

LEHTIKUVA
PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset
Perussuomalaiset vaativat hallitukselta vastauksia Uniper-skandaaliin liittyen. Eduskunnan talousvaliokunta kokoontuu tänään keskustelemaan asiasta.
– Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset, mikä tuhoaa yhteistä omaisuuttamme merkittävästi ja vaarantaa julkisen taloutemme kestävyyden. Tästä voi pahimmassa tapauksessa tulla Suomelle maksettavaa yli kaksi kertaa se mitä elpymisvälineeseen jouduimme kippaamaan. Sillä erotuksella, että nyt tukisimme rikasta Saksaa! Hallituksen on avattava tätä asiaa eduskunnalle, sanoo kansanedustaja Veikko Vallin, talousvaliokunnan jäsen ja perussuomalaisten talousvaliokuntaryhmän vastaava.
Perussuomalaiset eivät hyväksy nyt esitettyä puolustusta, että vaikeudet johtuvat Venäjän hyökkäyssodasta.
– Eduskunnan on saatava tietää Uniperin ja Fortumin todellinen tilanne sekä Saksan hallituksen näkemykset asiasta, jotta suomalaisten poliitikkojen aiempia toimenpiteitä, hallituksen nyt käymiä neuvotteluita sekä tulevia päätöksiä mahdollisista lisämenetyksistä muun muassa Fortumin tai Uniperin pääomittamisen muodossa voidaan arvioida tosiasioiden pohjalta, vaatii perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
Kuka päätti, kuka kantaa vastuun?
Tapaus herättää myös kysymyksiä suomalaisten valtionyhtiöiden yritysjohdon, Suomen hallitusten ja omistajaohjaustoimintojen pätevyydestä ja vastuista.
– Kuka päätti, kuka antoi luvan ja kuka kantaa vastuun. Toivottavasti ei käy niin, että Saksan hallitus ensin kansallistettuaan Uniperin ja häädettyään suomalaisen omistajan, poikkeustila julistetaan, Uniperin tappioputki katkeaa ja liiketoiminta alkaa taas kannattaa, sanoo kansanedustaja Ville Vähämäki.
– Tilanteen selvittämiseksi olemme laatineet hyvin perusteellisen kysymyspatteriston ministerin ja hallituksen vastattavaksi, toteaa kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto.
Näihin kysymyksiin vaaditaan vastauksia
Perussuomalaiset lähetti ministeri Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselle (sd) listan tärkeitä kysymyksiä, joihin hallitukselta vaaditaan pikaisia vastauksia:
Fortum myönsi tammikuussa 2022 Uniperille noin 8 miljardia euroa konsernirahoitusta lainojen ja takauksien muodossa. Fortumin pörssitiedote antoi ymmärtää tilanteen olevan poikkeuksellinen ja rahoituksen menevän Uniperin kasvaneisiin johdannaissopimusten vakuusvaatimuksiin, jotka Uniper saisi tai voisi saada takaisin, kun kaasun ja sähkön myyntisopimukset raukeavat tai markkinahinnat laskevat.
– Onko Fortum saanut selvityksen mihin tammikuussa Uniperille annettu rahoitus on käytetty?
– Jos oli jo tiedossa, että rahat menevät kiinteiden toimitussopimusten kunnioittamiseen, eli saksalaisten energiatukiin, miksi Fortum tai valtioneuvosto eivät vaatineet rahoituksen ehtona kiinteähintaisten sopimusten purkamista? Rahojen lähetettyä tämä mahdollisuus vaikuttaa Saksan poliittisiin päätöksiin menetettiin. Tammikuussa oli jo ilmeistä, että Venäjä uhkaa Ukrainan sodan eskalaatiolla ja että energiahintojen kalleus etenkin Fit for 55-paketin myötä tulee jatkumaan.
– Mikä Uniperin johdannais- ja fyysinen positio energiamarkkinoilla on? Kuinka paljon ja millaisia sopimuksia Uniperilla on, ja mitkä ovat yhtiön herkkyydet hinta-, forward käyrä- ja volatiliteettimuutoksille?
– Kuinka paljon ja kuinka pitkään voimassa olevia kiinteän hinnan sähkö- ja maakaasutoimitussopimuksia Uniperilla on? Kysymys on oleellinen pohdittaessa Uniperin tulevia tappioita ja rahantarvetta.
– Arvio, kuinka paljon ja kuinka kauan Uniper tulee nykyisistä vielä voimassa olevista kiinteän myyntihinnan sopimuksistaan häviämään rahaa kaasun ja sähkön nykyisellä ja vaihtoehtoisilla hintatasoilla?
– Millä edellytyksillä Uniper pystyisi irtautumaan nykyisistä kiinteän hinnan myyntisopimuksista, ja miksi Suomi hyväksyy Saksan toiminnan, jossa Saksa teeskentelee, että mitään poikkeuksellista ei ole tapahtunut, estäen siten Uniperia irtautumasta kiinteän hinnan myyntisopimuksista?
– Onko edellä mainittujen oleellisten tietojen vaatiminen Suomen ja Saksan välisten neuvottelujen lähtökohta?
Arvioitiinko vihreän siirtymän riskit?
Fortumin Uniper-osto virallistettiin tammikuussa 2018 ja EU hyväksyi kaupan kesäkuussa 2018. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa oli alkanut jo 2014, ja vihreä siirtymä ja siitä seuraava fossiilisten energialähteiden hintojen nousu olivat jo tuolloin tiedossa.
– Aliarvioiko Fortum tai valtioneuvosto Venäjään ja vihreään siirtymään liittyvät todennäköiset riskit?
– Antoiko Uniper riskeistä oikean kuvan jo ennen kauppaa?
– Onko Uniper tiedottanut myöhemmin Fortumia vaikeuksistaan riittävästi ja aikaisessa vaiheessa?
– Onko Fortum tiedottanut valtioneuvoston omistajaohjausyksikköä riittävästi ja aikaisessa vaiheessa?
– Onko valtion omistajaohjausyksikkö tiedottanut valtioneuvostoa riittävästi ja aikaisessa vaiheessa?
– Onko valtioneuvosto tiedottanut eduskuntaa riittävästi ja aikaisessa vaiheessa?
– Jos kaikki ovat havainneet ja tiedottaneet ongelmista ajoissa, kenen on taloudellinen ja poliittinen vastuu esimerkiksi Uniperin luotottamisesta?
Miksi Fortum maksoi jättiosingot?
Fortumin oma pääoma oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa noin 8,7 miljardia euroa. On todennäköistä, että Uniper ei pysty maksamaan Fortumilta saamaansa rahoitusta takaisin.
– Kuinka paljon Saksan valtio aikoo tästä rahoituksesta palauttaa Suomelle? Ja jos Uniperilta tai Saksan valtiolta ei saada mitään tai saadaan hyvin vähän, joudutaanko Fortum pääomittamaan Suomen valtion kustannuksella? perussuomalaiset kysyvät.
– Miksi Fortum maksoi 500 miljoonan osingot alkuvuonna 2022, kun energiasektorin ja erityisesti Uniperin vaikeudet olivat jo tiedossa? Uniper varoitti Nord Stream 2-alaskirjauksesta 11.8.2020 ja energian kallistuminen oli selvästi havaittavissa jo syksyllä 2021. Millä perusteilla tilannetta pidettiin väliaikaisena?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pääomittaminen miljarditappiot energiakriisi vastuunkanto vihreä siirtymä Uniper osingot valtionyhtiöt rahoitus veronmaksajat Energian hinta Veikko Vallin Tytti Tuppurainen Riikka Purra Talousvaliokunta Sakari Puisto Fortum Venäjä Saksa perussuomalaiset Ville Vähämäki hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Fortumin tytäryhtiö Uniper taipumassa Putinin vaatimuksiin – Junnila: Valtion omistajaohjauksen puututtava välittömästi

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle

Tavio: Uniper-Saksa diilillä kiire – Saksan ei saa antaa vedättää Suomea

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää