

PS-kansanedustajat: Poliitikkoja saa arvostella, toimittajia ei – “Media vastatkoon huutoonsa ja lopettakoon ihmisten leimaamisen ja asenteellisen uutisoinnin”
Päätoimittajien kannanotto toimittajien ja muiden julkisuudessa ammatillisesti toimivien ihmisten oikeusturvan parantamiseksi herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa. Perussuomalaisten kansanedustajat ihmettelevät päätoimittajien erikoista ulostuloa.
– Vetoamme kansanedustajiin ja virkamiehiin, jotka työkseen ajantasaistavat lainsäädäntöä vastaamaan uudenlaisiin ongelmiin. Pahimmillaan työtään tekevän toimittajan kohtaama häirintä ja kiusanteko on niin laajaa, että sitä voidaan pitää systemaattisena vainoamisena, kannanotossa todetaan.
Toimittajille halutaan erityisasema
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee päätoimittajien vaatimusta nostaa toimittajat erityisasemaan lain edessä.
– Se on erikoista, huomioiden ettei ketään muutakaan kyllä pitäisi voida vainota, Mäkelä huomauttaa Facebookissa.
– Nyt odotan, että media vastaa huutoonsa ja lopettaa esimerkiksi erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden vainoamisen näiden uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksen takia, muun asenteellisen uutisoinnin sekä ihmisten leimaamisen ylipäänsä pelkän epäilyn tai jopa yhden osapuolen todistamattomien väitteiden johdosta.
Poliitikkojen loukkaaminen hyväksytään
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa, ettei ketään saa vainota eikä kenenkään kunniaa törkyviesteillä tahallaan loukata. Se on selvää ja rikoslaissa kriminalisoitu.
– Nyt sananvapauden nimissä vaaditaan toimia rikosoikeuteen toimittajien lisäsuojaksi, koska he ovat julkisessa ammatissa. Myös poliitikot toimivat julkisuudessa, mutta esimerkiksi heidän kunniansa loukkaaminen on hyväksyttävää helpommin, Meri muistuttaa.
– Rikoslain 24 luvussa on kriminalisoitu kunnianloukkaus: “Tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”
Kritiikkiä kestettävä paremmin
Meri huomauttaa, että “kunnianloukkauksena ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”
– Tämä pykälä on säädetty meille, jotka altistamme itsemme vapaaehtoisesti julkiseen työhön. Kritiikkiä pitää silloin kestää paremmin. Jos se taas ylittää hyväksyttävän rajan, on kyseessä rikos, Meri kirjoittaa Facebookissa.
– Tarkoittavatko toimittajat, että heille tulee joku parempi suoja kuin poliitikoille tai muille julkisessa ammatissa oleville?
Vaatimus ei ole tasapainossa
Meri ei hyväksy perusteeksi väitettä, jonka mukaan toimittaja alkaa sensuroimaan juttujaan vainoamisen pelossa.
– Entä kun poliitikko kokee, että toimittaja niin sanotusti vainoaa häntä? Nyt esitetty vaatimus ei ole ihan tasapainoisen oloinen, ellei sitten toimittajienkin jatkuva julkinen muunneltujen totuuksien kirjoittelu tai leimaaminen olisi katsottava kunnianloukkaukseksi tai vainoamiseksi poliitikkoa tai muuta julkkista vastaan.
– Vai olisiko lopulta niin että julkisessa ammatissa kaikkien pitää kestää kritiikki? Ei vainoamista eikä kunnianloukkausta, mutta normaali kärkeväkin kritiikki.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Terrorismin uhka todellinen median vähättelystä huolimatta – “Ylen toimittajan analyysi sai vereni kiehumaan”

Kommentti: Helsingin Sanomien vaihtoehtoinen totuus vähättelee kansallismielisten voittoja ja paisuttelee tappioita

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pomo: “Liian monella toimittajalla akateeminen koulutus ja vasemmistoliberaali arvomaailma”

Ville Tavio: Yle uutisoi Suomesta turvapaikkaa hakeneen miehen surmasta Irakissa tarkoitushakuisesti

Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta

MT: Keskustalaisen Ilkka-lehden ex-päätoimittaja ei edelleenkään pidä politiikkojen suoraa tukemista ongelmana, harmittelee median yksiäänisyyttä

Perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet Ronkainen ja Immonen vaativat Ylen toimittajalle potkuja: ”Louhimiehen ajojahti mennyt liian pitkälle!”

Ylen faktantarkistaja sai syytteen kunnianloukkauksesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää