

Matias Turkkila
Toimitus suosittelee
PS eurokriisistä: Kertokaa kansalle suoraan, mistä tässä on kysymys!
Perussuomalaiset jätti 20.1 välikysymyksen eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta. Perussuomalaiset vaatii hallitusta kertomaan välikysymykseen vastatessaan suoraan, mistä Kreikan kriisissä ja sen hoitamisessa on todella kysymys. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström vetosi välikysymyksen tiedotustilaisuudessa myös mediaan.
– Toivon kriittistä suhtautumista hallituksen vastauksiin: tähänastisen kokemuksen perusteella vastaukset ovat enimmäkseen ympäripyöreitä latteuksia.
PS pitänyt ainoana linjansa
Puheenjohtaja Timo Soini perusteli välikysymyksen jättämistä sillä, että asia on yleisen moraalin kannalta tärkeä.
“Suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tulisi tekemään lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.”Matti Vanhanen
– Kreikan tukipolitiikka oli ainoa syy, jonka takia perussuomalaiset jäivät ulos Jyrki Kataisen (kok.) hallituksesta. Ja perussuomalaiset on ainoana puolueena ollut tukipolitiikasta johdonmukaisesti samaa mieltä – ja oikeassa!
Slovakia ei suostunut maksamaan
– Slovakia jäi ainoana euromaana tukipaketeista ulos, eikä sille tapahtunut mitään! Eurokriisi olisi jo historiaa, jos syylliset olisi pantu maksamaan, Soini manaa.
”Vakuudet”, joilla ei ollut mitään virkaa
Soini moitti voimakkaasti vasemmistoliittoa, joka edellisten eduskuntavaalien alla vastusti voimakkaasti EU-tukia, mutta kääntyi niiden kannalle, kun hallitukseen halutti niin kovasti. SDP taas hankki Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla niin sanotut ”vakuudet”, joilla ei ole mitään virkaa, ja nyt valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vakuuttaa Kreikan maksavan velkansa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja muistutti myös, että Suomen Kreikka-vakuuksien arvo on nolla: kyseessä on tuottojenvaihtosopimus. Hallitus julkisti sopimukset vasta oikeuden päätöksen jälkeen julistettuaan itse ne salaisiksi.
Soini muistutti entisen valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen ja Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizeloksen ns. vakuuksien allekirjoitustilaisuudesta.
– Mikseivät muut maat tuottojenvaihtosopimusta halunneet? Koska se on kallis eikä se tuota – se on huono diili! Sellaisia saa Lontoosta päivittäin, hinta on 600 puntaa tunti. Suomi maksoi sopimuksesta summan, jolla olisi saanut 11 lastensairaalaa. Sopimus ei nyt tuota – ja lastensairaalaa rakennetaan lipaskeräyksellä ja Cheekin konsertilla! On väitetty yhtä, totuus on toinen, Soini sivalsi.
Pääministeri Vanhanen: Kreikalle lainaaminen on Suomelle reilusti voitollista
– Saapa nähdä, onko puheenjohtaja Antti Rinteen ja valtiovarainministeri Antti Rinteen eurolinja sama. Ja entäpä keskusta – Matti Vanhanenhan (kesk.) aloitti koko tukihomman, Soini aprikoi.
Vanhanen totesi pääministeriaikanaan, että suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tulisi tekemään lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.
Euroalue syväjäässä
Eurokriisi on nyt jatkunut viisi vuotta. Koko euroalue on jäässä. Sen sijaan USA, Japani ja Britannia kasvavat, euromaista vain Saksa. Vaikeuksissa ovat myös Espanja, Portugali ja Irlanti, joka pakotettiin pankkitukiin. Ja sielläkin käydään oikeutta pankista, joka manipuloi markkinoita ja otti ylimääräisiä voittoja.
– EU tiesi tästä, mutta vaati silti pankin pelastamista, Soini syytti.
Islanti sen sijaan teki niin kuin perussuomalaiset alun perin esittivät: ei pelastettu pankkeja vaan kansa. Työttömyys on nyt neljässä prosentissa ja Islanti maksaa velkojaan vapaaehtoisesti.
Välikysymystä olivat kommentoimassa Timo Soini, Jari Lindström ja Maria Lohela.
Kreikka-vastuut kerrottava kansalle
Suomen Kreikka-vastuut lienevät noin 7 miljardia. Soini vaatiikin nyt välikysymyksessään hallitusta paljastamaan tarkan luvun.
Kreikan sunnuntaina järjestettävien parlamenttivaalien tuloksella on merkitystä myös suomalaisille veronmaksajille. Jos ennakkosuosikki Syriza voittaa vaalit, Kreikan lähtö eurosta nopeutuu.
Soini lähetti terveisiä Kreikkaan matkanneelle Paavo Arhinmäelle (vas.).
– Toivottavasti Paavo Arhinmäki kertoo kreikkalaisille, että me kannatimme kaikkia niitä tukipaketteja, joita te nyt vastustatte, Soini muistutti hymyillen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Matti Vanhanen Antti Rinne Jutta Urpilainen Vakuudet Jyrki Katainen Välikysymys Jari Lindström Timo Soini Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kreikan vakuusjärjestelyn salat julki

Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi

The Economist: Euroalueen talous “eloton”

Kallis kasvonaamio demareiden vuoksi

Euroopan keskuspankki aloittaa eurovaltioiden velkakirjojen ostot
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.