

LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat vaativat Yleltä selvitystä kohutuista monimuotoisuuskoulutuksista ja rahankäytöstä
Ylen hallintoneuvoston jäseninä toimivat perussuomalaisten kansanedustajat Jari Ronkainen, Teemu Keskisarja, Jaana Strandman ja Joakim Vigelius vaativat Yleltä selvitystä mediassa nousseisiin tietoihin Ylen järjestämistä monimuotoisuus- ja inkluusiokoulutuksista sekä Ylen rahankäytöstä.
Iltalehden tänään julkaisemassa kolumnissa toimittaja Sanna Ukkola luettelee erilaisia toimenpiteitä, joilla Ylen kerrotaan pyrkineen lisäämään vähemmistöjen edustusta aina rekrytoinnista ohjelmien käsikirjoittamisen tarkistamiseen. Kolumnissa Ylellä kerrotaan olevan nykyisin ohjelmien mahdollista loukkaavuutta arvioivien ‘’sensitiivisyyslukijoiden’’ lisäksi myös ‘’sensitiivisyyskatsojia’’’ ja ‘’sensitiivisyystekijöitä’’.
– Ylen toimintaan on viime viikkoina kohdistunut useita vakavia syytöksiä niin talouden, tehokkuuden kuin nyt monimuotoisuuden edistämisenkin osalta. Vaadimme Yleltä perusteellista ja julkista selvitystä asiasta, toteaa kansanedustaja ja hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jari Ronkainen.
Kysymyksiä herättää myös Ukkolan viestipalvelu X:ssä julkaisema video, jossa ilmeisesti Ylen monimuotoisuuskoulutuksessa olisi esitelty mahdollisuutta rekrytointeihin ansioluetteloiden ja osaamisen sijaan Ylellä kaivattujen näkökulmien perusteella.
– Ei aina tarvi olla edes sitä osaamista, vaan me yritetään todentaa, onko sulla sellaisia näkökulmia, mitä me kaivataan, toteaa väitetysti Yleä edustava henkilö Ukkolan julkaisemalla videolla.
Ylen vastattava veronmaksajille
Ukkola julkaisi viestipalvelu X:ssä myös kuvan, joka hänen mukaansa on Ylen käyttämää tilastointia muun muassa haastateltujen nimestä, näkökulmasta, sukupuolesta, iästä, asumisesta, roolista sekä etnisyydestä. Ukkolan mukaan Ylen toimittajille olisi maksettu ’’kannustinpalkkiota inklusiivisuuskriteerien täyttämisestä’’.
Perussuomalaisten hallintoneuvostossa vaikuttavat kansanedustajat pitävät Yleen kohdistuvia syytöksiä vakavina. Heidän mukaansa epäilyt esimerkiksi henkilön etnisyyden vaikutuksesta Ylelle haastateltavien valintaan sekä rekrytointien perustuminen osaamisen sijaan ‘’kaivattuihin näkökulmiin’’ murentavat luottamusta Ylen puolueettomuuteen ja tasapuoliseen tiedonvälitykseen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kirjoittaa viestipalvelu X:ssä odottavansa Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilalta selvitystä asiasta.
Pitääkö tämä paikkaansa @merjaya?
Meille hallintoneuvoston jäsenille vastikään vakuuteltiin, ettei tällaista tökeröä kirjanpitoa ja syrjintäperustetta haastateltavien valinnassa olisi.
— Joakim Vigelius (@joakimvigelius) July 4, 2024
– Suomalaiset veronmaksajat rahoittavat Yleä väkilukuun ja taloutemme kokoon suhteutettuna enemmän kuin vastaavia yleisradioyhtiöitä rahoitetaan muissa Pohjoismaissa saati Euroopassa. Ylen on vastattava esille nousseista epäkohdista suoraan rahoittajilleen eli veronmaksajille, Vigelius painottaa.
Moninaisuus ei saa olla valintaperuste
Ilta-Sanomat uutisoi jo aiemmin Ylen toimittajasta, joka olisi saanut huomautuksen siitä, että hänen jutuissaan oli “liikaa heteromiehiä”. Perussuomalaiset kansanedustajat haluavat nyt tietää, paljonko Yle on budjetoinut monimuotoisuustoimintaansa rahaa vuosittain, mihin konsulttitoimistojen kanssa tehdyt sopimukset perustuvat ja paljonko muille ulkopuolisille puhujille maksetaan palkkioita.
– Journalistisia valintoja, vastuullista tiedonvälitystä ja rekrytointeja tehdään aivan väärältä pohjalta, jos henkilöt valitaan asiantuntemuksen ja osaamisen sijaan lähtökohtaisesti vähemmistöedustamisen tai moninaisuuden perusteella, toteaa kansanedustaja Jaana Strandman.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kannustinpalkkiot Jaana Strandman rekrytoinnit Sanna Ukkola Joakim Vigelius etniset vähemmistöt Teemu Keskisarja rahankäyttö selvitys Yleisradio asiantuntijat veronmaksajat puolueellisuus Moninaisuus Ylen hallintoneuvosto Merja Ylä-Anttila Jari Ronkainen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle on taulukoinut joidenkin vieraidensa sukupuolen, etnisen taustan, kehon ja mielen – ministeri Wille Rydman: “Nyt on sakeaa”

Punavihreän Ylen päätoimittaja ei löydä Ylestä punavihreää kuplaa – ei vakuuta somea: ”Kalakaan ei näe akvaarion ulkopuolelle ja luulee, että puheet vedettömästä maailmasta ovat ääriainesten juttuja”

Painostustapauksesta uutta tietoa: Matti Apunen kovistellut myös kansanedustajaa, joka kuuluu Ylen rahoitusta arvioivaan työryhmään

Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradio sonnia lypsämässä

PS-Nuoriso arvostelee Yleisradion toimintaa – “Nämäkö ovat Ylen ydintehtäviä?”

Yle valkopesi iranilaisterroristin “norjalaismieheksi” – muut lehdet kuittasivat Oslon terroriteon pikku-uutisella

Perussuomalaiset: Vasemmistolla ei ole veto-oikeutta Yleen

Yle intoili, kun jalkapallotähti varoitti laitaoikeistosta – ja vaikeni, kun toinen arvosteli massamaahanmuuttoa

Hämeen Sanomat kirjoittaa Yleisradiosta: ”Valtionmediaa tarvitaan – muttei tällaista jättipullukkaa”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää