Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti on määrä julkaista ensi viikolla. Puheenjohtaja Minja Koskelalla ei kuitenkaan ollut vielä antaa kasvu- ja työllisyystoimiin liittyvän puheenvuoronsa tueksi laskelmiin perustuvia vaikutusarvioita.
Tiiviin keskustelun puolivälissä pääministeri Petteri Orpo pyysi Koskelalta vastausta:
– Kun sinä aina haastat hallitusta, niin missä ovat ne teidän kasvutoimet? Missä ovat työllisyystoimet? Edelliset hävisivät jonnekin. Te ette ole koskaan edes julkaisseet niitä.
Vasemmistoliiton toimenpiteet
Koskela otti vastauspuheenvuoronsa aluksi esille ostovoimasta käydyn keskustelun. Koskelan mielestä vuoden aikana tapahtunut ostovoiman paraneminen johtuu siitä, että inflaatio on hidastunut pidemmällä aikavälillä siten, että palkansaajien ostovoima on heikentynyt.
– Me vahvistaisimme palkansaajien asemaa esimerkiksi tekemällä aitoja pohjoismaisia työmarkkinauudistuksia, kuten esimerkiksi joukkokanneoikeus ay-liikkeelle ja se, että yritysten hallituksissa olisi enemmän työntekijöiden edustusta.
– Me emme tule saamaan kasvua sillä, että heikennämme työmarkkinoilla työntekijöiden asemaa ja tuomalla palkkadumppauslakeja vaan sillä, että panostamme koulutukseen, mitä te ette tee, Koskela esitti väitteen, mikä ei pidä paikkaansa.
Luvut eivät ilmeisesti vielä tiedossa
– Minkälaisia laskelmia olette tehneet kaikille näille toimenpiteille, jotka mainitsit? Kuinka paljon siitä tulisi lisää työllisiä? kysyi toimittaja Annika Damström Koskelalta.
– Mulla ei ole antaa lukua sulle, mutta meiltä on tulossa ensi viikolla vaihtoehtobudjetti ja meillä on luvut niille asioille.
– Jos ensi viikolla on tulossa vaihtoehtobudjetti, niin eikö silloin ole tiedossa jo nyt ne luvut? toimittaja Damström ihmetteli.
Työperäinen maahanmuuttaja, joka elää sosiaaliturvalla
Illan A-talkissa keskusteltiin myös työperäisen maahanmuuton kannattavuudesta. Koskelan mielestä Suomeen tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa ja työntekijöitä talouskasvun vauhdittamiseksi.
– Lisää maahanmuuttoa, vaikka juuri valititte, että täällä on työpaikoista pulaa, Purra huomautti.
Koskela jatkoi nostamalla esiin aikarajan työnhaulle:
– Te tuotte tänne kolmen kuukauden säännön, joka pudottaa ihmisiä pois täältä.
– Korkeasti koulutetulla se on kuusi kuukautta, vastasi Purra.
– Ja rekryprosessit ovat pitkiä. Mutta kyllä me tarvitaan myös muita ammattikuntia, sanoi Koskela.
– Mikä on työperäinen maahanmuuttaja, joka elää sosiaaliturvalla? Purra peräsi Koskelalta.
– Haluatko vastata itse tuohon kysymykseen, sanoi Koskela.
– En, vastasi Purra. – Kysyin sinulta. Me haluamme korkeasti koulutettuja, jotka tulevat tänne tekemään töitä.
– Minä en halua tehdä eroa ihmisten välille, kun me tarvitsemme tänne (lisää maahanmuuttajia)…
– No niin, Purra totesi. – Selvä. Siinä vasemmistoliiton kasvutoimi.
Artikkelia on muokattu 22.11.2024 klo 15.56.