LEHTIKUVA
PS vaatii hallitukselta toimia sisäilmaongelmien kitkemiseksi – lähes miljoona suomalaista altistuu joka päivä
Perussuomalaiset pitävät kansallisia hometalkoita erityisen tärkeänä asiana. Puolueen lähtökohtana on, ettei kenenkään tule joutua asumaan, työskentelemään tai oleskelemaan kosteus- ja homevaurioisissa rakennuksissa.
Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina lähetekeskustelussa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitusta Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmasta. Ohjelmalla tähdätään erilaisten sisäilmaongelmien ratkaisuun vuosina 2018–2028, jona aikana tavoitteena on vähentää sisäilmaongelmista kärsivien ihmisten määrää ja parantaa rakennuskannan kuntoa.
Kansanterveydellinen ongelma
Lähes miljoona suomalaista altistuu päivittäin erilaisille kosteus- ja sisäilmaongelmille joko kotona, julkisissa rakennuksissa tai työpaikoilla. Sisäilmaongelmat ovat kansanterveydellinen ongelma, joka on koskettanut lähes jokaista kuntaa ja kaupunkia Suomessa.
Kunnista yli puolet ilmoittaa ongelmien olevan edelleen ratkaisematta. Syitä ongelmiin on monia: suurimpana kosteus- ja homevauriot, lämpötila- ja veto-ongelmat sekä ilmanvaihto-ongelmat. Erityisen paljon ongelmia on julkisissa rakennuksissa, kuten sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla.
Korjausrakentamiseen panostettava
Perussuomalaiset pitävät kansallisia hometalkoita erityisen tärkeänä asiana. Puolueen lähtökohtana on, ettei kenenkään tule joutua asumaan, työskentelemään tai oleskelemaan kosteus- ja homevaurioisissa rakennuksissa.
Ratkaisuksi perussuomalaiset ovat ehdottaneet panostuksia korjausrakentamiseen sekä ennaltaehkäisevää sisäilmaongelmien torjuntaohjelmaa, jolla puututtaisiin erityisesti uudisrakentamisen haasteisiin.
Tasapuolisempaa kohtelua
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskunnan sisäilmatyöryhmän jäsen Leena Meri korosti toimenpideohjelmasta käydyssä lähetekeskustelussa sisäilmasta sairastuneiden ihmisten hoitoa, johon ei olla panostettu tarpeeksi.
Meri vaati puheessaan Suomeen korkeatasoista osaamista ja laajapohjaista tutkimusta sisäilmasairauksiin liittyen, jotta sairastuneet saisivat ajantasaista tietoa ja neuvontaa sekä hoitoa.
– On käsittämätöntä, etteivät sisäilmasta sairastuneet välttämättä saa tasapuolista kohtelua ja hoitomuodotkin vaihtelevat suuresti, Meri sanoo.
Sairastuneen saatava hoitoa
Perussuomalaiset ovat ehdottaneet tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan sisäilmasta sairastuneille sisäilmapoliklinikan perustamista jokaiseen maakuntaan, jolloin sairastuneille voitaisiin tarjota osaavaa hoitoa ja kuntoutusta. Lisäksi määrärahoja kohdistettaisiin alan tutkimukseen ja diagnostiikkaan, jotta alan asiantuntijuus lisääntyisi.
– Lähtökohtana tulee olla, että sairastuneen ihmisen on päästävä puhtaisiin tiloihin ja saatava asianmukaista hoitoa mahdollisimman pian, jotta työkyky ei romahtaisi täysin. Tämä vaatii lisää voimavaroja, Meri jatkaa.
Toimia vaadittiin jo 2013
Eduskunnan tarkastusvaliokunta laati mietinnön rakennusten home- ja kosteusongelmista vuonna 2013, jonka myötä eduskunta edellytti, että hallitus ryhtyy toimiin sisäilmaongelmien vähentämiseksi. Mietintöä valmistelemassa tarkastusvaliokunnassa olivat tuolloin mukana myös perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sekä puolueen nykyinen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner.
Mietinnössä vaadittiin muun muassa selkeitä toimenpiteitä sisäilmasairauksien tutkimuksen ja hoidon edistämiseksi sekä selvitystä siitä, miten korjaus- ja uudisrakentamisessa otetaan huomioon sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy.
Tarkastusvaliokunnan viime lokakuussa valmistuneesta mietinnöstä ”hallituksen vuosikertomuksesta 2016” käy kuitenkin ilmi, ettei viime vuosina tehdyillä toimilla ole riittävästi pystytty vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja ja kansataloudellisia menetyksiä tai torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntymistä.
Puutteita rakentamisen laadussa
Valiokunta näkee edelleen puutteita esimerkiksi rakentamisen laadussa ja kiinteistöjen hoidossa sekä oikea-aikaisissa korjaustoimenpiteissä.
– Hallitukset eivät ole toimillaan pystyneet ennaltaehkäisemään uusien kosteusvaurioiden syntyä, ja sisäilmasta sairastuvien määrä kasvaa yhä edelleen. Myöskään tutkimukseen ei ole tullut parannuksia eikä näin ollen sairastuneet välttämättä saa oikeanlaista hoitoa, tarkastusvaliokunnan jäsen Immonen toteaa mietintöön viitaten.
Kansanedustajat Immonen ja Rami Lehto jättivät äskettäin korjausrakentamiseen ja sisäilmaongelmiin liittyen ympäristövaliokunnassa eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon ”hallituksen esityksestä valtion talousarviosta vuodelle 2018”.
Satsaukset liian pieniä
Edustajat korostivat eriävässä mielipiteessään, ettei hallitus ole ottanut toimissaan riittävän hyvin huomioon tarkastusvaliokunnan antamaa kritiikkiä home- ja kosteusongelmien vähentämisestä.
– Perussuomalaisten mielestä hallituksen satsaukset sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja korjausrakentamiseen ovat aivan liian pienet. Mielestämme Suomen rakennuskannasta huolehtiminen tulisi nostaa poliittisen agendan kärkipäähän, sillä rakennuksissa lepää isot rahat ja ne ovat osa kansallisvarallisuuttamme, Lehto toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Olli Immonen: Perussuomalaiset toivovat jatkoa hometalkoille
Hakkarainen: Siniset lunastavat ministeripestejään miljardilisätuella tuulivoimalle
Kahdeksan miljoonan remontti ei auttanut – lapset eivät enää pääse kouluun Akaassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää