Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Helsingissä 8. marraskuuta 2016. / LEHTIKUVA
PS ei kannata uutta lainsäädäntöä vapaa-ajan työsähköposteihin ja -puheluihin
Ylen A-studio kysyi äskettäin puolueilta, voisiko ne lähteä ajamaan Suomeen lakia joka antaa työntekijöille mahdollisuuden irrottautua työpaikastaan vapaa-ajallaan ja olla käyttämättä älypuhelintaan ja sen työsähköpostia? Tulokset julkaistiin kaikkien puolueiden osalta A-studiossa tiistaina. Kooste löytyy myös Ylen verkkosivuilta.
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vastasi perussuomalaisten puolesta. Vastauksessa korostui haluttomuus sääntelyn lisäämiseen.
Suomen Uutiset julkaisee Slunga-Poutsalon Ylelle lähettämän vastauksen kokonaisuudessaan:
”Ranska on päättänyt edelleen lisätä yritysten toimintaedellytyksiä heikentävää sääntelyä ja normistoa. Ranskassa astui 1. tammikuuta voimaan uusi laki koskien sitä, että työntekijöiltä ei saisi edellyttää työsähköpostien lukemista enää klo 17.00 jälkeen. Laki koskee yrityksiä, joissa on enemmän kuin 50 työntekijää.
Lisäsääntely ja normisto näyttävät ehkä ensi silmäyksellä hyvältä idealta. Ihannetapauksessa aika kotona on tarkoitettu sekä rentoutumiseen että valmistautumiseen seuraavaan päivään eikä suinkaan sähköpostien lukemiseen, lähettämiseen tai muihin työasioihin.
Työpaikan säilymisen perusedellytys yksityisellä sektorilla on kuitenkin työn tuottavuus. Tämä taloudellinen realiteetti on työpaikkojen säilymisen ehto, täysin riippumatta siitä, pidämmekö siitä vai emme. Palkka on riippuvainen yhtäältä työnantajan toiminnan taloudellisuudesta ja kannattavuudesta ja toisaalta työntekijän hyödyllisyydestä työnantajalle.
Ranskan uusi laki tarkoittaa käytännössä, että ne työnantajat ja yritykset, jotka haluaisivat sitoutua palvelemaan asiakkaitaan paremmin, eivät enää jatkossa pysty tekemään niin. Yritysten toiminnan vaikeutumisesta lainsäädännön seurauksena on esimerkkejä myös Suomesta. Rakenteelliset uudistukset ja hallituksen toimet sääntelyn ja normien purussa vaikuttavat merkittävästi ja laajasti yritysten toimintaedellytyksiin.
Yksinkertaisia taloudellisia realiteetteja ei voida muuttaa hyvää tarkoittavalla sääntelyllä ja normeilla. Todellisuus onkin tässä suhteessa ollut karu Ranskan taloudelle, jossa säätelyä on johdonmukaisesti lisätty. Uusi laki iskee jälleen yhden naulan Ranskan talouteen, jonka säätelyä ja normistoa kiristävä hallinto on suistanut negatiiviseen kierteeseen. Ranskassa uusien työntekijöiden palkkaaminen on jäissä, nuorisotyöttömyys on räjähtänyt silmille, tuottavuuskehitys on katastrofaalisen huonoa, ja investoinnit suuntaavat pääosin Ranskan ulkopuolelle. Uusi laki ei vaikuta ainakaan positiivisesti ranskalaisten yritysten kilpailukykyyn.
Ranskan ja Suomen työmarkkinakulttuurit ja käytännöt ovat hyvin erilaiset, joten maiden lainsäädäntöuudistuksia ei voida yksiselitteisesti verrata toisiinsa. Ranskassa työmarkkinoita on säädelty lain kautta aina vuoden 1789 suuren vallankumouksen jälkeen. Työelämän suhteet ovat perinteisesti olleet hyvin hierarkkisia ja jäykkiä. Uusi laki ei siis Ranskassa ole niin radikaali kuin se olisi Suomessa.
Suomessa STK:n ja SAK:n tammikuussa 1940 yhdessä antaman julkilausuman myötä on työmarkkinoitamme säädelty käytännössä sopimusteitse. Työelämänlaitkin valmistellaan kolmikantaisesti.
Ranskassa työvoiman järjestäytymisaste on Euroopan alhaisin, noin 8—10 %, kun se Suomessa on noin 80 %. Myös työaika on Ranskassa yksi Euroopan alhaisimpia, virallisesti 35 viikkotyötuntia vuodesta 2000 alkaen – joskaan tämä ei käytännössä toteudu etenkään pienten yritysten kohdalla. Yli 35 tunnin työviikot ovat mahdollisia ilman ylityökorvauksia.
Näiden lukujen valossakin on luonnollista, että Ranskassa joudutaan turvautumaan lain kautta suojaamaan työntekijöiden turvaa. Suomen vahvat sopimusjärjestelmät korkean järjestäytymisasteen ja toimivien luottamusmiesjärjestelmien kautta antavat paremman turvan työntekijöille kuin jäykkyyttä lisäävä lakitie.
Perussuomalaisten oikeus- ja työministerin Jari Lindströmin johdolla on kolmikantaisesti vahvistettu sopimusjärjestelmien toimivuutta. Yleissitovien työehtosopimusten raamien sisällä on mahdollistettu laaja ja turvallinen paikallinen sopiminen.
Perussuomalaisten mielestä kysymys siitä, annetaanko työntekijöille mahdollisuus olla vastaamatta työpuhelimeensa ja olla seuraamatta työsähköpostiaan vapaa-ajallaan, kuuluu siis paikallisen sopimisjärjestelmän piiriin eikä lainsäädännöllä määriteltäväksi. ”
(korostukset toimituksen)
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää