LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat: Kulttuuriala on kriisissä – tukea tarvitaan välittömästi
Koronaepidemia ja sen hillitsemiseksi tarkoitetut rajoitustoimet ovat lamaannuttaneet suomalaisen kulttuurielämän täysin. Perussuomalaiset kansanedustajat Sanna Antikainen ja Ari Koponen ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen kulttuurialan tukemisesta koronarajoitusten aikana ja niiden jälkeen.
Taloudellisesti suurimmat menetykset ovat iskeneet musiikki- ja tapahtuma-alalle keikkojen ja konserttien peruutusten vuoksi. Music Finland ry arvioi musiikkialan arvon laskeneen kolmanneksella vuonna 2020 koronatilanteen vuoksi, mikä merkitsi yli 250 miljoonan euron tulonmenetyksiä alalle.
– Suurten kesäfestivaalien perumiset ovat vain jäävuoren huippu, vaikkakin näkyvin osa alan kriisitilasta. Kulttuuriala elää yleisötilaisuuksista, eikä niitä ole nykyisten rajoitusten puitteissa voitu järjestää lähes vuoteen. Suuri osa alan toimijoista on tämän seurauksena ollut työttömänä ja siten ilman toimeentuloa jo vuoden ajan. Etenkin freelancereille ja itsensätyöllistäjille tilanne on äärimmäisen vaikea heikon työttömyysturvan takia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Freelancerien tilanne on kestämätön
Merkittävä osa kulttuurialan työntekijöistä toimii freelancereina tai itsensätyöllistäjinä, minkä vuoksi moni ei ole oikeutettu työttömyysturvaan työtilanteen heikentyessä.
– Kulttuuriala on koronaepidemian myötä kokenut ennenäkemättömän mullistuksen, eikä paluuta vanhaan välttämättä enää ole. Freelancereille tilanne on täysin kestämätön, ja moni onkin jäänyt täysin tyhjän päälle töiden loppuessa. Epävarmuus tulevasta saa monet harkitsemaan alanvaihtoa voidakseen turvata toimeentulonsa. Pahimmillaan keikkatyöläinen jää kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle, ellei työssäoloehto ole ehtinyt täyttyä, perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen huomauttaa.
Vaarassa näivettyä pysyvästi
Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen kulttuurialan ja freelancereiden tukemisesta nykyisten koronarajoitusten aikana sekä niiden päättyessä. Myös edustaja Koponen on allekirjoittanut kysymyksen.
– Sivistysvaliokunnan jäseninä kuulemme päivittäin kulttuurialan toimijoiden hädästä sekä kannamme suurta huolta alan tulevaisuudesta. Jatkuva epävarmuus uhkaa näivettää suomalaisen kulttuurialan peruuttamattomasti, ellei hallitus ryhdy toimiin alan tukemiseksi, Antikainen ja Koponen varoittavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Music Finland ry freelancerit itsensätyöllistäjät musiikkiala kulttuuriala tapahtuma-ala koronaepidemia Ari Koponen kirjallinen kysymys Sanna Antikainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen: Onko mitään sellaista kustannusta, jota vihreät eivät haluaisi yhteiskunnan vastuulle?
Antikainen kannustaa ihmisiä lähtemään ehdolle ja äänestämään perussuomalaisia: ”On aika tuulettaa valtuustot ympäri maata ja potkaista vihervasemmiston tukipuolue keskusta ulos”
Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”
Koposelta jo toinen yli 100 nimeä kerännyt lakialoite: “Koulukiusaaminen ei lopu pelkällä pääntaputtelulla”
Veikko Vallin tapahtuma-alan puolesta: Koronarajoitusten purkaminen on lähtenyt käyntiin epäreilulla tavalla
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.