
PS varoitti hallitusta flirttailusta EU:n miljardipaketin kanssa: “Opetelkaa sanomaan ei”
Talousvaliokunnan perussuomalaisjäsenet jättivät eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon – tukipaketista ei pitäisi edes keskustella, vaan siitä pitää kieltäytyä suoraan.
Eduskunnan talousvaliokunta antoi tänään lausunnon suurelle valiokunnalle koskien EU:n ehdottamaa elvytysrahastoa. Rahaston perustamisesta ehdotuksen mukaisena aiheutuisi Suomelle viisi miljardia enemmän maksettavaa, kuin mitä rahastosta saisimme takaisin.
Lausunnossaan valiokunta toi esiin perinteiset huolet järjestelyn laillisuusongelmista ja vallan siirtämisestä EU:lle, mutta päätyi kuitenkin lopulta kannattamaan Suomen hallituksen linjaa.
”Rahojamme ette saa, tästä ei neuvotella”
Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet eivät voineet allekirjoittaa näin lepsua kantaa, vaan jättivät asiasta oman eriävän mielipiteensä, että hallituksen pitäisi yksinkertaisesti kieltäytyä heti ja täysin.
– Suomen hallituksen linja on, että neuvotteluita jatketaan, ja jos joitain muutoksia saataisiin läpi, esimerkiksi ehkä hieman vähemmän rahaa lahjoittava ratkaisu, niin sellainen kelpaisi. Me perussuomalaiset halusimme tehdä heti selväksi, että Suomen rahojen pois lahjoittamiseen emme tule suostumaan, tästä ei neuvotella, talousvaliokunnan jäsen Minna Reijonen linjaa.
”Hallitus, opetelkaa sanomaan ei”
Elpymisrahaston perustaminen edellyttää yksimielistä päätöstä, ja jokaisella maalla on yksi ääni. Siten Suomi voi halutessaan estää ehdotuksen toteutumisen, tai ainakin oman osallistumisensa rahastoon. Muut maat voivat perussuomalaisten mielestä menetellä, kuten haluavat, mutta ilman Suomen seuraa tai rahoja.
– Hallituksen selvityksessä ei edes harkittu ajatusta, että Suomi jättäytyisi ulos rahastosta. Siten välttyisimme tämän rahastuksen maksumieheksi joutumiselta. Siitä ei ole edes kymmentä vuotta, kun viimeksi takasimme Ranskan ja Saksan pankkien saatavat, ja nyt ne ovat taas soittelemassa meille ja kertomassa, miten kiire päätöksellä on. Hallituksen on opeteltava sanomaan ”ei”. Painostuksen edessä ei pidä taipua, talousvaliokunnan jäsen Veikko Vallin jyrähtää.
Liittovaltiota koronakepillä ja rahaporkkanalla
Ei ole sattumaa, että ehdotuksen mukanaan tuomia asioita valiokuntakin kutsui ongelmallisiksi. EU:n alijäämäinen budjetti, yhteinen velka, tulonsiirrot ja verotusoikeus EU:lle voivat olla lainvastaisia tai ainakin lain hengen vastaisia, ja vievät EU:ta vääjäämättä kohti liittovaltiota.
– Koronan varjolla EU yrittää kahmia itselleen lisää valtaa, ja hyödyllisinä apureina sillä on rahastosta ja liittovaltiokehityksestä itse hyötyvät maat kuten Ranska ja Italia, talousvaliokunnan varajäsenenä eriävän mielipiteen allekirjoittanut Ville Vähämäki toteaa.
Kukaan ei kysy, miksi
Jostain syystä kukaan ei kysy, miksi elvytysrahasto pitäisi perustaa. Jokainen EU-maa voisi ottaa itse velkaa, vastata siitä yksin ja käyttää lainaamansa varat koronataantuman ylittämiseen ja investointeihin parhaaksi näkemällään tavalla.
– EU tekee saman kuin aina. Se verhoaa yksinkertaisen asian monimutkaisen näköiseksi ja lisää päälle muodikkaita sanoja, kuten tulevaisuus, ilmastonmuutostorjunta ja digitaalisuus. Ja sitten on muka kauhea kiire ja pakko. Tämä ehdotus on todellisuudessa ylivelkaisten eurokriisimaiden tukipaketti. Ja sitä meille ei haluta kertoa, talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- elvytysrahasto Veikko Vallin Minna Reijonen Talousvaliokunta Sakari Puisto Tukipaketit velka Ville Vähämäki hallitus talous EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


VM:n ex-ylijohtaja arvioi erittäin kriittisesti EU-elvytysrahastoa ja EU-veroja – “Lopputuloksena hallitsematon byrokratia, viimeiseen pisaraan puristettu veronmaksaja, palkansaaja ja yrittäjä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää