

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
PS-Naiset: Työntekijän sairaspoissaolojen kulut vaiheittain pois yrittäjältä
Perussuomalaiset Naisten varapuheenjohtaja Marja-Leena Leppänen haluaa helpotusta pienyrittäjän arkeen ja yrityksen aloittamiseen.
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja ylös
Erityisesti yksinyrittäjän, joiden määrä kasvaa jatkuvasti, ensimmäinen kompastuskivi on arvonlisävero. Yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen, kun liikevaihto tilikaudessa ylittää 10 000 euroa. Kun tämä määrä ylittyy, yrittäjän on pakko lisätä verokulut käytännössä asiakashintoihin, joka taas vähentää kysyntää juuri kriittisessä aloitusvaiheessa.
– Arvonlisäveron alaraja tulisikin nostaa vähintään 30 000 euroon. Myös arvonlisäveron niin sanottua huojennusaluetta tulisi nostaa. Näin yrittäjällä olisi enemmän aikaa kehittää firmansa taloudelliseen tasapainoon ennen kuin verotus alkaa, Leppänen esittää.
– Vaikka arvonlisäveron alarajan nostaminen näyttää ensin valtion kassassa miinusta, se nopeasti loisi uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja, kun yrittäjillä olisi enemmän varaa palkata väkeä. Tämä vähentäisi sosiaalitukien käyttöä ja lisäisi ansioveroja. Lopulta tulos jäisi kaikkien kannalta positiiviseksi.
Leppäsen mukaan pelkkä paperitöiden vähentyminen helpottaisi yrittäjän alkutaipaleella, kun ei joka kuukausi tarvitse laskea tilityksiä.
– Näitä tilityksiä verottaja ei jää odottelemaan, vaan on hanakasti kimpussa, jos niitä ei kuulu.
Sairastelu maksaa yrittäjälle
Toinen asia, joka rasittaa Leppäsen mielestä yrittäjiä, on sairaspäiväraha. Kun yrittäjällä on työntekijä, joka on ollut kuukauden talossa, joutuu yritys hänen sairastuessaan maksamaan heti täyttä sairasajan palkkaa. Yrittäjä maksaa tästä palkasta myös kaikki palkan sivukulut. Kela astuu kuvioihin vasta kymmenen sairaspäivän jälkeen.
– Yrittäjä voi joutua hankkimaan sijaisen, jolle myös maksaa palkan – asiakkaat eivät kuitenkaan maksa kuin normaalin hinnan, joka on sovittu. Asiakas ei odottele työntekijöiden sairaslomia.
– Yrittäjällä tulee reippaasti takkiin, mitä useammin näitä tapauksia on. Ne ovat usein alle kymmenen päivän poissaoloja, joista yrittäjä maksaa kaiken. Moni pieni yrittäjä on jopa joutunut lopettamaan toimintansa tällaisten tapausten vuoksi.
Ehdotankin, että kaikki sairauspäivärahat hoitaa Kela.
Helpottaisi työllistämistä
Leppäsen mukaan uudistuksen voisi aloittaa esimerkiksi asteittain pienyrityksistä ja yrittäjän maksamia päiviä vähentämällä.
– Lisääntyvä työllisyys ja verotulojen kasvu antavat varoja valtion budjettiin. Uudistus voisi olla merkittävä parannus yrittäjän haluun työllistää.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ottaa laajassa varjobudjetissaan kantaa muun muassa asumiseen, homeongelmaan, yrittäjyyteen, työllisyyteen, koulutukseen, hoivaan ja turvallisuuteen

Perussuomalaiset: Raha tulee taloutemme rattaisiin työstä ja yrittämisestä

PS-kansanedustajalta mielenkiintoinen idea pienyrittäjyyden helpottamiseen: ”Ideat esiin pöytälaatikosta”

Lehto: Yrityssaatavien perintäkuluille katto

Eerola: Yrittäjien puolisoiden asemaa parannettava

Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä

Taksiyrittäjien taustat selvitetään, silti monella voi olla taustallaan väkivaltarikoksia: “Herättää epäilyjä asiakkaissa”

Aktiivimalli luo murhetta myös yrittäjälle – ei ole välttämättä resursseja palkata työtöntä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää