Puola liittyy Unkarin rintamaan – EU:n tulonsiirrot pohjoisesta etelään kaatumassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen?
Politico uutisoi Puolan liittyneen Unkarin vastustukseen EU:n rahanjakoperiaatteista. EU-maiden johtajat sopivat heinäkuun lopulla yhdessä sekä EU:n monivuotisen rahoituskehityksen että 750 miljardin euron elvytysrahaston. Puola uhkaa kaataa nyt koko paketin ja EU:n verotusoikeuden.
EU-maiden johtajista kootun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti heinäkuussa varsin tyytyväisenä tukirahojen kulkevan käsi kädessä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti kyseisen linkin olevan Suomelle ehdottoman tärkeää.
Samaan aikaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmaisi Unkarissa tyytyväisyytensä siitä, että kyseinen oikeusvaltioperiaatteen kirjaus tuli vesitettyä. Molemmat osapuolet eivät voi olla yhtä aikaa oikeassa.
Alkaako mustamaalaaminen?
Politico kirjoittaa, että Puola ja Unkari altistuvat mustamaalaamisen riskille. Maat voidaan ikään kuin niputtaa nihkeilijöiksi, jotka kaatavat isot tukirahat pandemian keskellä.
Lehden mukaan Saksan EU-puheenjohtajakaudella kompromissin etsintä siirtyy Saksan liittokansleri Angela Merkelille.
Euroopan komission puheenjohtaja – hänkin saksalainen – Ursula von der Leyen väisti tehokkaasti kysymykset oikeusvaltioperiaatteen ja rahanjaon yhteydestä.
Puola ja Unkari tyynnyttelevät
Arvatenkin tällaisen mustamaalaamisen riskissä sekä Unkari että Puola ovat kertoneet, ettei 1 800 miljardin euron yhteispaketti ole automaattisesti kaatumassa.
Unkari halusi selvittää ensin, mitä laveasti muotoiltu kirjaus oikeusvaltioperiaatteen ja rahanjaon välillä merkitsee. Puola toistaa tarkennuksen tarpeen.
– Emme voi torjua ehdotusta, mitä emme ole vielä edes nähneet, kokenut puolalaisdiplomaatti kertoi.
Euroopan parlamentissa on suuri halu kytkeä rahat ja periaatteet toisiinsa, joten pakettien – EU:n budjetti ja tulonsiirtopaketti – on syytä ottaa kuitenkin vakavasti.
Paketin molemmat puoliskot vaativat jäsenmaiden yksimielisen hyväksynnän.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-elvytyspaketti Charles Michel Ursula von der Leyen Oikeusvaltioperiaate EU-budjetti Viktor Orbán Sanna Marin Unkari Puola Angela Merkel EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Edustaako Marinin hallitus Suomea Brysselissä vai Brysseliä Suomessa?
“Nuuka nelikko” vastustaa EU-elvytysrahaston jättimäistä rahalahjaa etelän maille – miksi Suomi hairahtui pois tästä joukosta?
Huhtasaari moittii: Nuukan nelikon ja Saksan jäsenmaksualennukset valtavia – osalle maista myös EU:n muoviverosta alennusta
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michel pohjoisille jäsenmaille: Kukkarot auki
EKP patistaa EU-maita pysyviin tulonsiirtoihin ja pienet maat valjastetaan maksajiksi – Huhtasaari: “Valehtelijoiden klubissa isot ja härskit voittavat”
EKP kiistää elvytysrahaston suosittamista pysyväksi rahaputkeksi
Komission puheenjohtaja von der Leyen saa pyyhkeitä omiltaan: Liian vihreä ohjelma ja huomiohakuisia otsikoita
Unkarin pääministeri Orbán elvytyspaketista ja EU-budjetista: “Unkarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä pakettia”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää