Puola laajentaa miesten sotilaskoulutusta ja pohtii oman ydinaseen hankkimista sekä Ottawan miinakieltosopimuksesta vetäytymistä, kertoo BBC. Puolan eduskunnassa pitämässään puheessa pääministeri Donald Tusk sanoi, että hallitus tulee kertomaan maanpuolustuksen tehostamisen yksityiskohdista tarkemmin tulevina kuukausina. Tusk on jo pyytänyt Puolan puolustusministeriötä aloittamaan valmistelut miinakieltosopimuksesta irtautumiseksi.
Puolalla on ollut vuodesta 2010 lähtien vapaaehtoisuuteen perustuva ammattiarmeija, jonka miesvahvuus on noin 200 000 aktiivisotilasta. Hallituksen tavoitteena on jatkossa tarjota kaikille täysi-ikäisille miehille sotilaallinen peruskoulutus sodan varalta.
Koulutus toteutettaisiin ilmeisesti vapaaehtoisina lyhytkursseina pakollisen asevelvollisuuden sijasta. Tusk viittasi Sveitsin malliin, jossa miehet käyvät lyhyen peruskoulutuksen ja osallistuvat sen jälkeen vuosittaisiin kertauksiin.
Puola haluaa puolen miljoonan miehen armeijan
Pääministeri Tuskin mukaan Ukrainan armeijan vahvuus on noin 800 000, kun taas Venäjällä on noin 1,3 miljoonaa miestä aseissa. Tusk haluaa nostaa Puolan armeijan miesvahvuuden puoleen miljoonaan reserviläiset mukaan luettuna.
Puolan armeija on jo nyt USA:n ja Turkin jälkeen Naton kolmanneksi suurin. Tusk sanoi, että myös naiset voivat osallistua sotilaskoulutukseen, mutta “sotiminen on silti enimmäkseen yhä miesten hommaa”.
Oma ydinase toisi turvaa
Pääministeri Tusk kertoi myös, että hänen hallituksensa tutkii vakavasti Ranskan ehdotusta ottaa Eurooppa “ydinsateenvarjonsa” alle. Häntä mietityttää muun muassa se, kenellä olisi oikeus päättää näiden “yhteisten” ydinaseiden käytöstä. Puola haluaisi todennäköisemmin hankkia aivan omat ydinaseensa.
– On aivan selvää, että olisimme nyt paremmassa turvassa, jos meillä olisi oma ydinasearsenaali, Tusk sanoi. Mutta siihen on vielä pitkä tie.
Suurinvestoinnit kalustohankintoihin
Donald Tusk kertoi kansanedustajille, että maan puolustusmenot tulisi nostaa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan 2022 Puola aloitti varustautumisen isolla rahalla. Kalustohankintoihin on käytetty kymmeniä miljardeja euroja.
Puola on tilannut Yhdysvalloista 250 taisteluvaunua, 32 modernia F-35-hävittäjää, 96 Apache-taisteluhelikopteria, Javelin-panssarintorjuntaohjuksia ja raketinheitinjärjestelmiä. Etelä-Koreasta on tilattu taisteluvaunuja, panssarihaupitseja ja raketinheittimiä.
Puola haluaa jalkaväkimiinat takaisin
Pääministeri Tusk sanoi myös kannattavansa sitä, että Puola vetäytyy Ottawan miinakieltosopimuksesta. Hän on jo pyytänyt Puolan puolustusministeriötä aloittamaan tätä koskevat valmistelut. Ottawan sopimus on kansainvälinen valtiosopimus, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen, myynnin, varastoinnin ja kuljetuksen.
Viime aikoina Suomessakin on puhuttu paljon miinakieltosopimuksesta irtisanoutumisesta. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok) kertoi perjantaina Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomi voi irtaantua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta hyvinkin nopeasti, kunhan puolustusvoimilta ja ministeriöltä tulee sitä koskeva aloite. Asia saadaan vietyä läpi ehkä jopa juhannukseen mennessä.
Perussuomalaiset on vuosien ajan ajanut Ottawan sopimuksesta irtautumista.
Liettua irtautui rypäleaseiden kieltosopimuksesta
Liettua ilmoitti äskettäin ensimmäisenä allekirjoittajavaltiona irtautuvansa rypäleaseiden kieltosopimuksesta. Rypäleaseilla tarkoitetaan pommeja, ohjuksia tai ammuksia, jotka ilmassa auetessaan vapauttavat jopa satoja pienempiä räjähteitä laajalle alueelle.
Suomi, Viro, Puola, Venäjä ja Yhdysvallat eivät alun perinkään liittyneet rypäleaseiden kieltosopimukseen. Suomen osalta rypäleaseiden tarvetta perusteltiin sillä, että niillä korvataan jalkaväkimiinat.