Monta tuhatta ihmistä saa Suomessa päivittäin vakavia oireita huonosta sisäilmasta, sanoi homesairauksiin erikoistunut lääketieteen professori Ville Valtonen Työmiehen tuumaustunnilla keskiviikkona. Valtosen mukaan kustannukset kaatuvat aikanaan ongelman kieltävien vakuutusyhtiöiden ja Kelan niskaan.
Suomessa ei Valtosen mukaan ole tehty yhtään kunnollista epidemiologista tutkimusta, jonka perusteella voisi sanoa, kuinka paljon potilaita sairastuu huonon sisäilman aiheuttamiin homesairauksiin.
– Arvion mukaan voidaan sanoa että noin 800 000 suomalaista altistuu homeelle ja kosteusvaurioille päivittäin joko työpaikallaan tai omassa kodissa tai jossain julkisessa rakennuksessa, Valtonen sanoi.
Näistä useita kymmeniä tuhansia saa oireita päivittäin, mutta oireet on onneksi valtaosassa aika lieviä, tulee päänsärkyä, nenä menee tukkoon, yskittää tai silmiä kirvelee.
– Mutta vakavia oireitakin saa päivittäin useita tuhansia henkilöitä. Valitettavasti tarkkaa lukua, kuinka paljon tämä aiheuttaa työkyvyttömyyttä ja kuinka paljon ennenaikaista kuolemaa – tästä ei valitettavasti ole tarkkaa tietoa, Valtonen harmitteli.
Vakuutusyhtiöille tulossa miljardilasku
Pahiten kärsivät ihmiset saavat kuitenkin vain harvoin esimerkiksi päätöstä työkyvyttömyyseläkkeestä, vaikka oireet käytännössä estäisivätkin oman ammatin harjoittamisen.
– Vakuutusyhtiöt ja Kela on varmasti jo ymmärtäneet, että tässä on miljardiluokan lasku niille tulossa. Ja heitä mä ymmärrän siihen asti, että jos ne viimeiseen asti taistelee, ne säästää miljardeja pitkässä juoksussa, Valtonen totesi.
– Mutta sitten kun ne romahtaa, niin sitten voi käydä hyvin huonosti koko Suomelle, koska jos vakuutusyhtiöt menee nurin ja muuta, niin ei sekään ole ihan helppoa.
Valtosen mukaan totuus yleensä tulee lopulta esiin.
– Se voi kestää sata vuotta, tässä tapauksessa ei ehkä nyt sataa vuotta. Kyllä kannattaisi haistella ilmapiiriä ja pyrkiä voittajien joukkoon.
Enää ei osata rakentaa
Perimmäinen syy ongelmiin on Valtosen mukaan se, että Suomessa ei enää osata rakentaa.
– Tämä on ihan selvää. Uusissakin taloissa vuoden kahden kuluttua katto vuotaa, jolloin se on lopullisesti pilalla.
Valtosen mukaan monet koulut on Suur-Helsingin alueella pilattu sillä, että on hankkeella niin kireät aikataulut.
– Pannaan märän betonin päälle muovimatto liimakerroksella, josta tietää varmuudella että siitä tulee susi koko loppuajan siitä rakennuksesta. Valtavia summia tuhlataan tämmöisiin.