PS ARKISTO
PS-aktiivi Pentti Kettunen SMP:läisistä: ”He eivät varmasti lähde mihinkään puolueesta”
Vanhat SMP:läiset eivät jätä perussuomalaista puoluetta, vakuuttaa Pentti Kettunen, joka on henkeen ja vereen perussuomalainen sekä pitkän linjan SMP:läinen poliitikko.
Kajaanissa asuva Pentti Kettunen toimi Suomen Maaseudun Puolueen eli SMP:n kansanedustajana vuosina 1983–1987 ja 1989–1991 sekä perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2011–2015.
Kettunen paheksuu huhuja, joita on liikkunut sen jälkeen, kun perussuomalaisten puolue jakautui kahtia Jyväskylän puoluekokouksessa 2017.
– Ei se ole niin, että vanhat SMP:läiset olisivat lähteneet viime kesän tapahtumien jälkeen pois perussuomalaisesta puolueesta. Minä tiedän paljon kentällä olevaa porukkaa, jotka ovat vanhoja SMP:läisiä ja nykyisiä perussuomalaisia. He eivät varmasti lähde mihinkään puolueesta, Kettunen vakuuttaa.
Kannattaa miettiä, mitä uskoo
Kettunen osoittaa sormella perussuomalaisten entistä puheenjohtajaa Timo Soinia.
– Soini antaa ymmärtää, että vanhat SMP:läiset eivät koe kodikseen perussuomalaisia. Jos tämä väite olisi totta, niin se tarkoittaisi sitä, että minäkään en olisi enää maksanut perussuomalaisten jäsenmaksua tälle vuodelle. Olen maksanut jäsenmaksun, Kettunen painottaa.
Kettunen neuvoo analysoimaan puheita ja miettimään, että mitä niistä kannattaa uskoa.
– Soini puhuu valitettavasti omaan piikkiin ja jos ei suoraan muunnettua totuutta, niin ainakin muistaa väärin asioita.
Vankka kentän tuntemus
Kettunen omaksui SMP:läisen aatteen jo niin sanotusti äidinmaidossa. Vanhemmat olivat asutustilallisia Ylä-Savosta.
– Olin 7-vuotias, kun muutimme isän kotipaikalle Vieremälle, kannokon keskelle, raivaamaan asutustilaa. Isä oli mukana Suomen Pientalonpoikien Puolueessa. Se oli SMP:n edeltäjä ja sitä johti Veikko Vennamo, Kettunen kertoo.
Vuonna 1961 Kettunen muutti kouluun ja armeijaan Kajaaniin. Työura alkoi Keskon tukkumiehenä. Paikalliset SMP:läiset alkoi vetämään miestä mukaan puolueen toimintaan.
Kettusesta tuli SMP:n aluesihteeri ja hänet valittiin SMP:n kansanedustajaksi Oulun vaalipiiristä 1983–1987. Myöhemmin hän toimi liikenneministeriössä Pekka Vennamon poliittisena sihteerinä 1987–1989.
Kettunen palasi takaisin eduskuntaan 1989–1991. Tämän jälkeen eteen tuli SMP:n konkurssi. Kettunen alkoi tehdä yrittäjänä Venäjän kauppaa. Hän oli yhden kauden perussuomalaisten kansanedustajana 2011–2015.
Haisteli Soinin kykyjä
SMP:n puheenjohtajan Veikko Vennamon luottomies Kettunen tuntee Timo Soinin pitkältä ajalta.
– En käsitä mikä Soiniin on mennyt ja miksi hän lähti tälle tielle. En olisi koskaan odottanut, että Timolla menee mieli noin laukalle, Kettunen ihmettelee.
Vennamo soitti Kettuselle 1980 ja sanoi, että eduskuntaan tuli jututettavaksi nuori kaveri. Vennamon mukaan nuorukaisella oli hirmu halua lähteä mukaan politiikkaan ja saattaisi olla myös kykyjä. Vennamo lähetti nuorukaisen Kajaaniin Kettusen arvioitavaksi.
– Minun piti kierrättää nuorukaista kentällä ja haistella, että tulisiko hänestä politiikan tekijä. Hän tuli Kajaaniin ja minä olin häntä juna-asemalla vastassa. Hoikka poika astui vaunusta käsi ojossa ja sanoi, että minä olen Timo Soini.
– Lähdimme kiertelemään Oulun vaalipiirin kairaa ja taidettiin käydä myös Lapin puolella. Minä haistelin Timon kykyjä ja soitin Vennamolle, että kyllä hänessä on ainesta. Sitten Soini pääsi SMP:n nuorten hommiin. Siitä se lähti Timo Soinin poliittinen ura vähitellen nousemaan, Kettunen kertoo.
Jäsenistö puuttuu, jos homma menee pieleen
Kettunen haluaa muistuttaa, että perussuomalaisten jäsenistö päättää asioista puoluekokouksessa.
– Jäsenistön enemmistö teki ratkaisut puoluekokouksessa ja sillä siisti. Järjestödemokratia ei toimi siten, että ellei puoluekokouksessa mene asiat joillekin mieleisesti, niin lähdetään nokka pystyssä toisille apajille.
– Minua huvittaa, kun sinisten Sampo Terho on sanonut useasti julkisuudessa, että puolueessa olisi muka tapahtunut vallankaappaus. Miten jäsenistö voi kaapata puolueessa vallan? Jäsenistön tehtävänä on puuttua asiaan, jos se näkee, että homma menee pieleen, Kettunen sanoo.
Kettunen on pohtinut syitä Soinin, ministereiden ja kansanedustajien irtaantumiselle puolueesta.
– Se on jäsenistöä ja äänestäjiä kohtaan melkoinen temppu. En ihmettele yhtään, jos kentällä tulee herjauksia. Veikkaan, että heillä oli halu saada olla kiinni vallan kahvassa. Olisihan se katkera paikka, jos joutuisi parin vuoden jälkeen luovuttamaan ministerin salkun pois. On sanonta, että valta turmelee, Kettunen puntaroi.
Kettunen on tehnyt selväksi lukuisille ihmisille, mitä tulee tapahtumaan, kun jaksetaan olla selkärangallisia seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.
– Silloin homma hoituu automaattisesti. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin veikkaan, että näitä sinisiin lähteneitä ministereitä ja kansanedustajia ei löydy eduskunnasta muuta kuin tilastoista.
Yhtenäisenä seuraaviin vaaleihin
Perussuomalaisten läpikäymän ruljanssin jälkeen Kettunen ennustaa, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmän koko on todennäköisesti 15–25 kansanedustajaa.
– Vetoan kaikkiin perusuomalaisiin, että ryhtiä ja selkärankaa. Ei hötkyillä, vaan valmistaudutaan lujina seuraaviin vaaleihin. Olen varma, että tämä kansanliike on oikealla asialla. Tämä porukka on pelastanut ja rakentanut suomalaisen yhteiskunnan ja rakentaa edelleen. Ei kuunnella seireenien lauluja.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren loistava tulos presidentinvaaleissa on Kettusen mielestä vahvistanut puoluetta.
– Joillakin veijareilla oli tarkoitus, että perusuomalaiset lyödään presidentinvaaleissa lättäjalaksi. Se ei onnistunut, vaikka ajojahti on ollut kova. Laura Huhtasaaren kannatus antaa hyvän lähtökohdan jatkaa puolueen toimintaa, koska se antaa uskottavuutta ja yhdistää perussuomalaisia, Kettunen toteaa.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Toimi Kankaanniemi: Laura Huhtasaari kokosi perussuomalaiset yhteen siellä, missä rivit olivat eniten hajalla
Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja: Laura-ilmiö on täyttä totta – ”Mitään vastaavaa en ole koskaan ennen nähnyt”
Huhtasaari teki parhaan tuloksensa Satakunnassa: “Vaalitulos antaa hyvän pohjan seuraaviin eduskuntavaaleihin”
Slunga-Poutsalo: Presidentinvaalin tulos on myrskyvarotus muille puolueille
Laura Huhtasaaren kolmas sija presidentinvaalissa on perussuomalaisten kaikkien aikojen paras sijoitus
Perussuomalaiset konkaripoliitikot muistelevat uraansa: SMP:n perustamisesta on tänään kulunut 60 vuotta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää