MATTI MATIKAINEN
PS-kansanedustajalta mielenkiintoinen idea pienyrittäjyyden helpottamiseen: ”Ideat esiin pöytälaatikosta”
Valtionvarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki ehdottaa yksinkertaista mallia pienyrittäjien byrokratiataakan vähentämiseen. Vähämäen asiaa koskeva lakialoite (LA 91/2017) on lähetekeskustelussa tänään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Vähämäen ”työtilimallissa” yksinyrittäjä avaisi pankkitilin sosiaaliturvatunnuksellaan. Pankki perisi tililtä automaattisesti arvonlisäveron sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksun. Kirjanpitona toimisi tiliote. Pienyrittäjän paperityöt vähenisivät oleellisesti.
– Moni epäröi kokeilla bisnesideaansa, koska pelkää yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa. Työtili tekisi aloittamisesta helppoa. Pienyrittäjä pystyisi käyttämään aikansa byrokratian sijasta tuottavaan työhön, Vähämäki kertoo hyödyistä.
Suomen Yrittäjien mukaan yksinyrittäjiä on Suomessa yli 160 000 eli noin 65 % kaikista yrittäjistä.
– Valtiovallan tehtävä on aktiivisesti etsiä keinoja, joilla helpottaa pienyrittäjien arkea, Vähämäki linjaa.
Mallia Virosta
Vähämäki sai aloitteeseen idean Virosta, joka on Maailman talousfoorumin tutkimuksen mukaan Euroopan yrittäjähenkisin maa.
Virossa laki on mahdollistanut työtilimallin kaltaisen yksinkertaisen yritysverotuksen vuoden alusta lähtien. Palvelu on tulossa yritysten saataville syksyllä pankkien tietojärjestelmien valmistuttua. Mallissa pankki välittää automaattisesti kaikki tarvitut tilinpitotiedot viranomaiselle ja perii sitten tililtä viranomaisen laskeman veron.
– Kannattaa ehdottomasti selvittää, miten vastaava toimisi meillä, Vähämäki kannustaa.
– Monelle pää- tai sivutoiminen yrittäjyys on hyvä vaihtoehto jossain vaiheessa elämää. Byrokratian vähentäminen on keino, jolla saadaan ideoita pöytälaatikosta ja unelmat toteutukseen matalalla kynnyksellä.
Työtilimalli lyhyesti:
Kenelle: yksinyrittäjälle liikevaihdon ollessa alle 40 000 e/vuosi.
Mitä: sosiaaliturvatunnuksella avattava pankkitili, josta pankki veloittaa verot ja pakolliset maksut.
Edut: ei erillistä kirjanpitoa (tiliote toimii kirjanpitona), veroilmoitusta tai alv-tilitystä.
Vaikutukset: yrittämisen kynnys madaltuu, yrittäjien byrokratiataakka kevenee, Suomen talous kohenee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset ottaa laajassa varjobudjetissaan kantaa muun muassa asumiseen, homeongelmaan, yrittäjyyteen, työllisyyteen, koulutukseen, hoivaan ja turvallisuuteen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää