MATTI MATIKAINEN
PS-kansanedustajalta mielenkiintoinen idea pienyrittäjyyden helpottamiseen: ”Ideat esiin pöytälaatikosta”
Valtionvarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki ehdottaa yksinkertaista mallia pienyrittäjien byrokratiataakan vähentämiseen. Vähämäen asiaa koskeva lakialoite (LA 91/2017) on lähetekeskustelussa tänään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Vähämäen ”työtilimallissa” yksinyrittäjä avaisi pankkitilin sosiaaliturvatunnuksellaan. Pankki perisi tililtä automaattisesti arvonlisäveron sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksun. Kirjanpitona toimisi tiliote. Pienyrittäjän paperityöt vähenisivät oleellisesti.
– Moni epäröi kokeilla bisnesideaansa, koska pelkää yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa. Työtili tekisi aloittamisesta helppoa. Pienyrittäjä pystyisi käyttämään aikansa byrokratian sijasta tuottavaan työhön, Vähämäki kertoo hyödyistä.
Suomen Yrittäjien mukaan yksinyrittäjiä on Suomessa yli 160 000 eli noin 65 % kaikista yrittäjistä.
– Valtiovallan tehtävä on aktiivisesti etsiä keinoja, joilla helpottaa pienyrittäjien arkea, Vähämäki linjaa.
Mallia Virosta
Vähämäki sai aloitteeseen idean Virosta, joka on Maailman talousfoorumin tutkimuksen mukaan Euroopan yrittäjähenkisin maa.
Virossa laki on mahdollistanut työtilimallin kaltaisen yksinkertaisen yritysverotuksen vuoden alusta lähtien. Palvelu on tulossa yritysten saataville syksyllä pankkien tietojärjestelmien valmistuttua. Mallissa pankki välittää automaattisesti kaikki tarvitut tilinpitotiedot viranomaiselle ja perii sitten tililtä viranomaisen laskeman veron.
– Kannattaa ehdottomasti selvittää, miten vastaava toimisi meillä, Vähämäki kannustaa.
– Monelle pää- tai sivutoiminen yrittäjyys on hyvä vaihtoehto jossain vaiheessa elämää. Byrokratian vähentäminen on keino, jolla saadaan ideoita pöytälaatikosta ja unelmat toteutukseen matalalla kynnyksellä.
Työtilimalli lyhyesti:
Kenelle: yksinyrittäjälle liikevaihdon ollessa alle 40 000 e/vuosi.
Mitä: sosiaaliturvatunnuksella avattava pankkitili, josta pankki veloittaa verot ja pakolliset maksut.
Edut: ei erillistä kirjanpitoa (tiliote toimii kirjanpitona), veroilmoitusta tai alv-tilitystä.
Vaikutukset: yrittämisen kynnys madaltuu, yrittäjien byrokratiataakka kevenee, Suomen talous kohenee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset ottaa laajassa varjobudjetissaan kantaa muun muassa asumiseen, homeongelmaan, yrittäjyyteen, työllisyyteen, koulutukseen, hoivaan ja turvallisuuteen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää