Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri esitteli perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin eduskunnan täysistunnossa. / LEHTIKUVA
PS: Järkeistämistä maasta ulos suuntautuviin rahavirtoihin – velanotto kuriin, veroeurot suomalaisten hyväksi
Perussuomalaisten vaihtoehto ensi vuoden talousarvioksi lähtee kansallisen edun ja sisäisen solidaarisuuden kulmakivistä. Perussuomalaiset tarjoavat on työtä ja turvaa suomalaiselle sekä oikeudenmukaista politiikkaa, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.
Perussuomalaiset haluavat vastuullisena oppositiopuolueena vauhdittaa talouskasvua ja varmistaa, että talouskasvusta pääsevät nauttimaan kaikki kansalaiset.
– Panostamme Suomeen ja suomalaisiin tarjoten oikeudenmukaisemman vaihtoehdon hallituksen politiikalle.
Panostaisimme enemmän Suomeen
Vaihtoehtomme keskeinen tavoite on samaan aikaan saada velanottoa kuriin ja silti varmistaa kasvun edellytykset.
– Ottaisimme velkaa 61 miljoonaa euroa hallitusta vähemmän, mutta kevennämme silti mm. lapsiperheiden, eläkeläisten ja työssäkäyvien verotusta lisäämällä verovähennyksiä kohdennettuna pienituloisimpiin, Meri kertoo.
– Rahoituksen tälle haemme järkeistämällä varojen käyttöä ja ottamalla käyttöön perussuomalaisten kehitysyhteistyömallin. Lisäksi rajoitamme pörssiyhtiöiden pääomatulojen verovapautta. Poistamme suursäätiöiden ja rikkaiden yhdistysten verovapauden pääomatulojen osalta 100 000 euroa ylittäviltä osin.
Perussuomalaisten järkeistämiset kohdistuvat monilta osin maasta ulos suuntautuviin rahavirtoihin.
– Vaihtoehtomme panostaa Suomeen satoja miljoonia euroja hallitusta enemmän.
Asumisen kustannukset eivät saa nousta
Perussuomalainen vaihtoehto koostuu viidestä kokonaispaketista.
Ensimmäisestä paketista löytyy asumisen halpuutuksen malli. Perussuomalaiset katsovat, että on tärkeää säilyttää edellytykset pitää koko maa asuttuna ja varmistaa edellytykset asua ja työskennellä myös suurimpien kaupunkien ulkopuolella.
– Asumisen kustannukset eivät saa nousta. Perussuomalaisen asuntopolitiikan tavoitteena on varmistaa kohtuulliset asumiskustannukset sekä vuokra- että omistusasujille niin verotuksen kuin suorien asumiskustannustenkin osalta ja siksi panostamme niihin, Meri toteaa.
Yrittämistä ilman byrokratiaa
Toinen paketti on yrittäjyys-, työllisyys- ja koulutuspaketti.
– Nostamme työllisyyttä ja parannamme pk-yritysten asemaa. Pk-yrityksiä vauhditamme nostamalla arvonlisäveron alaisen toiminnan alarajaa. Pilotoimme työllistävien pk-yritysten Viron-mallin mukaisen yritysverotuksen.
Uusia yksinyrittäjiä haetaan uudella työtilimallilla, joka mahdollistaa yksinyrittämisen ilman byrokratiaa tasaverolla pankkitilin kautta.
– Pitkäaikaistyöttömiä ja vajaatyökykyisiä haluamme tukea erityisellä toimintaohjelmalla. Nuorten työllistämiseksi panostetaan haetaan mestari-kisälli-oppisopimusmallilla vauhtia työssäoppimiseen, Meri kertoo.
Koulujen ryhmäkokoja pienemmiksi
Perussuomalaiset eivät ole unohtaneet maatalouttakaan, jota tuetaan mm. satovahinkokorvausmallilla ja lomittajien koulutuspaketilla.
– Katsomme myös, että tasa-arvoinen ja laadukas opetus on maamme menestyksen perusta, joten lisäämme resursseja peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen ja ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulujen huippuosaamisyksiköihin.
Tukea omaishoitajille ja eläkeläisille
Pakettiin numero kolme kuuluvat koti, hoiva ja hoito. Tämä paketti turvaa lasten, nuorten ja ikäihmisten sekä sairastuneiden asemaa monilla eri toimilla.
– Olemme valmiita panostamaan perusturvaan ja omaishoitajien tukemiseen. Emme tekisi KEL-indeksiin sidottujen tukien leikkauksia indeksiä jäädyttämällä. Tästä hyötyvät kaikkein haavoittuvaisemmassa asemassa olevat kuten eläkeläiset ja työttömät. Annamme lisärahaa myös lääkekorvauksiin kaikkein pienituloisimpien lääkekorvausten omavastuun alentamiseksi.
Turvallisuudesta ei tingitä
Paketeista neljä ja viisi löytyvät turvallisuus ja toimenpidepaketti. Perussuomalaiset eivät ole valmiita tinkimään sisäisestä tai ulkoisesta turvallisuudesta – ei edes syrjäseuduilla.
– Lisäämme resursseja poliisille, rajavartiolaitokselle, tullille sekä oikeuslaitokselle, jotta ne pystyvät hoitamaan tehtävänsä mm. kansalaisten turvallisuuden ja oikeusturvan takaamisessa. Tehostettavaa riittää erityisesti turvapaikkakustannuksissa ja erityisesti vastaanottokustannuksissa, Meri painottaa.
Realistinen ja kannustava vaihtoehto
Perussuomalaisten vaihtoehto budjetiksi ei ole pelkkää sananhelinää.
– Haemme järkeä rahan käyttöön. Vaihtoehtomme on oikeudenmukainen, silti kannustava sekä yrittäjyyttä, työntekoa ja kasvua tukeva ja se ottaa huomioon myös vähävaraiset – sillä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna tulee mieleen sanonta, että ”kaveria ei jätetä”. Lisäksi meidän tulee olla aina oikeudenmukaisia – myös varojen jaossa. Tästä voimme varmaan kaikki olla samaa mieltä, Meri sanoo.
– Kuin kirsikkana kakun päälle annamme Suomi 100 -juhlavuonna 100 000 euroa käytettäväksi Rautjärvellä toimivan talvisotamuseon toimintaan. Museo on perustettu Kollaan taistelun ja erityisesti tarkka-ampuja Simo Häyhän kunniaksi kertomaan tulville polville sodistamme ja historiastamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti 2018: Työtä, turvaa ja oikeudenmukaisuutta suomalaisille
Perussuomalaiset ottaa laajassa varjobudjetissaan kantaa muun muassa asumiseen, homeongelmaan, yrittäjyyteen, työllisyyteen, koulutukseen, hoivaan ja turvallisuuteen
Perussuomalaiset palasivat juurilleen: “Huonoa politiikkaa voi muuttaa vain äänestämällä”
Laura Huhtasaari muistutti Snellmanin perinnöstä – “Meidän tulee pitää huolta sivistyksestä, taloudesta ja kansan tahdosta”
Immonen syntyvyyden laskusta: Massamaahanmuutto lopetettava – “Käytössä olevat varat kohdennettava suomalaisille lapsiperheille”
Immonen: “On irvokasta väittää suomalaisille, ettei jakovaraa ole, kun samaan aikaan piikki on jatkuvasti auki turvapaikanhakijoille ja pakolaisille”
Perussuomalaiset tyrmäävät hallituksen aktiivimallin: “Tämä on työttömien kyykytysmalli”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.