Perussuomalaisten eduskuntaryhmä moitti ankarasti tyyliä ja tapaa, jolla EU osallistuu Keski-Afrikan rauhanturvaoperaatioon. Ryhmä kannatti kuitenkin operaatioon osallistumista. Se on esimerkki operaatiosta, joka auttaa ihmisiä heidän kotimaassaan, mikä vastaa perussuomalaisten linjaa.
Suomi lähettää Keski-Afrikkaan korkeintaan 30 sotilasta ja siviilihenkilöä enintään puoleksi vuodeksi, mikä käsittää myös kuukauden valmistautumisajan ja takaisin paluun. Kaikkiaan joukkoja tulisi noin tuhat siihen saakka, että YK saisi oman 12 000 miehen operaationsa käyntiin. Tarkoitus on estää Keski-Afrikan kriisin kärjistyminen jopa kansanmurhaksi.
Miksei EU:n joukkoja?
Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Tom Packalén ihmetteli, miksei Keski-Afrikan operaatiossa käytetä EU:n taistelujoukkoja.
– On syytä kysyä, miksi ei? Euroopan unionin taistelujoukot on perustettu juuri tällaisia operaatioita varten, mutta niitä ei ole käytetty vielä kertaakaan. Nyt siihen olisi ollut tarvetta, mutta jostakin syystä joukkoja ei tässä operaatiossa käytetä. Voimme aiheellisesti kysyä, kuinka kannattavaa käyttämättömien taistelujoukkojen ylläpitäminen on, Packalén kysyi.
Ei sotilas- tai koulutushyötyä
Packalén muistutti puolustusministeri Carl Haglundin (r.) todenneen syksyllä, että Suomen pitää harkita tarkkaan, mitä hyötyä Suomi saa maanpuolustukseensa kustannuksiin nähden.
– Maanpuolustuksen ja puolustuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa keskustellessa käy hyvin nopeasti selväksi, että Keski-Afrikan operaatio ei tarjoa Suomelle minkäänlaisia sotilaallisia tai koulutuksellisia hyötyjä. Viesti päättäjille on karu: voittehan te sinne muutaman kymmenen miestä lähettää, mutta emme me siitä mitenkään hyödy. Rahaa menee vain hukkaan, kun operaation lähteiseen tässä vaiheessa on kyse turhasta politikoinnista ja EU:n lipun näyttämisestä, ei todellisesta kriisinhallinnasta, hän totesi.
Operaatio ok, hinta ei
Hän kysyi myös, mistä rahat otetaan: kolme neljäsosaa tulee puolustusministeriöstä, loput ulkoministeriöstä – mistä se on pois? Perussuomalaisten ryhmä ei kuitenkaan vastusta itse operaatiota, hintaa vain. On tärkeää, että rauhanturvaajat näkyvät maailmalla. Suomelle rauhanturvaajan ja -rakentajan rooli sopii hyvin ja sen avulla maamme voi saada kokoaan enemmän ulkopoliittista arvovaltaa.
– Aito rauhan rakentaminen ja konfliktien ennaltaehkäisy ovat paitsi edullinen ja tehokkaampi tapa, myös Suomen kaltaiselle puolueettomalle maalle luontevampi vaihtoehto, Packalén korosti.
– Perussuomalaiset ovat mukana tukemassa maamme yhtä ja yhteistä ulkopolitiikkaa.
Haglund vastasi, että puolustusministeriön osuus ei ole pois kotimaisesta toiminnasta: kyseistä momenttia ei edes voi käyttää kotimaan hankkeisiin, eikä seitsemällä miljoonalla puolustuksen ongelmia ratkaistaisi. Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vakuutti 10 miljoonan euron riittävän ja löytyvän budjettivaroista ilman lisäbudjetin säätämistä.