Artikkeli kuva

KUVAKAAPPAUS/SPR

Punainen Risti sekoilee maailmalla, antaa SPR:n husata omiaan – puolueeton auttaminen muuttui härskiksi politikoinniksi

23.03.2018 |19:23

SPR lobbaa translakia, tukee feministejä ja vaatii pakolaiskiintiön nostamista, vaikka järjestön toimintaperiaatteisiin kuuluu pidättäytyminen poliittisista ristiriidoista. Järjestön viimeisin tempaus on parhaillaan menossa oleva Rasismin vastainen viikko.

Kansainvälinen hyväntekeväisyys- ja avustusjärjestö Punainen Risti ilmoittaa, kuinka sen toimintaa ohjaa seitsemän perusperiaatetta: inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys.

Nämä periaatteet hyväksyttiin jo 1965 Punaisen Ristin kansainvälisessä konferenssissa Wienissä. Periaatteet ovat luettavissa myös Suomen Punaisen Ristin (SPR) verkkosivuilla.

Kertoo olevansa puolueeton järjestö

Puolueettomuuden periaate pitää sisällään linjauksen, jonka mukaan “säilyttääkseen kaikkien luottamuksen Punainen Risti ei milloinkaan sekaannu poliittisiin ristiriitoihin.” Puolueettomuuden periaatetta täydentää riippumattomuuden periaate, jossa todetaan, kuinka “kansallisten yhdistysten tulee säilyttää itsemääräämisoikeutensa ja toimia Punaisen Ristin periaatteiden mukaan.” Näin ollen periaatteiden tulee ohjata kaikkien Punaisen Ristin kansallisten yhdistysten toimintaa.

Politikoinnin välttäminen onkin ymmärrettävää, sillä poliittinen kampanjointi todennäköisesti vaikeuttaisi Punaisen Ristin toimintaa esimerkiksi maailman kriisialueilla. Järjestön on helpompi toimia maailman kahakoiden keskellä, kun se ei tee samalla tiukkaa politiikkaa mihinkään suuntaan.

Tukee feministisen järjestön kampanjointia

SPR ei kuitenkaan tosiasiallisesti noudata puolueettomuuden periaatetta, vaan järjestö tekee aktiivisesti vihervasemmiston tavoitteita tukevaa politiikkaa.

SPR esimerkiksi jakaa aktiivisesti Twitterissä #olentodistanut–tunnusta, jossa kehotetaan ihmisiä kertomaan kohtaamastaan rasismista. Kyseessä on uuden feministisen Fem-R -järjestön toinen viesti Twitterissä. Fem-R ilmoittaa olevansa feministinen ja antirasistinen kansalaisjärjestö, joka lisää rodullistettujen ääntä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Fem-R -järjestön taustalla hyörii vihreitä poliitikkoja kuten kansanedustaja Jani Toivolan avustaja Nitin Sood. Olen todistanut -tunnusta jakavat vasemmistopoliitikot kuten kansanedustajat Ozan Yanar ja Satu Hassi, kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo ja Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti.

Komppaa sukupuolen moninaisuuden ideologiaa

Se, että SPR tukee feministijärjestön kampanjointia, ei ole yllättävää, koska SPR nykyään myös komppaa niin sanottua sukupuolen moninaisuutta. Sukupuolen moninaisuus on radikaalifeministinen ideologia, jonka mukaan sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Sukupuolen moninaisuuden puolestapuhujia ovat monet vihervasemmistoa edustavat poliitikot, kuten kansanedustaja Jani Toivola.

SPR:n nuorten kokouksessa viime vuoden maaliskuussa esitettiin aloite, jonka mukaan sukupuolen moninaisuus tullaan ottamaan järjestön toiminnassa paremmin huomioon. SPR:n hallitus ilmoittikin toukokuussa Twitterissä, kuinka hallitus hyväksyi aloitteen sukupuolen moninaisuuden paremmasta huomioinnista SPR:n työssä.

SPR:n nuorten turvatalojen johtaja Leena Suurpää puolestaan kampanjoi näyttävästi translain uudistamisen puolesta. Suurpää kirjoitti tammikuussa Twitterissä, kuinka “nuoret vaativat uudistuksia translakiin.”

Kärrää irakilaisia turvapaikanhakijoita ala-asteelle

SPR:n Oulun osaston alaisuudessa toimii erityinen ”Salama-tiimi”, joka ilmoittaa tavoitteekseen kitkeä ennakkoluuloja, luoda siltoja ja lisätä molemminpuolista kunnioitusta ja ymmärrystä eri syntyperää olevien ihmisten välillä sekä aktivoida maahanmuuttajia.

Salamatiimiläisten toimintaan kuuluu muun muassa irakilaisten turvapaikanhakijoiden vierailuttaminen kouluissa lasten ja teinien luona. Vierailuja on tehty ainakin Kellon koulukeskukseen, jossa opetusta annetaan sekä ala-asteen että yläasteen oppilaille.

SPR järjestönä kampanjoi muutenkin aktiivisesti pakolaiskiintiön nostamisen puolesta. Samalla SPR:n toimintaan kuuluu vahvasti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoiminta. SPR ylläpitää tälläkin hetkellä Suomessa useita vastaanottokeskuksia. Vastaanottokeskusten pyörittäminen perustuu SPR:n ja maahanmuuttoviraston väliseen sopimukseen.

Kaksi vuotta sitten SPR kertoi, kuinka kuuden vastaanottokeskuksessa työskennelleen henkilön työsuhde päättyi siitä syystä, että työntekijällä oli ollut turvapaikanhakijan kanssa seksisuhde tai samankaltainen läheinen suhde.

Punaisen Ristin työntekijät ostivat seksipalveluja

SPR:n Jyväskylän osasto järjesti viime vuonna ystävänpäivätempauksen, jossa paikallisille nuorille tarjottiin mahdollisuutta kondomiajokortin suorittamiseen. Harjoitteluun sisältyi muun muassa kondomin onnistunut sijottaminen dildon päälle sekä ”pimeän ajon testi”, jossa kondomi sujautetaan dildon ylle side silmillä.

SPR myös jakoi tunnustusta onnistuneista suorituksista: testin oikein suorittavat palkittiin erityisellä Punaisen Ristin ”Kyntäjäkortilla.”

Punaisen Ristin järjestöväki maailmalla sen sijaan on saanut negatiivista julkisuutta seksisekoilujen vuoksi. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi helmikuussa, että 21 sen työntekijää on joko erotettu tai eronnut itse siitä syystä, että he olivat ostaneet seksipalveluja. Punaisen Ristin sisäisissä ohjeissa seksipalveluiden ostaminen on kiellettyä järjestön työntekijöiltä.

ICRC viittaa kintaalla SPR:n politikoinnille

Huolimatta siitä, että Punaisen Ristin toimintaa tulisi ohjata puolueettomuuden periaate, johon sisältyy pidättäytyminen poliittisesta aktiivisuudesta, SPR näyttäisi siis politikoivan melko aktiivisesti.

Suomen Uutiset lähetti sähköpostitse ICRC:n tiedottajalle Elodie Schindlerille kysymyksiä pyrkien selvittämään muun muassa vastaako SPR:n edellä kuvattu toiminta Punaisen Ristin puolueettomuuden periaatetta tai sitä, onko SPR:n toiminnassa korjattavaa.

Kysyimme myös, millä tavalla SPR edes voi pidättäytyä sekaantumasta poliittisiin ristiriitoihin, jos se silti osallistuu poliittisiin kampanjoihin, joiden aiheet tyypillisesti herättävät ristiriitoja kansalaisten keskuudessa. Vastaus oli yllättävä:

– Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on itsenäinen suhteessa kansalliseen toimintaan. Vaikka olemme kaikki osana samaa kansainvälistä liikettä, ICRC:lla ei ole toimivaltaa puuttua Punaisen Ristin kansalliseen toimintaan, etenkään niissä maissa, joissa ICRC: llä ei ole toimipistettä, kuten esimerkiksi Suomessa, Schindler vastaa, eikä kommentoi millään tavalla SPR:n poliittista aktiivisuutta.

SPR:n tiedottaja väistää kysymykset

Kysyimme SPR:n politikoinnin ja järjestön puolueettomuuden periaatteen välisestä ristiriidasta SPR:n tiedotuspäälliköltä Outi Pärnäseltä. Kysyimme myös, kuinka paljon ja missä määrin kampanjointi nykyään kuuluu SPR:n toimintaan, ja onko poliittinen kampanjointi SPR:lle jo tärkeämpää kuin auttaa apua tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Pärnänen väistää kaikki kysymykset ja tyytyy esittelemään SPR:n toimintaa positiivisessa valossa.

– Toimintamme täällä Suomessa perustuu järjestömme kansainvälisiin periaatteisiin sekä SPR:n toimintaohjeisiin, jotka SPR:n hallitus hyväksyi viimeksi vuonna 2016. Tehtävämme on kaikissa oloissa suojella elämää ja terveyttä. Me puolustamme kaikkien ihmisten ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia.

– Tehtävämme on myös edistää ihmisten välistä ymmärrystä sekä yhteistyötä ja luottamusta. Kannustava vuorovaikutus edistää kaikkien hyvinvointia. Näillä periaatteilla olemme organisoineet toimintamme täällä Suomessa sekä kansainvälisesti. Tervetuloa mukaan, Pärnänen kirjoittaa sähköpostiviestissään.

ILKKA JANHUNEN


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää