

Matias Turkkila
PS:n vaihtoehtobudjetti: Syömävelka kuriin, investoinilla kasvua
Perussuomalaiset esittävät maan kääntämistä kasvu-uralle kuusiosaisella kasvuohjelmalla. Puolue löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: panemalla julkisen sektorin syömävelan kuriin samalla kun investoitaisiin tulevaan kasvuun. Tähän ei ole hallitus pystynyt.
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjettia esittelivät tiistaiaamuna kansanedustajat Jari Lindström, Kaj Turunen ja Ville Vähämäki.
Työllistäville pk- ja yksinyrittäjille vauhtia
Vaihtoehtobudjetin ensimmäinen osa on työllisyys- ja yrittäjyyspaketti, joka pyrkii nostamaan Suomen työllisyysasteen muiden pohjoismaiden tasolle ja parantaa pk-yritysten asemaa. Se maksaa 350 miljoonaa euroa.
– 2000-luvulla työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk- ja kasvuyritysten asemaa täytyy pystyä parantamaan. Varaamme kasvuyrityksiin 150 miljoonaa euroa. Ja erittäin tärkeinä pidämme verotuksellisia keinoja, joilla kannustetaan yksinyrittäjiä ja pk-yrittäjiä, Turunen kertoo.
– Yksinyrittäjille esitämme arvonlisäveron alarajan nostoa 8 500 eurosta 20 000 euroon. Huojennusosuus tulisi nostaa aina 40 000 euroon asti. Virosta toisimme pk-yritysten työllistävän veromallin Suomeen, Turunen jatkoi.
Perusturvaan 100 euroa lisää, “tonni käteen” verottomana
Perussuomalaiset nostaisivat myös perusturvaa 100 eurolla. Tämä lisäisi merkittävästi kotimaista kysyntää ja ostovoimaa.
– Itse pitäisin merkittävänä tuhannen euron verotonta tuloa kuukaudessa. Se on “ensimmäinen tonni”. Tämä pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti verotusasteikon sisällä. Se on sellainen asia, josta taloustieteilijät tykkäävät ja varmaan myös pieni- ja keskituloiset ihmiset, Turunen sanoo.
– Pidän tätä merkittävänä avauksena verokeskusteluun. Veroton tonni toisi lisää käteen aina 40 000 euroon asti. Sen jälkeen verotus kiristyisi, joten parempituloiset rahoittaisivat uudistuksen.
Jos tulot jäävät 12 000 euroon vuodessa, veromalli lisäisi tuloja 400 eurolla vuodessa. Jos tuloja kertyy 50 000 euroa vuodessa, verotus kiristyisi noin 120 euroa vuodessa.
– Se on veroreformi, jonka haluamme antaa kädenojennuksena pienituloisille, Turunen sanoo.
Kotimainen energia tuo kotimaista työtä
Perussuomalaisten energiapaketti sijoittaisi yli 500 miljoonaa euroa kotimaiseen, kohtuuhintaiseen energiaan. Tämä tuettaisiin työllisyyttä, talouskasvua ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
Kansalaisten perusturvallisuus turvataan 800 miljoonan euron turvallisuus- ja hyvinvointipaketilla. Perussuomalaiset ovat valmiita korottamaan perusturvaa ja omaishoidon tukea ja tukemaan lisää lapsia, nuoria ja perheitä.
Lapsilisien ja eläkeindeksien leikkaus peruttaisiin. Kunnat saisivat 200 miljoonaa enemmän peruspalveluiden järjestämiseen.
Investointipakettiin sijoitettaisiin 750 miljoonaa euroa. Sen kantava voima on usko siihen, että Suomi lähtee nousuun investoimalla. Nykyisessä taloustilanteessa kannattaa rakentaa teitä, korjata hometaloja, rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja ja rahoittaa kasvuyrityksiä.
Säästöpaketti ei leikkaisi kotimaasta
800 miljoonan euron säästöpaketti suunnattaisiin siten, että se ei juurikaan leikkaisi Suomen julkisia menoja. Rahat leikattaisiin ulkomaille menevistä rahavirroista ja huonosti tuottavista sijoituksista.
Perussuomalaiset uudistaisivat kehitysavun rahoituksen ja yritystukijärjestelmän. Myös puoluetuesta, maahanmuutosta ja luonnonsuojelualueiden hankinnasta voi leikata. Puolue ei hyväksy euroalueen kriisimaiden tukemista suoraan Suomen budjetista.
Eduskunta ruotii oppositiopuolueiden esittelemiä vaihtoehtobudjetteja keskiviikkona.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suuri huoli työttömyydestä – lääkkeeksi työuratakuu

Soini moitti hallitusta: Älkää sortuko ylevämielisyyteen

Kova kiista perussuomalaisten kehitysapuesityksestä

Eduskunnassa puntaroitiin perussuomalaisten talouslinjauksia
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää