukujen muutos vuodesta 2014
Kun tuoreita tuloksia vertaa lokakuuhun 2014, havaitsee että kahdeksan prosenttiyksikköä useampi suhtautuu nyt myönteisesti SDP:hen. Vihreistä ajattelee myönteisesti tällä hetkellä 15 prosenttiyksikköä useampi kuin silloin. Myös suhtautuminen vasemmistoliittoon on tällä hetkellä positiivisempaa kuin syksyllä 2014 (ero + 4 prosenttiyksikköä).
Keskustaan myönteisesti suhtautuvia on nyt 13 prosenttiyksikköä vähemmän kuin syksyllä 2014. Perussuomalaisten lasku vuodesta 2014 on kolme prosenttiyksikköä.
Kokoomuksesta ajatellaan tällä hetkellä täysin samalla tavalla kuin lokakuussa 2014.
Pitkällä aikavälillä (syksystä 1992) SDP:n tuore tulos on sen toiseksi paras. Vastaavana ajankohtana Vihreään liittoon on suhtauduttu nykyistä myönteisemmin vain kahdesti. Vasemmistoliitokin tuorein tulos on erittäin hyvä, kun sitä vertaa aiempiin tutkimuksiin. Nyt saavutettu on koko aikasarjan toiseksi paras noteeraus.
Hallitus vs oppositio
Hallitus on toiminut hyvin kahdeksan ja melko hyvin 27 prosentin mielestä. Runsas neljäsosa (27 %) pitää sen toimintaa melko huonona, yhtä monen (27 %) antaessa sille huonon arvosanan.
Oppositio on kansalaisten mielestä selvinnyt hieman heikommin kuin hallitus. Viisi prosenttia arvioi opposition onnistuneen tehtävässään hyvin, 25 prosenttia melko hyvin. 17 prosentin mielestä se on onnistunut huonosti esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. 38 prosenttia ajattelee sen toimineen melko huonosti. Toisaalta oppositiota koskevat arviot ovat parantuneet lokakuusta 2015 lähtien. Melkein joka kerta tyytyväisiä on löytynyt enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Tuore tulos on nykyopposition paras noteeraus.
Kaikkien oppositiopuolueiden kannattajien selkeät enemmistöt ilmaisevat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan. Valtaosa sosialidemokraateista (83 %) ja vasemmistoliittolaisista (80 %) suhtautuu hallituksen toimintaan kielteisesti. Perussuomalaisista samoja ajatuksia on 71:llä ja vihreistä 73 prosentilla.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää