PS ARKISTO
PS-Naiset: Kuluttajahintoja laskettava välittömästi – ostovoima syöksyy etenkin harvemmin asutuilla alueilla
Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio laukkaa Suomessa keskimäärin jo yli seitsemän prosentin vauhtia. Ostovoiman romahtaminen ei kuitenkaan jakaannu tasaisesti, vaan maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa inflaatio voi olla monikertainen esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verrattuna. Harvemmin asutuilla alueilla työmatkat ovat pidempiä, julkista liikennettä ei välttämättä ole lainkaan ja talot lämpenevät usein öljyllä.
Perussuomalaiset Naiset huomauttaa, ettei hallitus ole tehnyt mitään vaikuttavia toimia inflaation kitkemiseksi. Esimerkiksi polttoaineiden hinnat ovat Suomessa Euroopan kärkeä.
Ruuan hinnan on ennustettu kasvavan optimistisissa ennusteissa noin 10 prosenttia tänä vuonna, mutta 20 prosentinkaan nousu ei olisi yllätys.
– Hallitus on levittänyt kätensä ja siirtynyt kuskin paikalta kuljettajan paikalle seuraamaan, kuinka pahasti mennään metsään. Näin voi todeta, kun mitään ei ole tehty hintojen alentamiseksi, PS-Naiset toteavat.
Hinnat siirtyvät ruokaan ja kulutustavaroihin
Ylivoimaisesti suurin inflaation aiheuttaja on polttoaine- ja energiahintojen raju kasvu. Kun hinnat nousevat, ne siirtyvät ajan myötä suoraan kuluttajahintoihin tuotanto- ja logistiikkakustannusten noustessa.
– Perussuomalaiset on jo ennen Ukrainan sotaa vaatinut polttoaine- ja sähköverojen alennuksia, mutta esitykset eivät ole hallituksenne kelvanneet. Vieläkään, vaikka moni muu EU-maa on tehnyt vaikuttavia veroalennuksia, ei Suomessa suostuta tekemään mitään.
– Harvaan asutuilla alueilla erityisesti matalapalkka-alojen houkuttelevuus romahtaa. Usein työmatkoihin voi mennä helposti 100 kilometriä päivässä. Jos auto kuluttaa kuusi litraa satasella, kuukauden pelkkiin työmatkoihin menee yli 300 euroa. Se on valtava siivu esimerkiksi lähihoitajan nettopalkasta, PS-Naiset huomauttaa.
Työn kannattavuus romahtaa
Työnteon kannattavuuden romahtaminen uhkaa PS-Naisten mukaan jo entisestään työvoimapulasta kärsiviä aloja ja kuntien palveluita. Toisekseen se nostaa merkittävästi valtion menoja, jos monen kannattaa nostaa ennemmin työttömyystukia kuin käydä töissä.
– Sosiaalitukien indeksikorotukset eivät auta pienituloista työssäkäyvää perhettä yhtään. Tasapuolisin ja vaikuttavin keino olisi laskea sähkön ja polttoaineiden veroja.
– Suomessa väitetään, etteivät veroalennukset siirry välttämättä hintoihin ja niistä hyötyvät eniten suurituloiset. Miten sitten veroale puree kaikissa muissa maissa ja parantaa nimenomaan tavallisen työssäkäyvän asemaa?
Bruttopalkka ei kerro totuutta
Perussuomalaisten naisjärjestö muistuttaa, ettei suomalaisten palkkataso kompensoi korkeita hintoja. Suomen kova verotus ja kalliit elinkustannukset laskevat netto-ostovoiman lukuisten EU-maiden alapuolelle.
– Samaan aikaan olemme tukipaketeilla auttaneet eteläisen EU:n maita mm. laskemaan verotusta ja parantamaan infraa. Tässä on hallituksen tärkeysjärjestys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinnannousu työn kannustimet veroalennukset kuluttajahinnat indeksikorotukset palkkataso harvaanasutut maakunnat sosiaalituki EU-tukipaketit tärkeysjärjestys ostovoima ruuan hinta matalapalkka-alat Perussuomalaiset Naiset Inflaatio hallitus lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”
Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla
Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”
Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”
Työssäkäyvä keskiluokka ahdingossa kohoavien elinkustannusten vuoksi – Purra vaatii päättäjiä kohdistamaan huomion perusasioihin: ”Kaikki tarmo siihen, että tavalliset suomalaiset selviävät”
Junnila: Suomen tulee puolustaa omia perinteitään – joulupukilla on suuri rooli maabrändin vahvistamisessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää