

PS-kansanedustajat aktiivimallin leikkauksista: Ihmisten taloudellisen ahdingon lisääminen ei voi olla tavoiteltava asia
Aamulehti kertoo, että työttömyysturvan saajista vain vajaa puolet on täyttänyt alkuvuoden aikana aktiivimallin ehdot. Kelan ennakkotietojen mukaan 54 prosentilla aktiivisuusehdot ovat jääneet täyttämättä.
– Olisi kiva saada tilastoa siitä, kuinka moni on joutunut tähän ilman omaa syytään. Eli tilanteeseen, jolle ei voi itse mitään, vaikka miten tekisi. Et saa töitä etkä pääse kurssille. Silti leikataan, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.
Leikkuri iskee yli sataantuhanteen työttömään
Meri muistuttaa perustuslakivaliokunnan ehdotuksesta, jossa ihmiselle annettaisiin ammattileikkurin sijaan mahdollisuus osoittaa, ettei työttömyys johdu hänestä.
– Ihmisten taloudellisen ahdingon lisääminen ei voi olla tavoiteltava asia.
Leikkuri on iskenyt yli sataantuhanteen työttömään, joiden työttömyysetuuksia leikataan väliaikaisesti 4,65 prosenttia.
Hallituksesta on helppo huudella
Meri sanoo, että hallituksesta on helppo huudella työttömille, että “koittakaas nyt mennä töihin”, kun omat taskut pullottavat palkkioita.
– Juuri esimerkiksi uutisoitiin, että Veikkauksen hallituspaikasta saa 30 000 euroa vuodessa – siis käymällä kokouksissa, joita on kohtuullisen harvoin. Siinä voi tavallinen työtön ajatella, mikä on kohtuullista, Meri kuittaa.
Perussuomalaiset edustajat haastavat muut puolueet itsensä lisäksi ajamaan valtionyhtiöiden palkkioita kohtuulliselle tasolle.
– Samalla kun edustajien eläkejärjestelmää uudistetaan, niin nämä palkkiot on hyvä tuoda keskusteluun. Se olisi oikeudenmukaista.
Syyttömät leimataan työnvieroksujiksi
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää kokoomuksen, keskustan ja sinisten aktiivimallia törkeänä.
– Todellakaan puolet työttömistä eivät ole työnvieroksujia, sellaisia on tutkitusti vain muutama prosentti. Tässä leikataan valtavan joukon kansalaisia perusturvaa häpeämättömästi ilman heidän omaa syytään.
– Aktiivimalli on häpeällistä ihmisten kyykyttämistä ja kyyninen leikkaus perusturvaan. Ei ole mitään kohtuullisuutta mallissa, jonka ehtoja yli puolet työttömistä ei pysty täyttämään, Mäkelä sanoo.
Huonosti suunniteltu malli
Mäkelän mielestä hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat ajaneet aktiivimallin lainvoimaiseksi keskeneräisenä, vaikutuksiltaan selvittämättömänä ja itsekin sen tunnustaen, että mallia pitää korjata.
– Nyt perusturvan varassa olevalla ihmisellä ei ole aikaa odottaa mitään korjauksia, vaan hänen jokapäiväinen leipänsä on kiinni näistä rahoista, joilla hallitus leikkii, Mäkelä painottaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta oma vaihtoehto valtiontalouteen – Työtä, onnellisuutta ja isänmaallista politiikkaa

Meri: Ministeri Lindström ajaa eri asioita ministerinä kuin mitä oli aiemmin luvannut

Eerola ei usko aktiivimallin työllistävään vaikutukseen: ”Se on ihmisten kiusaamista”

Nuorten työttömyys ja syrjäytyneisyys vaarallisen korkealla tasolla – “Hallituksen arvopohja näkyy leikkauksissa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää