

PS ARKISTO
Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”
Eduskunta sai tiistain täysistunnossa käsittelyynsä hallituksen esityksen vuoden 2020 kolmanneksi lisätalousarvioksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto kritisoi puheenvuorossaan EU-takausvastuita, joita tuntuu koronakriisin varjolla satelevan ovista ja ikkunoista.
Hallituksen toukokuisessa lisätalousarviossa esitellään 432 miljoonan euron suuruinen valtiontakaus eurooppalaisen SURE-tukivälineen vakuudeksi ja 372 miljoonan euron suuruinen valtiontakuu EU-takuurahastolle.
Sakari Puisto varoittaa, että takausvastuut voivat olla Suomen kaltaiselle pienelle taloudelle vaarallisia.
– Pitää jo nyt ajatella tilannetta, jossa sitoumukset tulevat maksettaviksi rahoitusmarkkinoiden mahdollisesti ajautuessa epävakaaseen tilaan. Suomi olisi tällaisessa tilanteessa aivan erilaisessa asemassa kuin Saksa ja yhteisvastuullisissa takausvastuissa jo kokonsa puolesta aivan heittopussi.
Valtio ja kunnat lujilla
Puisto kuvailee nykytilannetta poikkeuksellisen hankalaksi, sillä talous supistuu kaikilla osa-alueilla. Valtiontalous joutuu lujille yritysten kysynnän katkettua ja lomautusaaltojen ryöpsähdettyä. Tuotantokyky ja samalla veronmaksukyky heikkenee.
– Myös kuntataloustilanne on heikentynyt jo pitkän aikaa 2000-luvulla, ja silti tehdään hankkeita, joille ei ole riittävää kannattavuutta tulorahoituksen kautta, Puisto huomauttaa ja nostaa samalla esiin myös Finnveran tuntuvasti lisääntyneet takausvastuut.
Raskaita vastuita heikossa taloustilanteessa
Painetta talouteen luovat osaltaan EU-tason yhteisvastuut, joiden lista pitenee pitenemistään koronakriisin myötä. Näitä ovat koronakriisistä aiheutuvien työttömyysriskien hoitoon tarkoitettu SURE-tukijärjestelmä, takuurahasto, Euroopan vakausmekanismi EVM sekä talouden elpymisrahasto.
– Englannin pankki on ennustanut, että maa kohtaa pahimman laman 300 vuoteen! Hallituksen asenne yhteisvastuisiin on liian kevytmielinen.
Puisto varoittaa erityisesti lisäbudjettiin kirjatusta riskialttiista EU-takuurahastosta ja ennusti tappioiden olevan todennäköisiä.
– Vähintään täytyy siirtää päätöstä, ja silloinkin pitää olla vahvan ehdollinen päätös lähteä mukaan.
Ei elpymisrahastolle
Perustuslakivaliokuntaan kuuluva Puisto muistuttaa valiokunnan edellyttäneen Euroopan vakausmekanismin osalta asianmukaista ehdollisuutta tukien ehdoksi. Tällä tarkoitetaan tukia ottavien jäsenmaiden sitoutumista julkisen talouden tervehdyttämiseen.
– Muuten raha vaan otetaan ja saatetaan valuttaa toista kautta muualle kuin akuutteihin terveystoimiin, joihin se on tarkoitettu.
Kansanedustaja kehottaa välttämään niin kutsuttuun elpymisrahastoon liittymistä.
– Nimestään huolimatta kyseessä on käytännössä hanke laittaa liikkeelle yhteisvastuulliset eurobondit, jolloin yhteisvastuiden suuruusluokka liikkuu jo tuhansissa miljardeissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurobondit takuurahasto takausvastuut SURE velat verovarat Sakari Puisto Suomi Saksa perussuomalaiset EVM talous EU kuntatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Suomi maksaa Italian velat

Hallituksen ideologinen puuhastelu jatkuu – Simula: ”Kuntien tukea ei näy”

Nyt puskee yhteisvastuullisia takaushimmeleitä oikealta ja vasemmalta – Vähämäki torppaisi ongelmalliset yhteisvastuumekanismit

Mäkynen: Ei enää senttiäkään rahaa Afrikkaan

Taloustieteen emeritusprofessori Virén: Koronakriisin jälkeen sopeutus vain menoleikkauksin

Europarlamentaarikko Huhtasaari: “Maailmanhistoriassa mikään valuuttaunioni ole pidemmän päälle pysynyt pystyssä ilman liittovaltiota”

Mäkelä: Suomi siirtää rahaa ja valtaa Eurooppaan “europajatsoa” pelaamalla

Hakkarainen Euroopparadiossa: Maamme tulevista koronavastuista päätetään EU:ssa pian – “Onko tämä oikeudenmukaista – onko Suomi päättävissä pöydissä vai niiden alla?”

Merkel ja Macron ideoivat 500 miljardin euron yhteisellä velalla toimivan lahjoitusautomaatin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää