
Nyt puhuu Postin lajittelutyöntekijä: yritystä hallitaan “Management by Perkele” -johtamisopin mukaan
Suomen Uutiset kertoi 11.9.2019 Postin ulkomaalaisten työntekijöiden käytön ongelmallisuudesta. Uutisen jälkeen toimitus sai yhteydenoton Postin lajittelutyöntekijältä. Hän haluaa tuoda julki Postin sisäisiä käytäntöjä. Työkokemusta Postin käsittelytehtävistä hänellä on yli kymmenen vuoden ajalta.
Haastattelun aluksi Matti (nimi muutettu) sanoo, että Postissa vallitseva johtamiskulttuuri on mallia “Management by Perkele”. Hänen mukaansa Postia johdetaan hyvin kaavamaisesti ja tiukasti.
– Talossa tärkeintä on tietää oma paikkansa, ja minkäänlaisille innovaatioille ei ole tilaa, paitsi sille kulloinkin vallalla olevalle ‘innovaatiolle’, joka on valutettu linjaorganisaation puitteissa hallintorakennuksesta muiden riesaksi alaspäin, hän avautuu.
Matin mukaan henkilöstön kohdalla tämä suunnittelijoiden ja keskijohdon toimintatapa tuntuu aiheuttavan ongelmia tuotannon esimiehille.
– Toisaalta esimiesten pitäisi tehdä vaikka mitä, mutta resursseja ei ole, eikä kukaan ole missään vaiheessa huomioinut sitä, minkälaiset edellytykset näille innovaatiolle on tuotannon näkökulmasta. Mutta se mitä sanotaan, pitää tehdä, hän sanoo.
Innovaatio nimeltä Plus-lähetys
Matti kertoo, että viimeisin hallintorakennuksesta tullut innovaatio on Postin lanseerama Plus -lähetys (Postin Plus-merkki on lisämerkkinä myytävä palvelu tavalliseen kirjeeseen tai korttiin. Lähetysten seurannasta näkee kun Plus-lähetys on jaettu vastaanottajalle. Plus-lähetys jaetaan vastaanottajille nopeutetusti, toisena työpäivänä postittamisesta).
– Plus-lähetyksiä seulotaan kirjelaatikkotyhjennyksistä käsipelin. Myös rekisteröinti tehdään manuaalisesti. Tämä tuntuu ihan Kekkosen aikaiselta, sillä tässä ajassa elävä yritysjohto olisi tutustunut siihen miten lähetyksiä käsitellään prosessin eri vaiheissa ja käynyt toimintatavoista dialogia esimiesten ja työntekijöiden kanssa siitä, miten asian voisi hoitaa parhaiten – ja vastaanottanut kritiikkiä, mikäli prosessissa olisi ollut jotain parannusehdotuksia, hän selventää.
– Jos jokainen helsinkiläinen saisi päähänsä lähettää Plus -lähetyksen, koko systeemi kaatuisi suunnattoman manuaalisen työn määrän vuoksi.
Matin mukaan seurantapalvelua on ylikorostettu.
– On totta, että Plus lähetyksellä saa seurannan lähetykseen, mutta se on merkityksellistä ainoastaan sellaisille, jotka seurantaa tarvitsevat. Kuluttajan näkökulmasta tärkeimmät ominaisuudet ovat edelleenkin ennustettavuus eli tässä tapauksessa luotettavuus, kulkunopeus sekä hinta, hän lisää.
Tasa-arvo ei toteudu johdon ja työntekijöiden työoloissa
Matti kertoo, että kuilua työntekijöiden ja johdon välillä kuvaa hyvin sanonta “kahden kerroksen väkeä”.
– Tuntuu, että hallintorakennuksessa isoimmat ongelmat ovat hitaat tietokoneet ja viilennyt ruokalan soppa. Meillä taas katto vuotaa ja lattiat on täynnä monttuja. Tänä keväänä intrassa oli tiedote, kuinka hallintorakennuksen ilmanvaihto / lämpötilaongelma on otettu työn alle.
– Hieno juttu. Esimerkiksi postikeskuksen laiturilla on 28–35 astetta kesäisin ja kuudesta kahdeksaan astetta talvisin. Kukaan ei ole kuitenkaan kokenut tätä asiaa niin tärkeäksi, että myös se hoidettaisiin kuntoon. Kuluneen kymmenen vuoden aikana on kyllä pariinkiin otteeseen tullut virallinen tiedonanto siitä, kuinka asiaa selvitellään mutta mikään ei ole muuttunut, hän sanoo.
Kirjeitä silpunnut lajittelukone
Matti kertoo, että vuonna 2012 postia silppuuntui uusien lajittelukoneiden käyttöönoton jäljiltä.
– Tuolloin uusien fsm-koneiden (flat sorter machine) käyttöönoton jälkeen kävi ilmi, että osa lähetyksistä tulee silppuna ulos. Asia oli kyllä erinomaisen hyvin tiedossa kaikilla kirjelajittelussa työskentelevillä. Työntekijänä olisin toivonut, että ongelmaan olisi puututtu ennen, kuin asia tuli median kautta julki. Julkitulon jälkeen alkoi Postissa luonnollisesti syyllisen etsiminen. Talon sisällä painotettiin, että valokuvia ei saa ottaa yhtään mistään ellei työn puolesta niin tarvitse tehdä.
– Tuo silppuuntumistapaus muistuttaa hengeltään hyvin paljon nykyistä, sillä infotaulussa pyörivän propagandan mukaan ei pidä valittaa, eikä ainakaan kertoa mitään mistään kenellekään, hän sanoo.
Oleskelulupakytky paljastui jo neljä vuotta sitten
Posti ei kommentoinut 11.9.2019 ulkomaalaisten työntekijöiden ja oleskeluvan välistä kytköstä Suomen Uutisille, mutta se linjasi siitä jo vuonna 2015 MTV3:n Uutisille
Suomen Uutiset kirjoitti 11.9.2019, että ulkomaalaisten vuokratyöntekijöiden käyttö lisääntyi 2015 vuoden jälkeen, ja että työntekijöitä välittää pääosin SOL-Yhtiöt. Tuolloin Posti ei suostunut antamaan haastattelua aiheesta Suomen Uutisille.
Tarkemman tutkimustyön jälkeen toimitus löysi haastattelun 24.11.2015, jossa Postin työnantajapuolelta HR Services henkilöstöjohtaja Tuuli Niininen kertoo asian MTV3:n uutisille:
– Varhaisjakelussa on paljon maahanmuuttotaustaisia henkilöitä. Näillä joustoilla pystyisimme mahdollistamaan sen, että henkilö voisi jatkaa perusjakelun puolella. Eli saisimme aikaiseksi kokoaikaisia töitä, jotka olisivat maahanmuuttotaustaiselle henkilölle erittäin tärkeitä eli olisi tietty ansiotaso. Eri töitä yhdistämällä saadaan sellainen kokonaisuus, että ansiotaso on riittävä oleskeluluvan saamiseen, perustelee Niinimaa.
Matin mukaan ulkomaalaisten kanssa työskentely on parhaimmillaan samanlaista kuin suomalaistenkin kanssa työskentely.
–Tuskin sinäkään meet kotiin hihkumaan kuinka hommat sujui tänään ihan normaalisti, eikä mitään ihmeellistä tapahtunut, hän lohkaisee.
Matti näkee kuitenkin ongelmallisena kilpailun kantasuomalaisen työvoiman kanssa ja sen, että ulkomaalaiset tulevat vuokrafirman kautta.
– Tarkoitan, sitä että he tulevat halvemmalla töihin, ja tekevät huonompaa jälkeä. Toisaalta vuokrafirman kautta tulee muutenkin heikompaa jälkeä. Ulkomaalaisten työjälkeen vaikuttaa lisäksi kielitaito – tai sen puute. Olin taannoin täysin hämmästynyt kuullessani, että osa kanssatyöntekijöistäni oli SOL-Yhtiöiden kautta vuokralla jo kolmatta vuotta, Matti kertoo.
– Järkyttävää. Tekevälle miehelle tai naiselle löytyy aina töitä, ja siksi en edes osannut kuvitella, että aloitekykyisille, päteville ja työnsä hyvin hoitaneille ihmisille ei löytynyt paikkaa Postin organisaatiosta muutoin kuin helposti pois-potkittavissa olevina optioina, hän sanoo.
Jakelutyö ei vähene samassa suhteessa kuin lähetykset
Matin mukaan jakelu on sellainen osa-alue missä yksi yhteen -ajatteluun ei voi kallistua.
– Jakaja joutuu joka tapauksessa kiipeämään sinne ylimpään kerrokseen, mikäli sinne on yksikin lähetys. Eli jakajien työpanoksen tarve ei vähene lineaarisesti lähetysten mukaan. Tässä firma tyri siis kahdella eri tapaa, koska sillä ei ollut kokemusta eikä tietoa jakelun olosuhteista eikä työnkuvasta. Jonkin aikaa massairtisanomisten jälkeen jakajia palkattiinkin sitten takaisin, kun kävi selväksi että postit jäivät irtisanomisten vuoksi jakamatta.
Matin mukaan Posti voisi olla dynaaminen ja innovatiivinen yritys, mutta se edellyttäisi osaamista ja tuntemusta käytännön töistä.
– Hallintorakennuksessa kun ei ole tuotannon osaamista ollenkaan, niin pahimmillaan samaa ideaa on pilotoitu kahteenkin kertaan, koska suunnittelijoilla ei ole tietoa siitä että ajatus on jo kertaalleen kokeiltu ja kuopattu, hän sanoo.
Tulevaisuus?
Lopuksi kysyn miten Matti näkee Postin tulevaisuuden. Tällä hetkellä ennakoidaan, että kirjeposti lakkaa noin viiden vuoden kuluessa.
– Postin tulevaisuus on monella tapaa hankala, mutta sekin on siitä kiinni millaisia velvoitteita sille sälytetään, ja millaista tuottoa siltä odotetaan. Posti ei ole voinut säilyttää sitä laajuuttaan ja painoarvoa mitä sillä on ollut. Taannoiset Itellan aikaiset Suur-Posti-fantasiat Venäjän, Baltian, Puolan, Saksan ja Skandinavian alueen kilpailukykyisenä toimijana eivät onnistuneet. Kun siitä sitten vähän laskeudettiin, päätettiin leikata ruohikkoa Kuopion omakotitaloalueella, muttei toiminut sekään, Matti pohtii ja päättää:
– Postin kivut ovat monin osin tyypillisiä kaikille muille kansalaisilta varastetuille yrityksille. Postilla on lisäksi ristinään yleispalveluvelvoite, sekä tietty kriisiajan toiminto, joista jälkimäistä lienee hankala hoitaa kerran viikossa hommansa suunnilleen hoitavilla kielitaidottomilla vuokratyöntekijöillä. Parempi olisi silti pärjätä, sillä sitoutuneita vakituisiakaan ei kohta enää ole.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.