Artikkeli kuva

Unkarilainen poliisi vartioi Tompan raja-aseman läheisyydessä sijaitsevan, turvapaikanhakijoille tarkoitetun transit-alueen porttia. / LEHTIKUVA

Puola seuraa Unkarin mallia, rakentaa turvapaikanhakijoille konttileirejä – kansalta tukea, EU odotetusti nihkeänä

27.04.2017 |16:58

Puola on uudistamassa turvapaikkalakiaan, Politico kirjoittaa. Laki antaisi rajavalvojille oikeuden säilöä hakijat 28 vuorokaudeksi rajojen tuntumaan hakemusten käsittelyajaksi. Hallituksen lakimuutos matkii pitkälti Unkarin lakia. YK:n pakolaisjärjestö esitti EU-maille, etteivät he tekisi Dublin-sopimuksen mukaisia palautuksia Unkariin.

Puolan hallituksen lakilinjaukselle on kansan vankka tuki. Lähes kolme puolalaista neljästä ei halua siirtolaisia Afrikasta tai Lähi-idästä. Laki ja oikeus -hallituspuolueen kannattajien keskuudessa vastaava lukema nousee jo 90 prosenttiin.

Sen sijaan ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan komissio eivät sulata lakimuutosta. Helsinki-säätiön ihmisoikeusjärjestön lakimies Marta Górczyńska pelkää, että uusi laki voi johtaa Geneven ihmisoikeussopimuksen ja EU-lain järjestelmällisiin rikkomuksiin. Järjestön mukaan Puolan rajavartijat ovat jo viime vuonna evänneet turvapaikkahakemukset.

Puolan hallitus korostaa turvallisuutta

Laki ja oikeus -puolueen parlamenttiryhmän johtaja Mariusz Błaszczak perusteli lakimuunnosta sillä, etteivät karkotettavat ihmiset rikkoisi maan lakeja. Säilöönotolla estettäisiin muun muassa laiton siirtyminen länsieurooppalaisiin maihin.

Puolan hallitus kumosi edellisen hallituksen päätöksen sijoittaa pakolaisia maahan. Puolan oli määrä tarjota turvapaikka 7 000 ihmiselle niin kutsutun uudelleensijoitusohjelman mukaan. Puolan lisäksi Unkari ja Itävalta ei ole vastaanottanut ainoatakaan pakolaista EU:n enemmistöpäätöksellä tehdyn sopimuksen puitteissa.

– Puolassa ei ole tehty terroristi-iskuja, koska vetäydyimme aiemman hallituksen suunnitelmasta ottaa tuhansia siirtolaisia, Błaszczak kertoi.

Puola ei ole Balkanin reitillä, mutta Valko-Venäjän vastaiselta rajalta käännytyksiä tehtiin rajavalvontaviranomaisten mukaan viime vuonna 80 000 kappaletta. Määrä oli lähes nelinkertainen vuoteen 2015 verrattuna.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
5.
Suomen uutiset logo

Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”

07.01.2025 |16:06
6.
Suomen uutiset logo

Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa

08.01.2025 |11:30
7.
Suomen uutiset logo

Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä

10.01.2025 |20:59
8.
Suomen uutiset logo

Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden

07.01.2025 |17:36
10.
Suomen uutiset logo

Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”

11.01.2025 |09:40

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää