Protektionismia Euroopan komissioon?

28.08.2019 |08:09

Euroopan komission huippuvirkamiehet varoittavat protektionismin nousevasta tarpeesta. Se merkitsee aimo harppausta täysin päinvastaiseen suuntaan, sillä Euroopassa on liputettu terhakkaasti globalisaation ja vapaan kaupan puolesta.

Politico uutisoi virkamiesten muistiosta, joka on tarkoitettu ohjenuoraksi tulevalle komissiolle.

Eurooppa ja erityisesti Saksa on joutunut sijaiskärsijäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Tämän ulkopuolisen tekijän lisäksi Eurooppaan on muodostunut kasvava populistinen aalto. Populistipuolueet ovat rummuttaneet globalisaation tuomia lieveilmiöitä vastaan.

EU jäämässä jalkoihin

Virkamiesten selkeä huolenaihe on se, että unioni on jäämässä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan jalkoihin. Kaksi suurinta talousmaata ovat tukkanuottasilla ja ne ovat korottaneet tulleja toistensa tuontituotteille.

Kiinan talous on hyytynyt kauppasodan vuoksi. Tämä talouden hitaamman kasvun aika on osunut Euroopan vientiteollisuuteen.

Tästä syystä EU:n tulisi purjehtia kohti unionia suojelevampaan kauppapolitiikkaan. Se voisi merkitä vapaakaupparajoituksia esimerkiksi Kiinan vahvasti subventoiduille aloille kilpailukyvyn turvaamiseksi. Komissio voisi käyttää myös ympäristötulleja.

Strategia Saksan ja Ranskan mieleen

EU:n muistio on erityisesti Saksan ja Ranskan mieleen. Brexitin myötä unionista poistuu vapaakaupan merkittävin puolestapuhuja, Iso-Britannia.

Ranska arveleekin protektionistisen talousmallin osuvan sopivaan aikaan uuden komission aloittaessa työnsä myöhemmin syksyllä.

Komissio voisi esimerkiksi höllätä valtionavustusten sääntöjä erityisesti unionille tärkeille aloille.

Suomen hallitus tukee vapaakauppaa

Kaikki unionin maat eivät kuitenkaan lämpene vapaasta kaupasta siirtymistä kohti protektionismia. Politico mainitsee Suomen tällaiseksi maaksi.

– Paras tapa tehostaa kilpailukykyä ei ole muurien rakentaminen, Suomen ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) kertoo Politicolle.

Skinnarin mukaan EU:n olisi parempi pysyä jatkossakin avoin liiketoiminnalle, kaupankäynnille ja investoinneille.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää