

LEHTIKUVA
PS: Koulutuksesta on leikattu liikaa – “Tämä kehitys ei saa enää jatkua”
Perussuomalaiset olivat tänään mukana jättämässä välikysymystä koulutuksen tasa-arvosta. Ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ritva Elomaa painotti, että laadukas opetus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka.
– Tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on ollut maamme kehityksen ja sivistyksen perusta pitkään. 90-luvun laman ja 2008-luvun talousromahduksen myötä on hieno ja ainutlaatuinen koulutusjärjestelmämme kohdannut paljon haasteita. Leikkaukset ovat koetelleet suomalaista koulutusta usean hallituskauden aikana.
– Meillä on koulutusjärjestelmä, josta voimme olla ylpeitä, mutta kuinka kauan? Meidän on kansakuntana pysyttävä kehityksen kärjessä myös koulutuksen osalta, Elomaa totesi.
Talousnäkymät mahdollistavat satsauksen koulutukseen
Elomaa muistutti, että koulutus on investointi tulevaisuuteen. Koulutusta on kehitettävä tutkimustiedon pohjalta ja uudistustyön on oltava jatkuvaa.
– Koulutuksen rahoitus, etenkin rahoituksen puute on ollut tapetilla poliittisessa keskustelussa jo pitkään. Leikkauksia on perusteltu alaspäin osoittaviin kansantaloutta kuvaaviin käppyröihin.
– Nyt talousnäkymät ovat valoisammat kuin aikoihin ja hallituksella olisi mahdollisuus näyttää miten paljon se koulutusta arvostaa. Valitettavasti nykyinen hallitus näkee koulutuksen säästökohteena investoinnin sijaan, Elomaa harmitteli.
Perussuomalaiset haluavat pitää ryhmäkoot pieninä
Perusopetuksessa opetus, oppimistulokset ja koulurauha kärsivät resurssipulan johdosta liian suuriksi paisuneista opetusryhmistä. Erityisryhmiä on jouduttu purkamaan ja tukea tarvitsevia oppilaita on siirretty perusopetuksen ryhmiin.
– Vaihtoehtobudjetissamme esitimmekin lisää määrärajoja ryhmäkokojen pienentämiseen. Ryhmäkoot ovat uhka jo varhaiskasvatuksessa eikä varhaiskasvatuksen tavoitteiden täyttäminen ole mahdollista, Elomaa huomautti.
– Koulumenestyksen edellytyksenä on koululaisten fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Perussuomalaiset esittivät vaihtoehtobudjetissaan lisärahoitusta myös vähävaraisten lasten liikuntaharrastusten tukemiseen.
Miten onnistuu ammatillisen koulutuksen uudistus?
Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikattiin viime vuonna noin 13 prosenttia.
– Pystytäänkö mittava ammatillisen koulutuksen uudistus viemään läpi nykyisillä resursseilla ilman, että opetus ja oppilaat kärsivät? Perussuomalaiset ajavat kautta linjan alueellista tasa-arvoa. Miten toteutuu koulutuksellinen tasa-arvo kun osalla nuoristamme lähilukio on saavuttamattomissa? Elomaa kysyi.
Suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuus pelissä
Elomaa muistutti, että koulutusjärjestelmämme on ollut maamme kultakaivos.
– Korkean sivistystason ohella sen on mahdollistanut talouden kehityksen ja yksilön silmissä se on ollut väylä suomalaiseen unelmaan. Opiskelemalla, työllä ja tahdolla on lähtökohdista riippumatta voinut saavuttaa paremman elämän, Elomaa sanoi.
– Koulutuksesta on leikattu liikaa eikä tämä kehitys saa enää jatkua. Kannatamme tehtyä ehdotusta epäluottamuslauseen antamisesta hallitukselle.
Korjaus 28.2.2018 klo 22:56 – Otsikosta puuttui “ei”-sana
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Suomalaisissa kouluissa oltava riittävät koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut

Elomaa ja Savio: Hallitus tarjoaa avointa piikkiä maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen

Köyhien perheiden lapset eivät pääse kouluun – vanhempien tulot vaikuttavat taas lasten kouluttautumiseen

Elomaa ja Savio: Yhdenvertainen koulutus Suomen menestyksen kivijalka
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää