

LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat hallituksen koronavirustoimista: ”Suojavarustetasosta ja testaamisesta pitää olla rehellinen”
Kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ottavat kantaa viime päivät koronaviruskeskustelussa olleisiin suojavarusteiden ja testauskapasiteetin tilanteeseen. Eilisellä kyselytunnilla sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi Suomen olleen valmistautunut epidemiaan suojavarusteiden osalta ja hankintojen ulkomailta jatkuvan.
– Kentän näkemys eroaa ministerin näkemyksestä räikeästi. Ministerin mukaan varusteita on, mutta hoitohenkilöstö viestii päivittäin, ettei tämä pidä paikkaansa. Pitää kertoa rehellisesti, ettei suojavarusteita ole riittävästi, Jari Ronkainen sanoo.
Oireettomatkin voivat tartuttaa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että testejä tehdään koko maassa 2 500 päivässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista on kuitenkin nähtävissä, että testejä tehdään vain noin 1 200-1 600 päivässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan testejä kannattaisi ottaa enemmän ja kriteereitä laajentaa.
– Ei ole hyväksyttävää, että ihmiset kertovat testiin pääsyn olevan edelleen vaikeaa. THL:n on höllättävä testaamisen kriteereitä, ainakin poistamalla vaatimus ulkomaankontaktista tai lähikontaktista varmistetun Covid-19-tapauksen kanssa. Tartunnat voivat olla jo kotoperäisiä ja tiedämme, että myös oireettomat henkilöt voivat tartuttaa, Mari Rantanen kertoo.
Työntekijöiden suojaaminen ontuu
Kummastusta on herättänyt viranomaisten ristiriitaiset ohjeet kasvosuojainten käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee kehotti Ylen aamussa mm. kotihoitoa suojaaman kasvonsa huivilla. Ministeriön tiedotteet ja jopa ministeri itse ovat kuitenkin aiemmin maininneet kasvosuojaimet kotihoitotyössä.
– On käsittämätöntä, että maassamme on jopa työvelvoite voimassa, mutta työntekijöiden suojaamisesta ei ole huolehdittu ajoissa. Kaikille koronavirusta vastaan taisteleville ammattiryhmille, niin kotihoidon työntekijöille kuin maakuntarajojen valvontaa suorittaville poliiseille, puhumattakaan etulinjan terveydenhuollon henkilöstöstä, tulee taata työturvallisuus ja suojavarusteiden riittävyys, Ronkainen ja Rantanen toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suojavarusteet koronaepidemia koronatestit sosiaali- ja terveysministeriö THL hoitohenkilöstö Aino-Kaisa Pekonen Krista Kiuru Mari Rantanen Jari Ronkainen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio ihmettelee, miksi Suomi ei ole pystynyt käynnistämään sairaalatarvikkeiden massatuotantoa nopealla aikataululla – ”Tilanne ollut tiedossa jo aika pitkään”

Juvonen: Suomi pelaa hoitajiensa kanssa venäläistä rulettia – ”Koronatestejä ja suojavaatetusta lisättävä ja alan työntekijöille heti vaarallisen työn lisä”

Purra: Väheksyvätkö THL:n asiantuntijat hengityssuojia siksi, että niistä on pulaa?

Rantanen: Todellisuus ei tue THL:n väitettä – ”Ovatko hallituksen puheet testauksen lisäämisestä pelkkää ilmaa?”

Ronkainen hengityssuojainten puutteesta: ”Oma tuotanto käyntiin ja vikkelästi!”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Reijonen vaatii ohjeita suu-nenäsuojusten käyttöön

Halla-aho moittii hallinnon kriisijohtamista: ”On huolestuttavaa, kun ministeriöiden sisällä kansliapäälliköt ja ylijohtajat riitelevät keskenään ja pallottelevat toisilleen vastuuta”

Rantanen teki kirjallisen kysymyksen koronatesteistä: ”Hallituksen hybridimalli, puhutaan yhtä ja tehdään toista?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää