Matias Turkkila
Kansalaisten turvallisuus järkkynyt, poliisien määrärahojen leikkaukset peruttava
– Haluamme nostaa vakavaan keskusteluun sen, missä kulkee leikkaamisen raja! Tämä kysymys ei ole osoitettu vain sisäministerille, vaan koko hallitukselle, pääministerille ja valtiovarainministerille, joka esittää kuuden miljoonan leikkausta poliisin rahoihin. Toivomme, että tämä antaa painetta budjettineuvotteluihin niin, että leikkaus perutaan, Lindström perustelee.
– Me jätämme välikysymyksen yksin ilman muiden puolueiden apua. Miksi? Siksi, että haluamme muotoilla kysymyksen itse meille mieluisalla tavalla ilman mitään kompromisseja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin Vuosaaren satamassa.
Asiaan liittyy myös hätäkeskusuudistus, jonka sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo toimivan, mutta poliisi on eri mieltä: joka viikko osoitetaan poliisi eri osoitteeseen kuin pitäisi, sanoo Lindström, jonka kotikaupungista Kouvolasta keskus siirrettiin Kuopioon.
Poliisin rakenneuudistuksessa pyrittiin vähentämään menoja, mutta ne pysyivät ennallaan, kun poliisin päällikkövirkoja muutettiin asiantuntijaviroiksi. Tämän vuoksi luottamuksemme poliisin ylijohtoon on mennyt.Kansanedustaja Ismo Soukola
Kansalaisten turvattomuuden tunne lisääntynyt
Välikysymys jätetään eduskuntaryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan Maria Lohelan aloitteesta. Se on Alexander Stubbin (kok.) hallituksen ensimmäinen välikysymys.
– Kesän kuluessa olen kuullut kasvavaa huolta niin kansalaisten kuin poliisin kautta siitä, näkyyikö poliisi ympäristössä ja ehtiikö se tekemään työnsä. Kokevatko ihmiset olonsa turvalliseksi, Lohela perusteli ideaansa.
– Suomalaisten turvallisuudentunne on horjunut! Kun Suomi pyrkii olemaan Euroopan turvallisin maa, niin pystymmekö me siihen? Poliisien määrärahoista ollaan huolissaan niin maaseudulla kuin kaupungeissa, Lohela jatkoi.
Hän lisäsi myös ääri-islamilaisen terrorismin huolestuttavan kasvun, joka puoltaa supon määrärahojen turvaamista. Hän muistutti useiden kymmenien henkilöiden lähteneen Syyriaan ja Irakiin taistelemaan Suomesta. Onko mahdollista, että ääriaineksien tavoitteita edistsetään myös täällä, Lohela kysyi huolestuneena.
Myös Lindström kertoi poliisien tilanteen tulleen jatkuvasti esille keskusteluissa tavallisten ihmisten kanssa ympäri Suomea.
Mattila: Hallitusohjelma ei toteudu
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila muistuttaa, että Jyrki Kataisen (kok.) hallitus lupasi ohjelmassaan poliisien resursseille pitemmän aikavälin suunnitelman. Määrärahat luvattiin vakiinnuttaa vuoden 2011 tasolle.
– Tätä suunnitelmaa ei ole! Eikä määrärahojen vakiinnutus ole onnistunut. Emmekä ole tyytyväisiä siihenkään, mitä PORA-uudistuksessa on tapahtunut, mm. liikkuvan poliisin lakkauttamiseen, Mattila sanoi.
Hänen mukaansa poliisin pitää näkyä luontevasti siellä, missä ihmiset liikkuvat.
Luottamus ylijohtoon on mennyt
Kansanedustaja Ismo Soukola kertoo toimineensa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella Espoossa 10 vuotta ja saaneensa poliiseilta runsaasti suoraa palautetta, vaikka ylin johto on kehottanut käyttämään virkatietä.
– Mutta virkatie ei ole toiminut ainakaan 10 vuoteen: viesti hukkuu ja voi kääntyä jopa 180 astetta, hän moittii.
Kyse on poliisien jaksamisesta ja työturvallisuudesta. Määrärahojen niukkuus heikentää mahdollisuuksia tehdä työtä. Aiemmin kenttävahvuus oli minimi. Tarvittaessa hälytettiin väkeä hommiin. Nyt se on tavoite, Soukola moittii.
– Poliisin rakenneuudistuksessa pyrittiin vähentämään menoja, mutta ne pysyivät ennallaan, kun poliisin päällikkövirkoja muutettiin asiantuntijaviroiksi. Tämän vuoksi luottamuksemme poliisin ylijohtoon on mennyt – jos sitä joskus oli, sitä ei ole enää, Soukola sanoo.
Hallitus aikoo siis leikata määrärahoja 6 miljoonaa euroa. Paljonko tarvittaisiin lisää?
– Lisää tarvitaan kahdeksan miljoonaa euroa. Seitsemän vuotta sitten laskettiin, että kahdeksalla miljoonalla työllistetään kaikki työttömät poliisit. Sekin summa on muuttunut, Soukola esittää.
Mattila sanoo, että liikkuvan poliisin lakkauttamisen yhteydessä puhuttiin kuudesta miljoonasta.
[Korjaus 1.9.2014 klo 17:17 Ismo Soukola on toiminut Espoossa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella, ei Turussa.]
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää