LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
PS haluaa tuntuvia tiukennuksia kansalaisuuslakiin: ”Somali saa helpommin kansalaisuuden kuin suomalainen Ahvenanmaalta kotipaikkaoikeuden”
Perussuomalaiset esitteli tänään eduskunnassa lakialoitteensa, jossa esitetään, että Suomen kansalaisuuden saamisen asumisaikavaatimus nostetaan nykyisestä viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen.
– Nykyään Suomen passeja jaetaan kuin liukuhihnalta. Suomen kansalaisuuden ei pidä olla etukäteislahja maahanmuuttajalle, jolla yritetään kannustaa kotoutumiseen. Kansalaisuuden tulee olla osoitus jo toteutuneesta ja todistettavasta sopeutuneisuudesta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio huomautti.
Poikkeuslait kumottava
Perussuomalaisten lakialoitteessa kumottaisiin myös poikkeus, jossa kansainvälistä suojelua saava henkilö voi hakea kansalaisuutta jo neljän asumisvuoden jälkeen.
– Näin ollen somali saa nykyään Suomen kansalaisuuden nopeammin kuin Suomen kansalainen saa Ahvenanmaalta kotipaikkaoikeuden, Tavio hämmästeli.
Vetovoimatekijä haittamaahanmuutolle
Tavion mukaan Suomen nykyinen löysä kansalaisuudenmyöntämispolitiikka on turvapaikanhakijoille vetovoimatekijä. Hän huomautti, että turvapaikan tai kansalaisuuden saaneille on tyypillistä jopa lomailla lähtömaassaan, joka turvapaikkaa haettaessa oli väitetysti liian vaarallinen.
– Uusi siirtolaiskriisi on tuloillaan ja tähän on varauduttava lainsäädännön parannuksilla. On huolestuttavaa, että istuva hallitus ei ole ryhtynyt vaadittaviin toimiin. Päinvastoin näyttää siltä, että hallitus on toteuttamassa haitallisia toimenpiteitä. Esimerkiksi turvapaikanhakijoille aiotaan antaa laajemmin oikeusapua valtion varoista, Tavio totesi.
Kotoutuminen surkeaa, oli kansalainen tai ei
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että liberaali kansalaisuuspolitiikka sitoisi ihmisen suomalaiseen yhteiskuntaan ja edistäisi kotoutumista. Halla-aho totesi, että OECD-maiden ulkopuolelta tulleiden ihmisten integraatio on surkealla tasolla kansalaisuudesta tai sen puutteesta riippumatta.
– Ihminen ei arvosta sellaista, jonka eteen ei joudu ponnistelemaan. Suomeen pääseminen ei ole ihmisoikeus vaan etuoikeus. Saman pitäisi päteä suomalaiseksi tulemiseen.
Lojaliteetti Suomea kohtaan kyseenalainen
Halla-aho huomautti, että kansalaisuus antaa äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden valtiollisissa vaaleissa. Siksikin on hänen mielestään tärkeää, että kansalaisina on vain ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet Suomeen, sen kansaan ja niiden etuun.
– On hyvin outoa, jos esimerkiksi Suomen maahanmuuttopolitiikasta on päättämässä ihmisiä, joiden lojaliteetit ovat muualla ja joiden päällimmäinen intressi on saada Suomeen mahdollisimman paljon heimoveljiään tai uskonveljiään.
Nykyinen laki mahdollistaa ongelmien piilottelun
Halla-aho epäilee, että mahdollisuus lakaista maahanmuuton ongelmia maton alle on keskeinen syy siihen, että tietyissä piireissä nopeasta kansalaistamisesta halutaan pitää kiinni.
– Joka vuosi noin tuhat irakilaista ja somalia muuttuu tilastoissa suomalaisiksi. Heidän aiheuttamansa kustannukset julkiselle taloudelle muuttuvat yleisiksi kustannuksiksi. Heidän tekemänsä rikokset muuttuvat suomalaisiksi rikoksiksi, Halla-aho perusteli.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutuminen asumisaikavaatimus kansalaisuuden myöntäminen somalialaiset Siirtolaiskriisi irakilaiset Suomen kansalaisuus lakialoite Ville Tavio perussuomalaiset Jussi Halla-aho maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallintovaliokunnan perussuomalaisilta kova lista haitallisen maahanmuuton kitkemiseksi: ”Kaikki muut puolueet vihervasemmiston linjalla.”
Saksassa halua poistaa jihadistitaistelijoilta maan kansalaisuus – Suomessa ei
Halla-aho: Suomen passien jakaminen pantava kuriin – kansalaisuuksia myönnetty eniten heikoimmin työllistyville
Taviolta lakialoite: Kansalaisuuden asumisaikavaatimus tuplattava
Immonen: Kansalaisuuslakia on tiukennettava – “Nykyisellään selkeä maahanmuuton vetovoimatekijä”
Ruotsi ja Suomi myöntävät anteliaasti kansalaisuuksia maahanmuuttajille eurooppalaisessa vertailussa
Lakivaliokunnan perussuomalaiset turvapaikanhakijoiden oikeusavusta: Tämä on jälleen Sanna Marinin hallituksen arvovalinta – “Vieraat ensin ja suomalaisille se, mitä jää”
Rantanen ja Ronkainen: Kaksoiskansalaisuuden ehtoja kiristettävä – “Tosipaikan tullen nämä henkilöt olisivat vakavan valinnan edessä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää