

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
PS-mepit Hakkarainen ja Huhtasaari vastustavat jyrkästi lyijyhaulien kieltoa: “Komission tavoitteena ampuma-aseiden täyskielto”
Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta (ENVI) keskusteli 18. helmikuuta komission ajamasta lyijyhaulien kiellosta, joka on järkyttänyt metsästäjiä, urheiluampujia ja Suomessa jopa armeijaa kustannusvaikutuksiltaan.
Kieltoa on ajettu sammutetuin lyhdyin EU-asetuksen liitteen muutoksella erillisessä asiantuntijakomiteassa. Sopua ei ole kuitenkaan saavutettu usean jäsenmaan vastustaessa kieltoesitystä. EU-parlamentissa kieltoa ajavat komission ohella sosialistien ja demokraattien ryhmä sekä vihervasemmisto.
Teuvo Hakkarainen nosti esiin kiellon epäsuhtaisuuden, huonon valmistelun sekä mielettömyyden niin kustannusten kuin valvonnankin näkökulmasta.
– Suurissa ja harvaan asutuissa maissa kieltoa olisi mahdoton valvoa, eikä kukaan tietäisi, missä kieltoalueen rajat milloinkin kulkevat, Hakkarainen painotti.
Rajoitukset korkeintaan pysyvään veteen
Komission esityksessä kieltoalueen muodostaisi jopa tilapäinen vesialue, kuten sadeveden täyttämä oja, tai näkymättömissä oleva lähde. Lisäksi ampujan tulisi määrittää vesistön ympärille joka suuntaan 300 metrin suojavyöhyke, jossa lyijypatruunaa ei saa pitää hallussa eikä ampua.
– Rajoitukset tulee sitoa korkeintaan pysyvään, näkyvään veteen, jotta ne ovat selkeitä ja oikeassa suhteessa mahdollisiin haittoihin, Hakkarainen ehdotti komissiolle.
Lähes kaikissa jäsenmaissa on jo tällainen kielto voimassa joko alue- tai lajikohtaisena. Komission edustaja myönsikin, että turvesuot olisi voitu jättää kiellon ulkopuolelle.
Ampumaradat jätettävä kiellon ulkopuolelle
Hakkarainen kritisoi myös esityksen taloudellista vaikutusarviota, joka huomioi pelkän metsästyksen eikä esimerkiksi urheiluammuntaa.
– Ampumaradat tulee jättää kiellon ulkopuolelle, Hakkarainen linjasi puheessaan mainiten Suomen mallin ympäristöluvitetuista ampumaradoista, joilla kontaminaatioriskejä voidaan hallita.
– Komission esitys on epäselvä sen suhteen, kuuluvatko myös ampumaradat kiellon piiriin.
Komission edustaja myönsikin urheilu- ja kilpa-ammunnan tilanteen jääneen kieltoesityksessä epäselväksi.
Jäsenvaltioille uutta lainsäädäntöä
Hakkaraisen mielestä kielto on mielivaltainen, sillä se törmännee jo perustuslaillisiin kysymyksiin jäsenmaissa, eikä kuulu oikeusvaltioon.
– Kielto jäisi hampaattomaksi tai jäsenvaltiot joutuvat säätämään uutta lainsäädäntöä. Tällainen lainsäädäntö voi törmätä monen maan perustuslakiin. Myöskään komission ehdottama käänteinen todistustaakka ei kuulu oikeusvaltioon, Hakkarainen totesi puheessaan.
Komission hampaissa jopa elinkeinot
Komission hampaissa ovat jälleen lailliset harrastukset, jopa elinkeinot. Seuraava, laajempi ampumakieltoesitys on jo koneistossa, Hakkarainen muistutti edustajakollegoitaan, tuomiten komission aikeet ”ideologiseksi projektiksi” tavoitteena ampuma-aseiden täyskielto, jota PS tulee vastustamaan.
– Tulemme tekemään kaikkemme näiden mielivaltaisten kieltojen pysäyttämiseksi, Hakkarainen jyrisi.
Myös kustannukset kiellon valvomisesta etenkin suurissa jäsenmaissa olisivat Hakkaraisen mukaan tähtitieteelliset.
– Onko tällainen kielto komission mukaan suhteellinen?
EU:n keskityttävä muuhun kuin näpertelyyn
Ympäristövaliokunnan varajäsen Laura Huhtasaari kommentoi tuoreeltaan käytyä keskustelua ja piti kieltohanketta tyyppiesimerkkinä tilanteesta, jossa Suomi ja suomalaiset joutuvat entistä enemmän puolustautumaan Brysselin mielivaltaa vastaan.
– Kielto ei ole miltään osin perusteltu tai suhteellinen. EU:n tulisi karsia kulujaan ja sopeuttaa toimintaansa Brexitin jälkeen eikä näperrellä tällaisia kieltoja, korosti Huhtasaari voimakkaasti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lyijykielto ampumaharrastus Armeija Komissio Laura Huhtasaari perussuomalaiset Metsästys Teuvo Hakkarainen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Suomen pysäytettävä komission ajama lyijyammuskielto

Mäenpää: Lyijykielto haittaisi myös puolustusteollisuutta

Immonen: Esitys lyijyn kieltämisestä luotien ja haulien valmistuksessa on torpattava

Immonen: Hallituksen päätettävä toimenpiteistä sotahistorian kannalta tärkeiden taisteluvälineiden säilyttämisestä

Hakkarainen: Komission mielivaltainen lyijyhaulikielto vie EU:lta lopunkin uskottavuuden

Hakkarainen: Lyijyhaulikiellon tulkinta jäsenvaltioissa täysin epäselvää

PS-mepit Huhtasaari ja Hakkarainen: Perussuomalaisten vastalause ei riittänyt lyijyhaulikiellon torppaamiseen

Hakkarainen: Suomi petti lyijykieltopäätöksessä, tukkipuuta polttoon EU:n tavoitteiden vastaisesti

Mäenpää esitti huolensa lyijyasetuksesta europarlamentaarikkojen kuulemisessa: Romuttaa suomalaista reserviläistoimintaa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää