

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja kansanedustaja Lulu Ranne esittelivät tänään puolueen vaihtoehtobudjetin. / LEHTIKUVA/ARKISTO
PS haluaa vahvistaa kansan ostovoimaa keventämällä veroja ja leikkaamalla turhasta – Ranne: “Valtion tehtävä on palvella suomalaisia, siihen ei kuulu minkäänlainen maailmanparantaminen”
Perussuomalaisten tänään julkaistussa vaihtoehtobudjetissa korostuu kansallinen etu: perussuomalainen vaihtoehto lisää ostovoimaa kaikissa eri tuloluokissa ja jättää enemmän rahaa ihmisille itselleen sen sijaan, että valtio päättää rahojen käytöstä. Perussuomalainen vaihtoehto lähtee Suomen oikeudesta tehdä itsenäisiä päätöksiä kansalaistensa parhaaksi ja mahdollisuudesta kieltäytyä Suomen edun vastaisesta sanelusta.
Perussuomalaiset on julkaissut tänään laajan vaihtoehtobudjettinsa. Kansanedustaja Lulu Ranne kertoo, että budjettia suunniteltaessa kantavana teemana oli “suomalainen ensin” -ajattelu, eli työläisten, yrittäjien ja eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevien suomalaisten arjen helpottaminen.
Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen.
– Suomen valtion tehtävä on palvella suomalaisia – velaksi tehtävä maailmanparantaminen ei kuulu valtion tehtäväkenttään. Perussuomalaisille maahanmuuton, kehitysavun, vahingollisen ympäristöfanatismin ja vihersiirtymän, kalliin ja demokratiaa nakertavan EU-politiikan sekä puolueorganisaatioiden ja poliittisesti vinksahtaneen Ylen rahoitus ovat perussuomalaisten tärkeysjärjestyksessä hännillä, Ranne sanoo.
Julkiseen talouteen monivuotinen korjausliike
Perinteisessä vaihtoehtobudjetin rakenteessa epäoikeudenmukaisuuksia korjataan vähentämällä tärkeysjärjestyksen hännillä olevia menoja ja kohdentamalla rahat uudelleen tärkeämpiin kohteisiin. Näin on nytkin menetelty perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa, jossa nettona valtion velkaantuminen pienenee 47 miljoonalla verrattuna hallituksen esitykseen.
Ranne kertoo, että tällä tavoin ei kuitenkaan korjata vihervasemmiston paisuttamaa kulurakennetta tai julkisen talouden rakenteellista kestävyysvajetta, sillä yksivuotinen talousarvio on tähän huono väline.
Perussuomalaiset esittääkin julkisen talouden korjausliikettä, joka toteutuisi monivuotisella Julkisen talouden suunnitelmalla (JTS)
– Siitä löytyvät tärkeimmät elementit: ei perinteisiä leikkauslistoja, vaan asioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen, eli mitä tehdään, ja toiminnan jatkuva parantaminen, eli miten tehdään, Ranne sanoo.
Perussuomalaisen vaihtoehdon mukaan vuotuisia budjetteja ohjaa monivuotinen JTS. Seuraavan vaalikauden 2023–2027 suunnitelman välitavoitteet pitää rakentaa niin, että julkisen talouden velkakestävyys on varmistettu kauden lopussa.
– Tavoitteet saavutetaan kattavalla jatkuvan parantamisen toimintatavalla, jossa sekä eduskunnalla että hallinnolla on omat roolinsa. Eduskunnan tulee laittaa julkisen sektorin tuottamat palvelut tärkeysjärjestykseen. Se tapahtuu tarkastelemalla kriittisesti, mitä ylipäätään kuuluu ja mitä ei kuulu julkisen sektorin, erityisesti valtion tehtäviin, Ranne sanoo.
Polttoaineveroa kevennettävä 254 miljoonaa
Hallituksen tekemät liikkumisen hintaa nostaneet veronkorotukset ovat olleet myrkkyä työnteon kannattavuudelle ja yrityksille. Kun tavaraliikenteestä jopa 90 prosenttia kulkee kumipyörillä, polttoainehintojen korotukset siirtyvät suoraan kuluttajahintoihin. Tämä vaikuttaa ostovoimaan ja suhteellisesti rankaisee eniten pienituloisimpia.
Perussuomalaiset haluaakin pitää liikkumisen kustannukset sellaisina, että eläminen koko maassa – myös maaseudulla – on mahdollista, joten perussuomalaiset esittää polttoaineverojen keventämistä 254 miljoonalla eurolla. Verojen alennus samalla parantaa ostovoimaa, yritysten kannattavuutta ja työllisyyttä.
Tulovero alas, Viron yritysveromalli käyttöön
Suomen hyvinvointi ja valtiontalous nojaavat suomalaiseen työhön ja elinkeinoelämään. Perussuomalaiset haluaakin keventää työn ja yrittämisen verotusta. Perussuomalaiset esimerkiksi keventäisi tuloverotusta 145 miljoonalla ja siirtyisi Viron veromallin selvittämisestä kyseisen veromallin kokeiluun.
Viron veromallissa yrityksen kassaan jätettyä tulosta ei verotettaisi, vaan verotus tapahtuisi vasta siinä vaiheessa, kun yrityksestä nostetaan varoja ulos. Samassa yhteydessä perussuomalaiset suosittelee harkitsemaan YEL-velvollisuuden alarajan korottamista.
Perussuomalaiset myös höllentäisi osakesäästötilin rajoituksia. Yksityishenkilöille sallitun osakesäästötilin talletusten yläraja on nykyisin 50 000 euroa. Perussuomalaisten mielestä osakesäästötilin ylärajaa tulisi korottaa reilusti esimerkiksi 100 000 euroon ja samassa yhteydessä sallia tilin sisällä myös sijoitusrahasto-osuuksiin tehtävät sijoitukset. Tämä ohjaisi suomalaisia kotitalouksia nostamaan säästämisastettaan, hajauttamaan sijoituksiaan nykyistä paremmin ja vahvistaisi suomalaisten yritysten pääoman saatavuutta ja investointeja.
Tutustu koko perussuomalaisten vaihtoehtobudjettiin täällä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vihersiirtymä ilmastotoimet valtiontalous tärkeysjärjestys asuminen ja liikkuminen ostovoima polttoaineiden hinta veronkevennykset hyvinvointi suomalaiset Vaihtoehtobudjetti Yritykset Ville Tavio Lulu Ranne Yle Kestävyysvaje perussuomalaiset kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa alentamalla sähkön ja polttoaineiden veroja 25 prosentilla – “Tämäkin on arvovalinta”

Valmistaudu maksamaan – maakuntavero tulee, vaikka keskusta ja demarit uskottelevat nyt muuta

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava

Purra: Perussuomalaiset haluaa tehdä sellaista politiikkaa, joka hyödyttää ja auttaa suomalaisia – ennen kuin rahaa lykätään mihinkään muualle

Perussuomalaiset esittää työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä – kaikissa tuloluokissa kaikille kansalaisille enemmän rahaa käteen

Perussuomalaiset: Yle kulukuurille ja kehitysavusta 520 miljoonaa euroa pois

PS: Suomalaisten työllään maksamia verovaroja ei saa heittää EU:n loputtomiin tukikaivoihin

Autoilun ja asumisen hinta alemmaksi – perussuomalaiset leikkaisi polttoaineverosta ja lämmittämisen verotuksesta

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää