

LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat Immonen ja Ronkainen sisäministeri Mykkäselle: Mitä hyötyä lakiuudistuksesta, jos lähtömaat eivät ota vastaan Suomesta karkotettavia kansalaisiaan?
Perussuomalaisten kansanedustajat Olli Immonen ja Jari Ronkainen ihmettelevät hallituksen hampaattomuutta ulkomaalaisten rikollisten karkottamiseksi pois Suomesta.
Viimeaikaisten, koko maata järkyttäneiden Arabianrannan rikosepäilyjen myötä keskustelu ulkomaalaistaustaisten rikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta on noussut jälleen tapetille.
Karkotusten määrä ei ole kasvamassa
Suomesta karkotettiin viime vuonna lähes tuhat henkilöä, näistä valtaosa luvattoman maassaolon vuoksi ja vain osa rikoksiin syyllistymisen vuoksi.
Vuodenvaihteessa voimaan tulleen uuden lainsäädännön on kerrottu helpottavan karkottamista.
– Käytännössä lakimuutoksen myötä karkotukset voivat nopeutua sellaisten ulkomaalaisten osalta, jotka on tuomittu rikoksista, joista on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta tai joiden on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin, Immonen avaa.
– Aiemmin karkottaminen on vaatinut kyseisten tuomioiden lainvoimaisuutta, jolloin tuomittu henkilö on voinut jäädä Suomeen siksi aikaa, kun odottaa hallinto-oikeuden päätöstä asiassa. Karkotusten määrää lakimuutos ei siis tule muuttamaan.
Suunnataan katse pois tosiasioista
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kehunut uuden lainsäädännön nopeuttavan rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista.
– Tällä yritetään vain kääntää katseet siltä tosiasialta, että meillä on edelleen samat ongelmat kuin ennenkin. Esimerkiksi tietyt maat eivät aina suostu vastaanottamaan kansalaisiaan. Tähän uusi lakimuutos ei vaikuta mitenkään, Ronkainen muistuttaa.
Kansalaisuuksia myönnetään liukuhihnalta
Oman ongelmansa aiheuttavat sellaiset ulkomaalaistaustaiset henkilöt, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden, kuten osa Oulussa vangituista miehistä, joiden epäillään muun muassa käyttäneen alaikäisiä lapsia seksuaalisesti hyväksi.
Kansalaisuuden saaneita henkilöitä on käytännössä mahdoton karkottaa maasta, ellei nykyistä kansalaisuuslakia muuteta.
– Suomen kykyä ulkomaalaisten rikollisten karkottamiseen pitäisi tehostaa monin tavoin. Keskeinen ongelma on tietysti se, että maahamme on annettu jo useamman vuosikymmenen ajan lampsia rajan yli lähestulkoon kenen tahansa. Toinen keskeinen ongelma on, että Suomen kansalaisuuksia myönnetään liukuhihnalta ilman mahdollisuutta kansalaisuuksien perumiseksi silloin, kun henkilö syyllistyy rikoksiin, Immonen sanoo.
Suomen tiukennettava linjaansa
Immonen ja Ronkainen tiukentaisivat maahanmuuttopolitiikkaa ja kansalaisuuden saamisen ehtoja tuntuvasti sekä lisäisivät mahdollisuuden kansalaisuuden perumiseksi ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin tai toisuviin rikoksiin.
Arabianrannassa alakouluikäisen pojan murhasta epäiltynä oleva ulkomaalaistaustainen mies on esimerkki tapauksesta, jossa henkilö on syyllistynyt aiemmin toistuvasti rikoksiin.
Lisäksi perussuomalaiset ovat vaatineet yleisesti kovennuksia seksuaali- ja väkivaltarikoksiin kaikille rikoksentekijöille.
– Suomen on myös tiukennettava suhtautumistaan sellaisia maita kohtaan, jotka eivät suostu ottamaan käännytettäviä tai karkotettavia kansalaisiaan takaisin, kansanedustajakaksikko vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Arabianranta ulkomaalaiset karkotukset rikolliset Suomen kansalaisuus seksuaalirikokset Murha Kai Mykkänen Jari Ronkainen Oulu perussuomalaiset Olli Immonen Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Vihapuhe on medialle ja muille puolueille suurempi ongelma kuin se, että Suomessa raiskataan pieniä lapsia

Perussuomalaiset vaativat toimia seksuaalirikosten ehkäisyyn: Olemme esittäneet lukuisia toimia – mitään ei ole tehty

Ministeri Mykkäsen linjaus pakolaiskiintiön nostamisesta tarkoittaisi jättilaskua veronmaksajille – jo yhden vuoden tulijoista hintalappu olisi 10 miljardia euroa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää