SRV:n rakentaman toimistornitalo Horisontin rakennustyömaa Kalasataman alueella Helsingissä 25. maaliskuuta 2024. / LEHTIKUVA
PS-Nuoriso arkkitehtuuripolitiikasta: “Turun taudin hengessä on aiheutettu mittavaa vahinkoa sekä suomalaiselle kulttuurihistorialle että kaupunkiemme viihtyvyydelle”
Perussuomalainen Nuoriso linjasi Turun syyskokouksessa arkkitehtuuripolitiikastaan, joka täydensi olemassa olevaa kieli- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa. Perussuomalainen Nuoriso haluaa nähdä paluun perinteiseen arkkitehtuuriin sekä suojella historiallista rakennuskantaa ja perinteistä kaupunkikuvaa, kertoo PS-Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen.
Perussuomalainen Nuoriso haluaa nähdä paluun perinteiseen arkkitehtuuriin, joka pohjautuu klassisiin kauneusihanteisiin, kuten symmetriaan ja harmoniaan. Näitä periaatteita noudattavat rakennukset ovat tasapainoisia ja miellyttäviä katsoa luoden tiloja, joissa ihmiset viihtyvät ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Symmetrinen ja harmoninen arkkitehtuuri tuo esiin vakauden ja jatkuvuuden tunteen.
– Moderni arkkitehtuuri on usein etääntynyt kansallisen identiteetin ja yhteisöllisyyden tunteesta luoden ympäristöjä, jotka eivät heijasta kansamme arvoja tai historiaa. Meidän näkemyksemme mukaan rakennusten tulee olla enemmän kuin vain toiminnallisia tiloja; niiden on myös tuotettava esteettistä nautintoa ja heijastettava yhteiskunnan henkeä, linjaa Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen.
Suomessa ei ole tarvetta pilvenpiirtäjille
Perinteinen arkkitehtuuri korostaa myös kestävien ja laadukkaiden materiaalien käyttöä sekä käsityötaitoja. PS-Nuoriso kannattaa kotimaisista ja luonnonmukaisista materiaaleista, kuten puusta ja kivestä, rakennettujen rakennusten suosimista. Etenkin puurakentaminen on myös ympäristöystävällistä sen sitoessa hiiltä ja toisaalta korvaamalla suuripäästöistä betoni- ja terästuotantoa. Korkeaa rakentamista tulisi välttää, koska matala kaupunkiprofiili takaa, että kadut saavat luonnonvaloa.
– Suomessa on erittäin paljon tilaa väkilukuun nähden, joten erityistä tarvetta massiivisille rakennuksille ja pilvenpiirtäjille ei ole. Perussuomalainen Nuoriso tahtoo myös suojella historiallista rakennuskantaa ja perinteistä kaupunkikuvaa. Vanhoja arvorakennuksia purkamalla, Turun taudin hengessä, on aiheutettu mittavaa vahinkoa sekä suomalaiselle kulttuurihistorialle että kaupunkiemme viihtyvyydelle, Laitinen pahoittelee.
Yksityisautoilu on välttämättömyys haja-asutusalueilla
Kävelykelpoisessa kaupungissa keskeiset palvelut eivät ole keskitettyjä yksittäisiin kauppakeskuksiin, vaan keskustan ja asuinalueiden elinvoimaa ylläpidetään palveluiden paikallisella hajauttamisella. Paikalliset palvelut ja kivijalkamyymälät myös ohjaavat ihmisiä liikkumaan lyhyitä matkoja aktiivisemmin, kun kaikki ei löydy parkkipaikan edestä.
– Kuitenkin eri liikkumismuotoja käytetään monenlaisiin tarpeisiin, ja siksi niille on pyrittävä takaamaan yhtäläiset mahdollisuudet. Yksityisautoilu on välttämättömyys haja-asutusalueilla, mikä tulee huomioida pienempiä seutuja kehittäessä. Erityisesti mitä suuriin kaupunkeihin tulee, ei autoilua tule hankaloittaa vain hankaloittamisen vuoksi.
– Julkisen liikenteen ja pyörätieverkoston kehittäminen ohjaa kaupunkiliikkumista kestävämpään ja terveellisempään suuntaan, kun suositaan hiljaisempia ja aktiivisempia liikkumismuotoja. Hiljaisuus myös osaltaan edistää asukkaiden viihtyvyyttä, Laitinen sanoo.
Luonto on olennainen osa kansallista identiteettiä
Viheralueiden merkitys kaupunkiviihtyvyydelle korostuu entisestään Suomessa, jossa luonto on olennainen osa kansallista identiteettiä. Tämän vuoksi kaupunkisuunnittelussa tulee aina ottaa huomioon asukkaiden tarve luonnonläheisyyteen.
– Vehreät puistot ja metsiköt kaupunkien keskustoissa mahdollistavat luonnossa liikkumisen ja virkistäytymisen, vaikka ympärillä olisikin kaupunkialuetta. Puistojen yhteyteen voidaan myös rakentaa esimerkiksi leikki- ja kuntoiluvälineitä, jotka toimivat vetonauloina kaikenikäisille käyttäjille, Laitinen kertoo.
Arkkitehtuuripoliittisessa linjauksessaan Perussuomalainen Nuoriso haluaa lisää perinteisiin kauneusihanteisiin pohjautuvaa rakentamista, kotimaisten ja ympäristöystävällisten materiaalien käyttämistä rakentamisessa ja siirtymistä täyteen pakatuista kauppakeskuksista eläviin keskustoihin. Nuorisojärjestön mielestä kävelykelpoisuus ei ole ristiriidassa yksityisautoilun kanssa. Luonnonläheisyys ja viheralueet on otettava huomioon kaavoituksessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viheralueet kulttuurihistoria Turun tauti kansalliset arvot kieli- ja kulttuuripolitiikka arkkitehtuuripolitiikka luonnonläheisyys arkkitehtuuri haja-asutusalueet Lauri Laitinen Perussuomalainen Nuoriso elinvoimaisuus yksityisautoilu Rakentaminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koponen: Epäkäytännölliset arkkitehtuurioksennukset eivät sovi mihinkään käyttöön – varsinkaan kouluiksi
Keskisarja: Elinkeinon vaihtaminen oli 1850-luvulla vaikeampaa kuin tänä päivänä sukupuolen vaihtaminen
Teemu Keskisarja: “Meillä ei ole varaa ilkkua turkulaisille. Pääkaupunkiseutua vaivaa nyt Turun taudin viheliäisempi variantti, hillitön himorakentaminen” (video)
Kansanedustaja Teemu Keskisarja moittii suomalaisen kunnallishallinnon paisunutta byrokratiaa ja läksyttää kuntapäättäjiä velkarahan tuhlaamisesta ”itse keksittyihin turhakkeisiin”. – Näin se ei voi mennä. Jopa kaikkivoipa heppu nimeltä yhteiskunta on lyyhistymässä mahdottoman taakkansa alle, Keskisarja sanoo.
Teemu Keskisarjan kolumni: Paskarakentaminen tuhoaa talouden, ympäristön ja elämän
Hvitträsk-museo Kirkkonummella on lumoava näky arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren, Saarisen sielunmaisemaan. Ihmisen suunnitelma veljeilee luonnon ja ikuisuuden kanssa täysin saumattomasti. Ei yksityiskohtien runsautta vaan kiven ykseys järveen, vuoreen ja metsään.
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää