LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat hallituksen koronavirustoimista: ”Suojavarustetasosta ja testaamisesta pitää olla rehellinen”
Kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ottavat kantaa viime päivät koronaviruskeskustelussa olleisiin suojavarusteiden ja testauskapasiteetin tilanteeseen. Eilisellä kyselytunnilla sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi Suomen olleen valmistautunut epidemiaan suojavarusteiden osalta ja hankintojen ulkomailta jatkuvan.
– Kentän näkemys eroaa ministerin näkemyksestä räikeästi. Ministerin mukaan varusteita on, mutta hoitohenkilöstö viestii päivittäin, ettei tämä pidä paikkaansa. Pitää kertoa rehellisesti, ettei suojavarusteita ole riittävästi, Jari Ronkainen sanoo.
Oireettomatkin voivat tartuttaa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että testejä tehdään koko maassa 2 500 päivässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista on kuitenkin nähtävissä, että testejä tehdään vain noin 1 200-1 600 päivässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan testejä kannattaisi ottaa enemmän ja kriteereitä laajentaa.
– Ei ole hyväksyttävää, että ihmiset kertovat testiin pääsyn olevan edelleen vaikeaa. THL:n on höllättävä testaamisen kriteereitä, ainakin poistamalla vaatimus ulkomaankontaktista tai lähikontaktista varmistetun Covid-19-tapauksen kanssa. Tartunnat voivat olla jo kotoperäisiä ja tiedämme, että myös oireettomat henkilöt voivat tartuttaa, Mari Rantanen kertoo.
Työntekijöiden suojaaminen ontuu
Kummastusta on herättänyt viranomaisten ristiriitaiset ohjeet kasvosuojainten käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee kehotti Ylen aamussa mm. kotihoitoa suojaaman kasvonsa huivilla. Ministeriön tiedotteet ja jopa ministeri itse ovat kuitenkin aiemmin maininneet kasvosuojaimet kotihoitotyössä.
– On käsittämätöntä, että maassamme on jopa työvelvoite voimassa, mutta työntekijöiden suojaamisesta ei ole huolehdittu ajoissa. Kaikille koronavirusta vastaan taisteleville ammattiryhmille, niin kotihoidon työntekijöille kuin maakuntarajojen valvontaa suorittaville poliiseille, puhumattakaan etulinjan terveydenhuollon henkilöstöstä, tulee taata työturvallisuus ja suojavarusteiden riittävyys, Ronkainen ja Rantanen toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suojavarusteet koronaepidemia koronatestit sosiaali- ja terveysministeriö THL hoitohenkilöstö Aino-Kaisa Pekonen Krista Kiuru Mari Rantanen Jari Ronkainen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio ihmettelee, miksi Suomi ei ole pystynyt käynnistämään sairaalatarvikkeiden massatuotantoa nopealla aikataululla – ”Tilanne ollut tiedossa jo aika pitkään”
Juvonen: Suomi pelaa hoitajiensa kanssa venäläistä rulettia – ”Koronatestejä ja suojavaatetusta lisättävä ja alan työntekijöille heti vaarallisen työn lisä”
Purra: Väheksyvätkö THL:n asiantuntijat hengityssuojia siksi, että niistä on pulaa?
Rantanen: Todellisuus ei tue THL:n väitettä – ”Ovatko hallituksen puheet testauksen lisäämisestä pelkkää ilmaa?”
Ronkainen hengityssuojainten puutteesta: ”Oma tuotanto käyntiin ja vikkelästi!”
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Reijonen vaatii ohjeita suu-nenäsuojusten käyttöön
Halla-aho moittii hallinnon kriisijohtamista: ”On huolestuttavaa, kun ministeriöiden sisällä kansliapäälliköt ja ylijohtajat riitelevät keskenään ja pallottelevat toisilleen vastuuta”
Rantanen teki kirjallisen kysymyksen koronatesteistä: ”Hallituksen hybridimalli, puhutaan yhtä ja tehdään toista?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää