PS puntaroi Nato-kantaansa – Purra: “sen väittäminen, että Venäjästä ei ole vaaraa, ei pidä paikkaansa”
Puheenjohtaja Riikka Purra puhui linjapuheessaan Venäjän uhasta. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokous puntaroi parhaillaan puolueen Nato-kantaa.
Purra avasi Ukrainan tilannetta, Suomen ja Venäjän kipeää, historiallista suhdetta sekä mahdollista Nato-jäsenyyttä:
“Uutisia siviilien tappamisesta, raiskaamisesta, kaiken tuhoamisesta. Hävitettyä maata joukkojen jäljiltä. Uhkailua kemiallisilla, jopa ydinaseilla. Sodan kuvastoa, jota olemme seuranneet jo yli kaksi kuukautta – ruumiskasoja, äiti katsomassa poikansa ruumiin nostamista viemärikaivosta, verinen lapsen pehmolelu.
Kavahduttavaa ihmisyyden hylkäämää pahuutta. Emmekä edes tiedä, mitä on tulossa. Venäjän kokemat tappiot Ukrainassa, kasvojen menetys, nurkkaan ajettu Vladimir Putin, irrationaalisuus – yhdistettynä kykyyn tuhota. Jos ei valloittaa ja voittaa, niin ainakin tuhota.
Meillä on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa, ja vaikka se on ollut rauhallinen vuosikymmenet, jokaisen suomalaisen suvun historiallinen muisto kertoo kivuliaasti, että aina se ei ole ollut. Venäjän pelko on solutasomme muistissa.
Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa nyt. Mutta eivät meistä useimmat kai olisi uskoneet Venäjän brutaalia invaasiota kaikkialle Ukrainaankaan mahdolliseksi. Myös vuonna 1939 pidettiin epätodennäköisenä, että Neuvostoliitto kohdistaisi Suomeen suoraa sotilaallista hyökkäystä. Joka tapauksessa Suomen turvallisuustilanne on Venäjän toiminnan seurauksena heikentynyt. Pienet virheet tai onnettomuudet voivat eskaloida tilannetta. Lisäksi olemme Venäjän mustalla listalla epäystävällisenä maana jo nyt – oikeastaan kärsimme läntisen liittouman ja Nato-kumppanuuden huonoista seurauksista mutta ilman viidennen artiklan mukaista suojaa.
Sodilla on ainakin 13 000 vuoden historia. Rauha on ollut väliaikaista niin kauan kuin sivilisaatioita on ollut olemassa. Kun Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa, Venäjä ja Ruotsi kävivät keskenään 14 sotaa. Suomen itsenäistyttyä Venäjästä kesti rauhan aikaa vain 22 vuotta ennen kuin Suomi pakotettiin osallistumaan toiseen maailmansotaan Stalinin hyökättyä maahamme talvisodassa. Jatkosodan torjuntataisteluissa kesällä 1944 Suomen itsenäisyys lunastettiin äärimmäisen kovien uhrausten kautta.
Nato-prosessissa on kyse juuri siitä. Kaikki tietävät, että kyseessä voisi olla myös Suomi. Nato-jäsenyyttä voi toki vastustaa, mutta sen väittäminen, että Venäjästä ei ole vaaraa, ei pidä paikkaansa.
Perussuomalaisissa on viime ajat käyty tiivistä ja monipuolista turvallisuuspoliittista keskustelua. Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä sekä lähes kaikki kansanedustajat ovat kertoneet kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tänään puoluevaltuusto ottaa asiaan kantaa. “
Katso puhe kokonaisuudessaan täältä:
Riikka Purran linjapuhe 30.4.2022 puoluevaltuuston kokouksessa.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset kertoo puolueen virallisen Nato-kannan – Puoluevaltuusto äänesti: 61 puolesta, 3 vastaan
Riikka Purra: ”Nato ei vie meiltä päätösvaltaa eikä itsenäisyyttämme kuten Euroopan unioni”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.