MATTI MATIKAINEN
PS-kansanedustajat tyrmäävät puheet eduskunnan raaistumisesta: Epäkohtien esille tuominen ei ole huonoa käytöstä tai vihapuhetta
Osa eduskunnan jättävistä kansanedustajista valittaa eduskunnan muuttuneen pinnallisemmaksi ja keskustelun aggressiivisemmaksi. Perussuomalaisten kansanedustajat eivät allekirjoita väitteitä.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola ihmettelee tämän kauden jälkeen eduskunnan jättävien kollegoiden ulostuloja.
– Olen joskus huvittanut itseäni lukemalla eduskunnan vanhoja pöytäkirjoja. Voin sanoa, että menneinä vuosikymmeninä kielenkäyttö oli paljon nykyistä raaempaa. Joskus sata vuotta sitten jopa brutaalia.
– Ihan lähivuosikymmeniltäkin muistamme esimerkiksi vaikkapa Sulo Aittoniemen tai Tony Halmeen puheita ja tekoja, joiden rinnalla nykyiset edustajat vaikuttavat aika pyhäkoululaisilta, Eerola kirjoittaa Facebookissa.
Huutoa, päälle käymistä ja salamurhia
Eerola ottaa vertailukuvaksi kaakkoisen Euroopan, jossa parlamentaarikot käyvät välillä toistensa kimppuun ihan fyysisestikin kesken täysistuntoa.
– Britanniassakin on aika häijy tyyli, kun naamat vastakkain huutavat toisilleen.
– Ja jos kansainvälistä tarkkailua jatketaan esimerkiksi Aasian, Afrikan tai latinalaisen Amerikan suuntaan, niin siellä aika ajoin opposition edustajia välillä salamurhataan, ja vastaavasti oppositio lähettää räjähtävän dronen kohti vallanpitäjää. Milloin Suomessa näin on ollut?
“On asioita, joista ei saisi puhua”
Suomessa on Eerolan mukaan oikein hyvin käyttäytyvä kansanedustajalaitos.
– Aina joku toki mokaa, mutta noin pääsääntöisesti ja keskimäärin täällä käyttäydytään hyvin. Näissä ulostuloissa on takana vain ja ainoastaan se, että on kaksi kappaletta asioita, joista ei mielellään saisi puhua, ja joita ei puhuessaan etenkään tulisi kritisoida.
– Epäkohtien esille tuominen ei ole huonoa käytöstä tai vihapuhetta, Eerola muistuttaa.
Kokoomus uhriutuu Salolaisen suulla
Oman kortensa keskusteluun tuo Ilta-Sanomille haastattelun antanut Pertti Savolainen (kok.), jonka mielestä tämän päivän politiikkojen saamaa höykytystä ei voi verratakaan 70-lukuun, jolloin hän nousi kansanedustajaksi.
– Me (kokoomuslaiset) olimme totaalisesti syrjittyjä. Kun jotkut nyt puhuvat, että ovat olleet politiikassa sylkykuppina – jotkut kepulaisetkin ovat käyttäneet sitä ilmaisua – he eivät tiedä mitään sylkykuppina olemisesta. Me olimme sekä kepun että demarien sylkykuppina täällä silloin Urho Kekkosen aikana, Salolainen sanoo IS:n haastattelussa.
Kun “arvopohjat” eivät kohtaa
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen tarttuu Savolaisen kommenttiin Facebookissa.
– Jotenkin tämä häpeällinen suomettumisen aikakausi tuo vahvasti mieleen häpeällisen nykyajan, kun “arvopohjat” eivät kohtaa ja kun kansallismielisiä ei haluta hyväksyä mukaan poliittiseen päätöksentekoprosessiin.
– Onneksi ajat muuttuvat ja vanhatkin arvopohjat murenevat. Tämän on historia osoittanut ja sen tulee osoittamaan myöskin lähitulevaisuus, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Leena Meri: Hallituksen veronalennuslupaukset ovat pelkkää bluffia – kokoomus ja keskusta korottaisivat autoilun, energian ja asumisen hintaa
Meri: Kokoomuksesta on tullut ylimielinen parempien ihmisten puolue
Sipilä maireilee Suomen EU-maksujen korotukselle – Halla-aho kysyy: ”Mikä hallitusta vaivaa? Onko rahan kippaaminen ihanaa?”
Tavio: Poliisin some-kyttäämistä vähennettävä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää