LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
PS-Naiset: Työntekijän sairaspoissaolojen kulut vaiheittain pois yrittäjältä
Perussuomalaiset Naisten varapuheenjohtaja Marja-Leena Leppänen haluaa helpotusta pienyrittäjän arkeen ja yrityksen aloittamiseen.
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja ylös
Erityisesti yksinyrittäjän, joiden määrä kasvaa jatkuvasti, ensimmäinen kompastuskivi on arvonlisävero. Yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen, kun liikevaihto tilikaudessa ylittää 10 000 euroa. Kun tämä määrä ylittyy, yrittäjän on pakko lisätä verokulut käytännössä asiakashintoihin, joka taas vähentää kysyntää juuri kriittisessä aloitusvaiheessa.
– Arvonlisäveron alaraja tulisikin nostaa vähintään 30 000 euroon. Myös arvonlisäveron niin sanottua huojennusaluetta tulisi nostaa. Näin yrittäjällä olisi enemmän aikaa kehittää firmansa taloudelliseen tasapainoon ennen kuin verotus alkaa, Leppänen esittää.
– Vaikka arvonlisäveron alarajan nostaminen näyttää ensin valtion kassassa miinusta, se nopeasti loisi uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja, kun yrittäjillä olisi enemmän varaa palkata väkeä. Tämä vähentäisi sosiaalitukien käyttöä ja lisäisi ansioveroja. Lopulta tulos jäisi kaikkien kannalta positiiviseksi.
Leppäsen mukaan pelkkä paperitöiden vähentyminen helpottaisi yrittäjän alkutaipaleella, kun ei joka kuukausi tarvitse laskea tilityksiä.
– Näitä tilityksiä verottaja ei jää odottelemaan, vaan on hanakasti kimpussa, jos niitä ei kuulu.
Sairastelu maksaa yrittäjälle
Toinen asia, joka rasittaa Leppäsen mielestä yrittäjiä, on sairaspäiväraha. Kun yrittäjällä on työntekijä, joka on ollut kuukauden talossa, joutuu yritys hänen sairastuessaan maksamaan heti täyttä sairasajan palkkaa. Yrittäjä maksaa tästä palkasta myös kaikki palkan sivukulut. Kela astuu kuvioihin vasta kymmenen sairaspäivän jälkeen.
– Yrittäjä voi joutua hankkimaan sijaisen, jolle myös maksaa palkan – asiakkaat eivät kuitenkaan maksa kuin normaalin hinnan, joka on sovittu. Asiakas ei odottele työntekijöiden sairaslomia.
– Yrittäjällä tulee reippaasti takkiin, mitä useammin näitä tapauksia on. Ne ovat usein alle kymmenen päivän poissaoloja, joista yrittäjä maksaa kaiken. Moni pieni yrittäjä on jopa joutunut lopettamaan toimintansa tällaisten tapausten vuoksi.
Ehdotankin, että kaikki sairauspäivärahat hoitaa Kela.
Helpottaisi työllistämistä
Leppäsen mukaan uudistuksen voisi aloittaa esimerkiksi asteittain pienyrityksistä ja yrittäjän maksamia päiviä vähentämällä.
– Lisääntyvä työllisyys ja verotulojen kasvu antavat varoja valtion budjettiin. Uudistus voisi olla merkittävä parannus yrittäjän haluun työllistää.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset ottaa laajassa varjobudjetissaan kantaa muun muassa asumiseen, homeongelmaan, yrittäjyyteen, työllisyyteen, koulutukseen, hoivaan ja turvallisuuteen
Perussuomalaiset: Raha tulee taloutemme rattaisiin työstä ja yrittämisestä
PS-kansanedustajalta mielenkiintoinen idea pienyrittäjyyden helpottamiseen: ”Ideat esiin pöytälaatikosta”
Lehto: Yrityssaatavien perintäkuluille katto
Eerola: Yrittäjien puolisoiden asemaa parannettava
Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä
Taksiyrittäjien taustat selvitetään, silti monella voi olla taustallaan väkivaltarikoksia: “Herättää epäilyjä asiakkaissa”
Aktiivimalli luo murhetta myös yrittäjälle – ei ole välttämättä resursseja palkata työtöntä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää