LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat Immonen ja Ronkainen sisäministeri Mykkäselle: Mitä hyötyä lakiuudistuksesta, jos lähtömaat eivät ota vastaan Suomesta karkotettavia kansalaisiaan?
Perussuomalaisten kansanedustajat Olli Immonen ja Jari Ronkainen ihmettelevät hallituksen hampaattomuutta ulkomaalaisten rikollisten karkottamiseksi pois Suomesta.
Viimeaikaisten, koko maata järkyttäneiden Arabianrannan rikosepäilyjen myötä keskustelu ulkomaalaistaustaisten rikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta on noussut jälleen tapetille.
Karkotusten määrä ei ole kasvamassa
Suomesta karkotettiin viime vuonna lähes tuhat henkilöä, näistä valtaosa luvattoman maassaolon vuoksi ja vain osa rikoksiin syyllistymisen vuoksi.
Vuodenvaihteessa voimaan tulleen uuden lainsäädännön on kerrottu helpottavan karkottamista.
– Käytännössä lakimuutoksen myötä karkotukset voivat nopeutua sellaisten ulkomaalaisten osalta, jotka on tuomittu rikoksista, joista on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta tai joiden on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin, Immonen avaa.
– Aiemmin karkottaminen on vaatinut kyseisten tuomioiden lainvoimaisuutta, jolloin tuomittu henkilö on voinut jäädä Suomeen siksi aikaa, kun odottaa hallinto-oikeuden päätöstä asiassa. Karkotusten määrää lakimuutos ei siis tule muuttamaan.
Suunnataan katse pois tosiasioista
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kehunut uuden lainsäädännön nopeuttavan rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista.
– Tällä yritetään vain kääntää katseet siltä tosiasialta, että meillä on edelleen samat ongelmat kuin ennenkin. Esimerkiksi tietyt maat eivät aina suostu vastaanottamaan kansalaisiaan. Tähän uusi lakimuutos ei vaikuta mitenkään, Ronkainen muistuttaa.
Kansalaisuuksia myönnetään liukuhihnalta
Oman ongelmansa aiheuttavat sellaiset ulkomaalaistaustaiset henkilöt, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden, kuten osa Oulussa vangituista miehistä, joiden epäillään muun muassa käyttäneen alaikäisiä lapsia seksuaalisesti hyväksi.
Kansalaisuuden saaneita henkilöitä on käytännössä mahdoton karkottaa maasta, ellei nykyistä kansalaisuuslakia muuteta.
– Suomen kykyä ulkomaalaisten rikollisten karkottamiseen pitäisi tehostaa monin tavoin. Keskeinen ongelma on tietysti se, että maahamme on annettu jo useamman vuosikymmenen ajan lampsia rajan yli lähestulkoon kenen tahansa. Toinen keskeinen ongelma on, että Suomen kansalaisuuksia myönnetään liukuhihnalta ilman mahdollisuutta kansalaisuuksien perumiseksi silloin, kun henkilö syyllistyy rikoksiin, Immonen sanoo.
Suomen tiukennettava linjaansa
Immonen ja Ronkainen tiukentaisivat maahanmuuttopolitiikkaa ja kansalaisuuden saamisen ehtoja tuntuvasti sekä lisäisivät mahdollisuuden kansalaisuuden perumiseksi ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin tai toisuviin rikoksiin.
Arabianrannassa alakouluikäisen pojan murhasta epäiltynä oleva ulkomaalaistaustainen mies on esimerkki tapauksesta, jossa henkilö on syyllistynyt aiemmin toistuvasti rikoksiin.
Lisäksi perussuomalaiset ovat vaatineet yleisesti kovennuksia seksuaali- ja väkivaltarikoksiin kaikille rikoksentekijöille.
– Suomen on myös tiukennettava suhtautumistaan sellaisia maita kohtaan, jotka eivät suostu ottamaan käännytettäviä tai karkotettavia kansalaisiaan takaisin, kansanedustajakaksikko vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Arabianranta ulkomaalaiset karkotukset rikolliset Suomen kansalaisuus seksuaalirikokset Murha Kai Mykkänen Jari Ronkainen Oulu perussuomalaiset Olli Immonen Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Vihapuhe on medialle ja muille puolueille suurempi ongelma kuin se, että Suomessa raiskataan pieniä lapsia
Perussuomalaiset vaativat toimia seksuaalirikosten ehkäisyyn: Olemme esittäneet lukuisia toimia – mitään ei ole tehty
Ministeri Mykkäsen linjaus pakolaiskiintiön nostamisesta tarkoittaisi jättilaskua veronmaksajille – jo yhden vuoden tulijoista hintalappu olisi 10 miljardia euroa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää