
PS-edustajat Puisto ja Vallin ärähtävät: Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmassa ei katsota riittävän pitkälle, vaan heittäydytään EKP:n käsivarsille
Suomen julkisen talouden suunnitelma on koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisesti tynkä ilman varsinaista vakaussuunnitelmaa. Euroopan komissio on ilmoittanut jäsenmailleen, että koronaviruksen vuoksi budjettikurisäännöistä on lupa lipsua. Valtioneuvosto pitää kiinni kalliista ilmastotavotteistaan tuudittautuen EKP:n loppumattomaan tukeen. Epidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneet yritykset ovat tärkeysjärjestyksessä sijoilla ”ynnä muut”.
Varsinainen julkisen talouden suunnitelma viritetään loppukesästä. Perussuomalaisten talousvaliokunnan jäsenet Veikko Vallin ja Sakari Puisto ymmärtävät poikkeuksellisen tilanteen. He ihmettelevät valtioneuvoston linjattomuutta epidemiastrategiassaan ja hinkua pitää kalliista maailmanhalausviritelmistä kiinni, vaikka talouden pohja on tyystin romuttunut hallitusohjelman laadinnan jälkeen.
Valtioneuvoston ruusunpunainen noja
Puiston ja Vallinin mielestä kasvuennusteet voivat pettää pahoin. Valtioneuvosto nojaa päivä päivältä epävarmemmaksi käyvään tilannekuvaan, että talous toipuu nopeasti epidemia-aallon jälkeen niin meillä kuin muuallakin maailmassa.
Esimerkiksi työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmä yritti karistaa vallitsevaa optimismia talouden pikaisesta toipumisesta. Vallin ja Puisto muistuttavat, että Suomen talouden luvut rumentuvat oleellisesti, jos eristystoimia joudutaan pitämään yllä kolmen kuukauden sijaan puoli vuotta. Suomen velkaisuus kiipeäisi tällöin lähes sataan prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Suomen taloudelle on tärkeää myös se, miten vientimaiden epidemiatilanne kehittyy. Ruusunpunainen noja edellyttää, että epidemia taltutetaan tehokkaasti ja nopeasti kaikkialla – ja että kansalaiset pystyvät jatkamaan elämäänsä kuin ennen epidemiaa. Tämä noja on Puiston ja Vallinin mielestä hyvin epävarmaa.
Alueellista viruksen nujertamista
Harvaan asutussa Suomessa on alueita, joissa epidemia on saatu kuriin. Tämän vuoksi PS-edustajat peräänkuuluttavat alueellista epidemiastrategiaa, jotta talouden ei tarvitsisi olla halvaantunut kauttaaltaan.
Ranskassa maan länsiosissa on lievemmät rajoitukset vähäisten tartuntamäärien vuoksi. Espanjassa Madridissa ja Barcelonassa on tiukemmat eristystoimet koholla olevien tartuntamäärien vuoksi.
Viruksen alueellinen strategia helpottaisi myös määrätietoisemman nujertamisstrategian. Vallinin ja Puiston mielestä valtioneuvoston strategia on taloudellemme kaikista vaihtoehdoista tuhoisin.
Kaikki EKP:n syliin?
Valtioneuvosto haluaa korostaa Euroopan rahapolitiikan merkitystä koronakriisissä. Tämä tarkoittaa Euroopan keskuspankkiin turvautumista.
Tuudittautuminen EKP:n loputtomalta tuntuvaan elvytykseen on ajautunut matalikolle. Saksan perustuslakituomioistuin ei katso elvytyksen voivan jatkua. Keskuspankkien elvytyksen on huomattu menettävän tehoaan elvytyksen pitkittyessä. EKP on pitänyt vain pienen hengähdystauon vuosia jatkuneessa elvytyksessä.
Valtioneuvoston korostama “eurooppalainen ratkaisu” siirtynee näistä syistä kohti eurooppalaista yhteisvastuuta. Puisto ja Vallin huomauttavat, että takaukset voivat langeta lopulta suomalaisten maksettaviksi.
– Eurooppaan on muodostunut kahden kastin valtioita: niitä, joiden odotetaan pärjäävän omillaan ja auttavan vielä muita, ja niitä, jotka ovat pysyvästi autettavia ja joiden ei tarvitse ottaa vastuuta omasta politiikastaan, kaksikko huomauttaa.
Ilmastokustannuksia pandemian päälle
Talouden toipumisen raikkaan optimismin lisäksi hallitusohjelman kalliit ilmastotavoitteet istuvat sitkeästi kirjattuina. PS-edustajien mielestä käytettävissä olevat panokset tulisi nyt kohdentaa epidemian sotkemaan talouden tukeen. Ravintoloiden tukipäätös on roikkunut viikkoja tyhjän päällä.
Puisto ja Vallin kritisoivat valtioneuvoston rahanjaon tärkeysjärjestystä. Tiukassa taloustilanteessa pitäisi karsia menoja. Humanitaarisesta maahanmuutosta ja ilmastotavoitteista pitäisi karsia kuluja.
Jossain vaiheessa talouden vakautustoimet pitää aloittaa. Lisälaskuja saattaa muodostua Finnveran tappioiden pääomitustarpeesta. Puisto ja Vallin huomauttavat, että asiantuntijoiden mukaan Finnveraa voidaan joutua pääomittamaan jopa 300 miljoonalla eurolla yli valtioneuvoston arvion.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho vappupuheessaan: ”Julkisesta rahankäytöstä otettava löysät pois ja kaikki resurssit on tulevina vuosina sijoitettava suomalaisen työn ja yrittämisen puolustamiseen”

Euroalueen talous pakitti historiallisen paljon – ekonomistit arvelevat talouskuopan syvenevän

Puisto herättelee hallitusta koronan talousriskeistä: Suomi voi joutua rahoittamaan euroalueen kriisimaita ja pankkeja miljardeilla

Puisto: Velkainen euroalue vaarassa huojuttaa myös Suomen koronan runtelemaa taloutta entisestään

Vallin: Hallituksen pelisilmä pettää taas – sukupuolineutraali henkilötunnus keskellä pandemiaa?

Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”

Karlsruhen tuomarit: Tarkoituksenamme on vahvistaa Eurooppaa

EKP sähläämässä Euroopan deflaatioon – huono rahapolitiikka voi tuhota kokonaisia yhteiskuntia

EKP lisää pandemiaostojaan 600 miljardilla eurolla – epätasapainoinen osto-ohjelma jo 1 350 miljardia euroa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää