LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat Aito avioliitto -kansalaisaloitteen käsittelystä: Toisinajattelijat leimattiin – “Joku taisi kääntää takkinsakin?”
Perussuomalaisten kansanedustajien Jani Mäkelän ja Mika Niikon mielestä koko lakialoitteen käsittelyajan eduskunnassa vallitsi hyvin ikävä ja leimaava ilmapiiri toisinajattelijoita kohtaan.
Eduskunnassa äänestettiin viime perjantaina Aito avioliitto -kansalaisaloitteesta. Äänestyksen pohjana ollut kansalaisaloitteen hylkäävä mietintö voitti lukemin 120-48, mikä tarkoittaa, että maaliskuussa voimaan astuvaa sukupuolineutraalia avioliittolakia ei voi enää estää.
Tulos oli monelle pettymys, mutta ei oikeastaan yllätys.
– Kannan huolta siitä, mitä vaikutuksia lailla on esimerkiksi siihen, mitä lapsille opetetaan kouluissa ja miten turvataan niiden mielipiteenvapaus, jotka ovat asiassa eri linjoilla, Mäkelä sanoo.
Menikö äänestäjien tahdon mukaan?
Asian käsittelyssä on jo nyt tullut vastaan monia asioita, joista Mäkelä ei pitänyt. Koko lakialoitteen käsittelyajan vallitsi eduskunnassa hyvin ikävä ja leimaava ilmapiiri toisinajattelijoita kohtaan.
– Puhuttiin siitä, että rakkaus voittaa, mutta eihän eduskunta päätä rakkaudesta vaan avioliittolaista. Ihmettelen, että vain yksi edustaja sekä kokoomuksesta että sosiaalidemokraateista oli perinteisen avioliiton kannalla. Joku taisi kääntää takkinsakin? Mahtoiko mennä äänestäjien ja kentän tahdon mukaan – en usko.
Suvaitsevaisuus ajoi yli tosiasioiden
Kansanedustaja Niikon mielestä on surullista, ettei eduskunnasta löytynyt selkärankaa puolustaa perinteistä avioliittoa ja lasten oikeuksia. Kansanedustaja toisensa jälkeen taipui median ja jopa puolueensa painostuksen alla.
– Perussuomalaiset oli kristillisdemokraattien kanssa ainut puolue, joka ei ole paineessa taipunut. Eikä taivu. Sukupuolineutraalia avioliittoa markkinoitiin tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja kehityksen tärkeimpänä askeleena. Hölynpölyä. Pikemminkin kyse on siitä, että niin kutsuttu suvaitsevaisuus ajaa yli tosiasioiden, Niikko jyrähtää.
Niikko uskoo sukupuolineutraalilla avioliittolailla olevan kauaskantoisia kielteisiä vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Muiden maiden, kuten Norjan ja Ranskan, kokemukset osoittavat, että koulujen ja päiväkotien opetussuunnitelmia pyritään muuttamaan avioliittolain muuttuessa.
– Pian tullaan näkemään, kuinka kirkko painostetaan vihkimään homoseksuaaleja ja sosiaalitoimi alkaa suvaitsevaisuuttaan tai syrjintäsyytteen pelossa suosia homo- ja transpareja lasten adoptioissa.
– Näin ei tarvitse käydä. Se vaatii kuitenkin eduskuntaa hyväksymään lausumaehdotukset adoptiosta ja vihkimisestä, jonka jätämme yhdessä kristillisdemokraattien kanssa, Niikko sanoo.
Lasten etu edellä
Harva tietää, että Seta ry on jo ehdottanut peruskouluille, että opettajan pitäisi kysellä jokaiselta koululaiselta, pitääkö tämä itseään tyttönä, poikana vai jonain muuna. Jo ekaluokkalaisten kanssa pitäisi pohtia sitä, miksi mies- tai naispareja ei näy lasten kuvakirjoissa. Sukupuolen moninaisuutta ehdotetaan pohdittavan jokaisen oppiaineen yhteydessä.
– Tällainen suuntaus on vaarallista, koska oppivelvollisuus ei mahdollistaisi lapsen poissaoloa tällaisilta oppitunneilta. Tätä ei pidä hyväksyä, koska valtio ei omista lapsiamme. Kasvatusvastuu on vanhempien, Niikko toteaa.
Niikon mielestä pelkästään tämänkin vuoksi kannattaa katsoa, keitä kuntien valtuustoissa istuu vaalien jälkeen. Kouluopetuksen linjaukset ovat pitkälti kuntatason päätöksiä.
– Me tarvitsemme kuntiin selkärankaiset päättäjät, jotka sanovat, että koulun pitää kunnioittaa vanhempien perhenäkemyksiä – ei toisinpäin. Puolueemme tarvitsee vaaleihin ehdolle ja kuntien luottamushenkilöiksi henkilöitä, joille lasten etu on tärkeä asia.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.