Koululainen pakkaa reppuaan. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
PS-nuoriso kysyi kouluopetuksen puolueellisuudesta ja somemyrsky nousi – Opetusalan ammattijärjestö myöntää nyt: ”Ylilyönnit opetuksessa olleet mahdollisia”
Sosiaalisessa mediassa on eilen ja tänään keskusteltu runsaasti Perussuomalaisen Nuorison käynnistämästä kampanjasta, jossa perussuomalaisten nuorisojärjestö pyysi oppilaita kertomaan kokemuksiaan kouluopetuksen puolueellisuudesta. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtisen mukaan opetus on puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Tästä huolimatta eräistä poliittisista vaikuttamisyrityksistä tai sellaisiksi tulkittavista tapauksista kouluissa tiedetään ja niistä on kerrottu myös julkisuudessa.
Koulukampanja alkoi PS-nuorison sosiaalisessa mediassa julkaisemalla viestillä: ”Hei nuori! Onko sinun koulussa perussuomalaisiin suhtauduttu eri tavalla kuin muihin puolueisiin? Käsitteleekö opettajasi puolueita tasavertaisesti, vai näkyykö asenne ja oma poliittinen suunta opetuksessa? Kerro meille kokemuksesi!”
Opetusalan ammattijärjestö OAJ älähti asiasta. OAJ:n sosiaalisessa mediassa julkaisemassa kirjoituksessa muun muassa väitetään kyselyä poliittiseksi ilmiantokampanjaksi. OAJ vakuuttaa, että opettajia ohjaavat työssä niin opetussuunnitelmat kuin työn eettiset periaatteet.
Varsinaiseen asiaan, eli opetuksen puoluepoliittiseen vaikuttamiseen OAJ ei sosiaalisen median päivityksissään todennut mitään, vaan OAJ viestitti asian vierestä. Myös some-keskustelu ohjautui toisaalle.
Asioiden väärinymmärtäminen ja myös tahallinen vääristely ovat toki sosiaalisessa mediassa jokapäiväistä. Enempien virhetulkintojen välttämiseksi Perussuomalainen nuoriso kertoi Twitterissa, että järjestön koulukampanjan tarkoitus on yksinkertaisesti vain kerätä oppilaiden kokemuksia koulumaailmasta, ei sen kummempaa. Vastaavia kyselyjä julkaistaan jatkuvasti eri medioissa, varsinkin iltapäivälehdissä.
Tänään sosiaalisessa mediassa on käynnistynyt myrsky Perussuomalaisen Nuorison alullepanemasta kampanjasta, jossa pyysimme oppilaiden kertomaan kokemuksiaan koulumaailmasta.
Valitettavasti asia on lähtenyt laukalle ja tekemäämme avausta on vääristelty useilla eri keinoilla 1/6
— Perussuomalainen Nuoriso (@ps_nuoriso) January 13, 2021
Poliitikot ramppaavat kouluissa
Peruskoulun opetus nojaa perusopetuslakiin sekä valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin, joiden mukaan opetus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Tästä huolimatta erilaisista poliittisista irtiotoista on toisinaan kerrottu julkisuudessa.
Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Outi Mara kertoi äskettäin Twitterissa saatuaan aiemmin kuulla opettajan vihjailleen oppilaan vanhempien olevan natseja.
– Ja kuinka opettaja kertoi 2.luokkalaiselle, mitä puoluetta äänestää. Kuuluuko kouluun tämmöinen? Mielestäni ei, Mara kirjoittaa Twitterissa.
Äitinä on kokemusta kyllä. Muistatteko, kun kerroin, kuinka 8.luokkalainen kysyi, ootko sie äiti natsi? Ja kuinka opettaja kertoi 2.luokkalaiselle, mitä puoluetta äänestää. Kuuluuko kouluun tämmöinen? Mielestäni ei. #politiikka #koulu https://t.co/LEHaxYNHSm
— Outi Mara (@OutiMara) January 13, 2021
Natsittelu koulussa ei ole asiallista
Suomen uutiset tavoitti OAJ:n koulutuspolitiikan päällikön Nina Lahtisen. Hän vakuuttaa, että perusopetus on kouluissa puoluepoliittisesti sitouttamatonta.
– Puolueettomuus varmistetaan toisaalta opettajien yliopistokoulutuksella sekä valtakunnallisella opetussuunnitelmalla, jossa ohjeistetaan siihen, että omassa luokkayhteisössä ja muussa osallistumisessa kaikille annetaan mahdollisuus tulla kuulluksi ja ilmaisemaan rakentavasti näkemyksiään.
-Opetussuunnitelmassa todetaan, että oppilaat saavat tietoja ja kokemuksia myös poliittisesta vaikuttamisesta, mutta siitä lähdetään, että opetus on aina puoluepoliittisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta. Opettajat toimivat opetussuunnitelman mukaan, joka on normi, Lahtinen sanoo.
Hän kuitenkin myöntää, että edellä mainitun kaltaisia ylilyöntejä on saattanut kouluissa tapahtua.
-Toki se on mahdollista. Silloin mahdollisimman pian on oltava yhteydessä siihen opettajaan, ja keskusteltava opettajan kanssa. Tarvittaessa myös rehtori voidaan pyytää mukaan. Huoli täytyy tuoda sen ihmisen tietoon, jonka toiminnassa katsotaan olevan korjattavaa.
Lahtinen sanoo, ettei voi ottaa kantaa kenenkään sanomisiin tai yksittäistapauksiin. Hän kuitenkin myöntää, että oppilaan vanhemman kutsuminen natsiksi ei ole asiallista.
– Opettaja ei voi eikä saa ketään nimitellä, tietenkään. Tässäkin tapauksessa tulisi olla yhteydessä siihen henkilöön, jonka väitetään näin sanoneen ja selvittää, onko ja jos on, niin miksi näin on sanottu ja mistä se on johtunut. Asiaan on etsittävä ratkaisua, ettei se toistuisi.
Opettajien opetettava kriittistä suhtautumista
Poliitikot tekevät myös kouluvierailuja. Muutama vuosi sitten sdp:n eduskuntavaaliehdokas, monikulttuurivaikuttaja Abdirahim ”Husu” Hussein vieraili osana eduskuntavaalikampanjaansa sipoolaisessa koulussa, jossa Hussein julisti oppilaille poliittisia näkemyksiään. Samassa yhteydessä Hussein väitti perussuomalaisia rasisteiksi. Koululaisten vanhemmat tuolloin kuulivat Husseinin esiintymisestä jälkikäteen lapsiltaan.
Sdp:n eduskuntavaaliehdokas Husseinin kouluvierailut ja niiden yhteydessä tapahtunut poliittisten näkemyksien tyrkyttäminen on helppo nähdä poliittisena vaikuttamisena, jonka koulu on vain antanut tapahtua.
OAJ:n Lahtinen ei ota kantaa Husseinin tapaukseen. Lahtinen sanoo, että poliitikkoja voidaan kutsua kouluihin kaikista puolueista, jotta he voivat kertoa esimerkiksi omasta työstään sekä tutustua tämän päivän koulunkäyntiin.
-Opettajan tehtävä on opettaa oppilaat suhtautumaan kriittisesti ja ymmärtämään erilaisia näkemyksiä.
-Jos poliitikko käyttäytyy epäasiallisesti tai epäkunnioittavasti muita puolueita tai kansanryhmiä kohtaan, niin totta kai siihen on puututtava kyseisen poliitikonkin kanssa. Tällöin voidaan välittää tietoa, että hän ei ehkä ole sopiva henkilö kouluvierailuille. Opetuksen on oltava opetussuunnitelman mukaista myös niillä tunneilla, joilla on vierailijoita.
Lahtinen sanoo, että kun kouluun kutsutaan vierailija, on hyvä etukäteen varmistaa mistä ja mitä hän esittää.
-Jos oletetaan lähtökohtaisesti, niin meidän aikuisten, varsinkin poliitikkojen pitäisi ymmärtää miten käyttäydytään ja toimitaan esimerkillisesti. Kouluun ei pidä tulla kenenkään haukkumaan ketään.
Perussuomalaisen Nuorison Miko Bergbom kommentoi kohua Maria Asuntan haastattelussa torstaina:
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tuputtavatko opettajat oppilaille omia poliittisia näkemyksiään? PS-nuorison Miko Bergbom vastaa videohaastattelussa
Perussuomalainen Nuoriso: Elpymisrahastosta kansanäänestys kuntavaalien yhteyteen
Opposition nuorisojärjestöt: Koronanyrkki perustettava vihdoinkin
Kuudesluokkalaisen vanhemmat säikähtivät: Tuntematon ulkomaalaistaustainen mies ilmestyi lasten joukkoon koulun oppitunneille Vantaalla – rehtori kutsuu harjoittelijaksi
Juuso: Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys ei kohtele alueita yhdenvertaisesti
Yliopistoissa tutkitaan nyt kehopositiivisuutta, kuritonta feminismiä, queer-aktivismia ja nuorison ilmastoahdistusta – Suomen Akatemia rahoittaa
PS-Nuoriso vaatii paluuta perusasioihin peruskoulujen seksuaaliopetuksessa: Sukupuolia on kaksi
Koulu perui matikantunnin, sen sijaan oli juhlasalissa tarjolla persuja ja kokoomusta sättivä Paavo Arhinmäki
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää