LEHTIKUVA
PS kritisoi EU:n taloussuunnitelmien heikkouksia: Eurojäsenyys ei ole ikuinen
Suuri valiokunta antoi tänään lausuntonsa komission tiedonannosta, joka koskee EU-talouspolitiikan koordinaatiokehikon toimintaa ja sen uudistamista. Perussuomalaiset jätti asiassa eriävän mielipiteen, jossa esiteltiin perussuomalaisten vaihtoehdot talouspolitiikan uudistamiseksi. Perussuomalaiset pitää lausunnon suurimpina heikkouksina sen oletuksia, joiden mukaan eurojäsenyys on ikuinen eikä jäsenmaan velkoja tarvitse leikata.
Komission tiedonannossa vaikeasti tulkittavia ja ristiriitaisia eurokriisin aikana rakennettuja sääntöjä pyritään yksinkertaistamaan. Mitä korkeampi velkaantuneisuus, sen nopeampia ja suurempia toimenpiteitä jäsenmaalta edellytetään velkasuhteen madaltamiseksi. Aiempi 60 prosentin velkasuhderaja on muutettu esityksessä tavoitetasoksi, jota kohti maita velvoitetaan siirtymään budjettivajeita supistamalla tai talouskasvua lisäämällä.
– EU lähtee siis oletuksesta, että ylivelkaisimmatkin maat olisivat palautettavissa velkakestävälle tasolle. Tämä ei kuitenkaan mitä todennäköisimmin tule onnistumaan. Ehdotuksen perustavanlaatuinen heikkous on sen oletuksissa, joiden mukaan eurojäsenyys on ikuinen ja jäsenmaan velkoja ei tarvitse leikata, huomauttavat suuren valiokunnan perussuomalaiset jäsenet Jani Mäkelä, Lulu Ranne, Olli Immonen, Mika Niikko ja Kike Elomaa.
Uhat ovat käymässä toteen
Euroalueella on joukko korkeavelkaisia maita, joiden velkakestävyys on perussuomalaisten mukaan surkea. Monet näistä maista ovat pysyneet pinnalla lähinnä sen takia, että voimassa olevista säännöistä ei ole piitattu.
– Tästä on seurannut muiden maiden menojen rahoittamista tai muiden maiden velkojen takaamista erilaisilla tukijärjestelyillä ja EU:n yhteisellä velanotolla. Perussuomalaisten esittämät huolet euroalueen yhteisvastuiden syvenemisestä toteutuivat eurokriisin yhteydessä, ja nyt myös huolet itse EU:n muuttumisesta kohti tulonsiirto- ja velkaunionia ovat käymässä toteen, painottaa Lulu Ranne.
Perussuomalaiset muistuttaa, että lähtökohtaisesti puolue vastustaa unionin sekaantumista kansalliseen budjettipolitiikkaan. Perussuomalaiset kuitenkin katsoo, että niin kauan kuin jäsenmaiden epäsuhtaisuutta yritetään jatkuvasti tasata tulonsiirroilla ja yhteisellä velalla, nettomaksajilla ja nettotakaajilla on perusteltu oikeus vaatia parempaa velka- ja talouskuria huonosti asiansa hoitaneilta mailta.
Vastuuta siirrettävä jäsenmaille itselleen
Mikäli halutaan samanaikaisesti säilyttää talouspoliittinen itsenäisyys ja välttää yhteisvastuita ja tulonsiirtoja, on perussuomalaisten mielestä vastuuta talouspolitiikasta siirrettävä enemmän jäsenmaille itselleen.
– Tätä vastuuta ei voi kuitenkaan olla olemassa ilman markkinakurin paluuta. Markkinakuri on ainoa markkinaehtoinen mekanismi, joka suosii asiansa hyvin hoitavia maita, rankaisee asiansa huonosti hoitaneita maita ja vähentää riskiä, että koordinaatiossa jäsenmaiden kohtelu olisi epäreilua, kertoo valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.
Esimerkkejä mahdollisesta epäreilusta kohtelusta ovat Mäkelän mukaan poliittisesti vaikutusvaltaisten maiden suunnitelmien laadinnassa ja valvonnassa tapahtuva lepsuilu.
– Joidenkin jäsenmaiden kohdalla euroero, eli maan ulkoisen valuuttakurssin muuttaminen kilpailukykyä ylläpitäväksi kelluvaksi kansalliseksi valuutaksi, voi olla kuitenkin ainoa rakenteellinen uudistus, joka pystyy varmistamaan taloudellisen kasvun, lisää Mäkelä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurojäsenyys budjettipolitiikka markkinakuri velkakestävyys yhteisvelka velkaunioni tukijärjestelmä nettomaksajat Tulonsiirtounioni Euroopan unioni Jani Mäkelä Lulu Ranne Talouskuri Kike Elomaa Talouspolitiikka Mika Niikko Velkaantuminen Eurokriisi Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset torjuu uuden EU-yhteisvelan – Purra: Suomen tulee löytää liittolaisia tulonsiirtounionia vastustavista EU-maista
EU-maat laihaan sopuun energiasta Brysselissä – yhteisvelka kurkkii kumpujen yöstä
Suomen ajettava EU:ssa häpeämättä omaa etuaan – Mäkelä: “EU:n tulee olla vahvojen itsenäisten kansallisvaltioiden liitto”
Euroopan komissio näyttää jo valinneensa yhä syvemmän velkaunionin
Mäkelä: EU-linjan on muututtava vaaleissa – Suomi ei saa olla ikuinen maksaja
Olli Immonen valittu perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeriksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää