Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

PS: Kompostin ilmoitusvelvollisuudesta ja kompostitarkastajista tulee luopua – ”Kakkakikkareiden kyttäämistä”

30.09.2022 |20:38

Eduskunta käsitteli perjantaina perussuomalaisten kansanedustajan Ville Tavion lakialoitetta joka esitti, että kansalaisten kompostin ilmoitusvelvollisuudesta ja kompostitarkastajista luovutaan. – Valtion ei pidä asettaa uusia tarpeettomia velvoitteita kansalaisilleen, Tavio sanoi tänään eduskunnassa.

Uudistetun jätelain mukaan kiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen omatoimisesta käsittelystä eli kompostoinnista tulee vuoden 2023 alusta ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla.

Ville Tavion lakialoitteessa todetaan, että kansalaisille luotu uusi ilmoitusvelvollisuus on hyvän hallinnon suhteellisuusperiaatteen vastainen. Samaan lopputulokseen päästäisiin paljon pienemmällä byrokratialla ja viranomaisresursseilla, jos jokaisen kansalaisen henkilökohtaisen ilmoitusvelvollisuuden sijaan selvitys komposteista tehtäisiin kyselytutkimuksin.

Jätelain uudistuksen taustalla oleva EU-direktiivi ei edes edellytä kompostoimisen ilmoitusvelvollisuutta, vaan direktiivi nimenomaisesti esittää, että tietoa komposteista kerättäisiin kyselytutkimuksilla viiden vuoden välein.

Ilmoitusvelvollisuus turhaa byrokratiaa

Lakialoitteen tarkoituksena on muuttaa jätelakia siten, että biojätteen kompostoinneista ei tarvitse jatkossa ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaisille.

Perussuomalaisten mielestä ilmoitusvelvollisuus on turhaa byrokratiaa. Tavio katsoo, että keskusta hallituksessa ajaa SDP:n ja muun vihervasemmiston kanssa läpi taas täysin turhaa byrokratiaa.

– Perussuomalaiset näkee, että kompostitietojen kerääminen EU-direktiivinkin esittämällä tavalla kyselyillä viiden vuoden välein olisi riittävä ja helppo menettelytapa.

– Tämä suomalaisille säädetty uusi ilmoitusvelvollisuus on hyvän hallinnon suhteellisuusperiaatteen vastainen. Samaan lopputulokseen päästäisiin pienemmillä viranomaisresursseilla, jos jokaisen kansalaisen henkilökohtaisen ilmoitusvelvollisuuden sijaan selvitys kompostoinnista tehtäisiin siis kyselytutkimuksella, Tavio sanoi eduskunnassa.

Kokoomuksestakin tukea aloitteelle

Kokoomuksen Timo Heinonen asettui lakialoitteen taakse. Kokoomusedustaja totesi, että kompostien valvonnalla luotaisiin vain turhaa byrokratiaa.

– Edustaja Tavio nosti esille kompostitarkastajat, joita jo maakunnissa kiertää, ja kun täällä on paikalla keskustasta edustaja Kettunen, niin kysyisin edustaja Kettuselta: miten keskusta tähän oikein suhtautuu? Tämä on aivan käsittämätön esitys maaseudulle ja tulee aiheuttamaan paljon erikoisia tilanteita. Kyllä ihmiset tuolla maaseudulla itse asiassa osaavat nämä asiat tehdä. Siellä ovat kompostit olleet käytössä vuosikymmeniä, ja vastuulliseti niitä käytetään, sillä jokainen tietää, että jos kompostia ei käytetä oikein tai vastuullisesti, se tulee aiheuttamaan esimerkiksi tuholaishaittoja ja muuta, Heinonen sanoi.

Heinosen mukaan kaikkea turhaa byrokratiaa on syytä purkaa.

– Kaiken kaikkiaan edustaja Tavion esitys on hyvä ja kannatettava. Tämäntyyppistä turhaa byrokratiaa ei pidä enempää tehdä. Viime kaudella Juha Sipilän hallitus purki turhaa byrokratiaa ja vei tätä maata parempaan suuntaan, ja nyt näyttää, että tässäkin me menemme väärään suuntaan.

Tarkastuksilla ei käytännön merkitystä

Perussuomalaisten Sheikki Laakso painotti, että kompostitarkastuksilla ei ole käytännön merkitystä.

– Todellisuudessa tämmöisillä ei ole minkäännäköistä merkitystä, mutta eihän näistä sitten meinata millään päästä jatkossa eroon, koska tilanne tulee olemaan se, että jokuhan tästä nyt saa sitten kivan pikku puuhastelutyön ja totta kai hän keksii siihen hyviä lisiä ja kaikennäköistä muutakin, ettei tällainen kiva pikku puuhasteluhomma sitten loppuisi.

– Ei meidän tehtävämme ole tehdä tällaisia aivan turhanpäiväisiä kuluja ja ilmoitusvelvollisuuksia ihmisille. Kyllä me pärjätään niillä komposteilla, mitä siellä tällä hetkellä on ilman kompostipoliisejakin, Laakso painotti.

Tuleeko seuraavaksi kompostiasioiden neuvottelukunta?

Perussuomalaisten Leena Meri totesi edelleen, ettei hänkään jaksa ymmärtää, mitä varten Suomi ottaa ja on ottanut tämän yli sen, mitä EU-direktiivissä edes edellytetään. Meri vaati eduskunnassa oman järjen käyttöä.

– Kun miettii, miten historian saatossa olemme täällä eläneet, niin olemme lannoittaneet peltoja lehmänlannalla ja hevosenlannalla, ja nyt tämä on mennyt aikamoiseksi – niin kuin moni hevosyrittäjäkin on sanonut – kakkakikkareiden kyttäämiseksi.

– Tässä on myös se, mistä olen ollut lakivaliokunnassakin huolissani, että koko ajan tulee monia lakeja, joista joillakin on hyvä tarkoitus – siis varmaan tälläkin joku hyvä tarkoitus nyt sitten on olemassa – ja koko ajan luodaan uusia tehtäviä ja rekistereitä ja sinne tarvitsee aina virkamiehen ja sitten sinne tuleekin jo sen jälkeen ehkä kompostiasioiden neuvottelukunta ja sitten kompostiasioiden virasto. Ja sitten me kumminkin aina puhutaan, että hallintoa pitää karsia. Miten me sitä karsitaan, kun me koko ajan perustetaan uusia virkoja ja uusia virkamiehiä pilvin pimein? Meri kysyi.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää