

Eroilmoituksensa jättänyt pääministeri Magdalena Andersson harmittelee, että sosialidemokraattien äänisaalis jäi vajaaksi Ruotsin maahanmuuttajalähiöissä. / LEHTIKUVA
Professori: Muslimipuolue vei Ruotsin demariblokilta vaalivoiton
Uusi muslimipuolue Nyans menestyi ihan mukavasti ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan. Äänet olivat kuitenkin muilta vasemmistopuolueilta pois. Matematiikan professori laskeskelee, että jos muslimipuoluetta ei olisi ollut olemassa, vasemmistoblokki olisi todennäköisesti saanut enemmistön eduskunnassa.
Sosialidemokraateille tuli takapakkia kaikissa ongelmalähiöissä keskimäärin 11 prosenttiyksikköä, kertoo Ruotsin yleisradio SVT. Sen sijaan vasemmistopuolue ja vastaperustettu muslimipuolue Nyans saivat erityisen hyvän äänisaaliin näillä maahanmuuttajavaltaisilla alueilla.
SVT kävi läpi vaalitulokset 19 sellaisella alueella, joita poliisi pitää ongelmalähiöinä. Kaikilla näillä alueilla asuu paljon maahanmuuttajia.
– Osaksi se [demarien kannatuksen laskeminen] johtuu siitä, että elämästä on tullut kovempaa näillä alueilla. Ihmisiltä puuttuu luottamusta yhteiskuntaan, arvelee Tukholman alueen sosiaalidemokraattien Catharina Piazzolla.
Demareiden kannatus lähes puolittui joissakin lähiöissä
Rinkeby-Tenstan alueella Tukholmassa demarien kannatus tippui 62,5 prosentista noin 33 prosenttiin, kertoo SVT. Äänet menivät Nyans-puolueelle ja vasemmistolle. Sosialidemokraatit menettivät reilusti kannatustaan myös Malmön Rosengårdissa ja Örebron Vivallassa.
Esimerkiksi Vivallan itäinen äänestysalue oli vuoden 2018 eduskuntavaaleissa todella vankkaa demarien kannatusaluetta. Sosialidemokraatit saivat lähes 70 prosenttia äänistä. Näissä vaaleissa demarien kannatus oli laskenut 43 prosenttiin. Ensi kertaa vaaleihin osallistunut Nyans-puolue sai 17 prosenttia äänistä. Myös vasemmisto lisäsi kannatustaan hieman.
Muslimipuolueen äänet veivät vasemmistoblokilta enemmistön
Dagens Nyheter -lehden haastattelema Ruotsin kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun matematiikan professori Svante Linusson arvioi, että jos sosialidemokraatit olisivat saaneet 26 000 ääntä lisää, puolue olisi vienyt yhden kansanedustajapaikan sekä kokoomukselta että ruotsidemokraateilta. Tämä olisi riittänyt vasemmistoblokin vaalivoittoon.
Uusi muslimipuolue Nyans sai kaikkiaan 28 352 ääntä. Puolue jäi kuitenkin Ruotsin äänikynnyksen alle, joten se ei saanut yhtään kansanedustajaa. Nyansin saamat äänet menivät siis tavallaan “hukkaan” ja olivat todennäköisesti pois vasemmistoblokin puolueilta.
Professori Linusson korostaa, että tietenkään ei voida olla varmoja, että kaikki nämä äänet olisivat menneet demareille, jos Nyans-puoluetta ei olisi ollut olemassa. Joka tapauksessa Nyans keräsi paljon ääniä niissä maahanmuuttajalähiöissä, jotka ovat aiemmin olleet demareiden vankkaa kannatusaluetta.
Nyans haluaa kieltää Koraanin polttamisen
Nyans keskittyy ajamaan muslimien etua ja haluaa muun muassa kieltää Koraanin polttamisen. Puolue vastustaa myös huivikieltoa.
Kaikkea esineiden polttamista muslimipuolue Nyans ei vastusta. Turkkilaistaustaisen Mikail Yükselin johtama puolue nimittäin haluaa polttaa Lars Vilksin pystyttämän Nimis-tilataideteoksen, koska pitää sitä islamofobisena.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vivalla Nyans Ruotsin sosialidemokraatit Catharina Piazzolla Svante Linusson Mikail Yüksel Koraani sosialidemokraatit Rosengård Tensta Rinkeby islamofobia huivikielto Lars Vilks Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: On tullut aika lopettaa väestönsiirrot muslimimaista ja pistää Afrikan kankkulankaivojen rahoitus jäihin

Ruotsissa on monta todellisuutta – muslimipuolue sai kolmanneksen äänistä ongelmalähiössä

Veljekset tuomiolla isosiskonsa murhasta Saksassa – islamin asiantuntijan mukaan tyypillinen kunniamurha

Muslimimaat tuomitsevat Koraanin polttamisen – varoittavat ”vakavista seurauksista”

Ruotsidemokraatit haluavat perheen vastuuseen turvapaikanhakijoiden laittomuuksista: Oleskelulupa pois ja karkotuksen syyksi myös epäsosiaalinen elämäntapa

Ruotsin pääministeri: Epäonnistunut kotouttaminen on luonut rinnakkaisyhteiskuntia

Poliisi riisui muslimihuivit väkisin – PS-kansanedustajat: ”On päivänselvää, että kasvot tulee näyttää poliisille”

Arabiankielinen väestö vaikuttamisen kohteena Ruotsin vaaleissa – äänet haluttiin keskittää muslimipuolueelle

Muslimipuolue valittaa kunnallisvaaleista Göteborgissa – syynä väitetyt puutteet äänestyslippujen saatavuudessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.