LEHTIKUVA
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho seisoo lujana Venäjän edessä: ”Moni sellainen uhkakuva, jota olisi pidetty aivan utopistisena, on osoittautunut realistiseksi”
Eduskunnan puhemies ja presidenttiehdokas Jussi Halla-aho on ollut enemmän tai vähemmän julkisuuden keskipisteessä jo 15 vuotta. Aika on kovettanut miestä, mutta vielä häneltä löytyy järkeä ja ymmärrystä tavallisen ihmisen tarpeille. Koko kansan presidentin keskeinen tehtävä on pitää huolta turvallisesta arjesta ja tämä edellyttää selkeitä näkemyksiä sekä hyvästä että pahasta.
Haastattelun aluksi toimittaja Sanna Ukkola tiedusteli Ukkola-kohti vaaleja -ohjelmassa Halla-ahon kantaa kovin ajankohtaiseen keskusteluun suomalaiskoululaisten alamäkeä kiitävistä Pisa-oppimistuloksista. Presidenttiehdokkaan mukaan vastaus ”riippuu vähän siitä, keneltä kysyy”.
– Minun näkemykseni on se, että tuloksiin vaikuttavat yhtäältä ne opetuksessa tehdyt kokeilut, jotka aloitettiin suurin piirtein samaan aikaan, kun Suomi oli Pisa-tutkimusten kärjessä. Toisaalta siirryttiin ilmiöoppimiseen, luokkatilattomaan opetukseen, itseohjautuvuuteen ja inkluusioon.
– Kaikista näistä esitettiin kyllä varoittavia puheenvuoroja jo silloin kun nämä kokeilut aloitettiin, mutta kuten tyypillistä on, asiantuntijat olivat silloin sitä mieltä, että tämä on aiheetonta pelottelua ja hyvä tästä tulee.
– Nyt kun kaikki riskit ovat toteutuneet, niin ihmetellään, että mitenkäs tässä näin kävi.
Kokeilut pitäisi peruuttaa
Halla-ahon mukaan on kaiketi väistämätöntä, että jos maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä moninkertaistuu 20 vuoden aikana, niin se vaikuttaa myös Pisa-tutkimusten tuloksiin, ”koska niissä mitataan juuri sellaisia taitoja, joissa maahanmuuttajataustaiset oppilaat ovat tunnetusti jäljessä kantaväestöä edustavia oppilaita”.
Opetuksessa tehtyjä kokeiluita pitäisi siis peruuttaa. Tosin siinä tapauksessa jonkun pitäisi myöntää olleensa väärässä ja se taas ”on ylivoimaisen vaikeaa useimmille ihmisille”.
Paljon parannusta saataisiin aikaan koulujen kännykkäkiellolla ja peruuttamalla inkluusiota edeltävään käytäntöön.
Suomi ja imperialistinen naapuri
Ulkopolitiikka ja kansalaisten turvallisuuden takaaminen on presidentin tehtävistä keskeisimpiä. Maailma on tänään rakennettu uhkakuvista ja eräs keskeisimpiä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Halla-ahon mukaan ”moni sellainen uhkakuva, jota olisi pidetty aivan utopistisena, on osoittautunut realistiseksi”.
– Olen sitä mieltä, että jos Venäjä pystyy saavuttamaan tällä sodalla jonkinlaisen lopputuloksen, joka sille itselleen kelpaa voitoksi tai jonka se voi selittää itselleen voitoksi, rohkaisee Venäjää jatkamaan sotaretkeään sekä Ukrainassa, että mahdollisesti muuallakin.
Kannustimet pois Venäjältä
– Jos Venäjä menestyisi tässä sodassa ja sille sallittaisiin vaikka nämä laittomat alueliitokset, niin kyllä se loisi Venäjälle ihan selkeän kannustimen yrittää onneaan jossain muualla tulevaisuudessa ja lähinnä silloin mieleen tulevat Venäjän pienet rajavaltiot, Baltian maat ja jopa Suomi
Suomalaisilla on taipumus ajatella, että nämä entisen Neuvostoliiton alueella tapahtuvat kriisit eivät kosketa meitä, että olemme jotenkin erilainen tapaus.
Tosiasia Halla-ahon mukaan on, että emme voi tietää millään varmuudella, mitä meistä ajatellaan Venäjällä, mikä osa meille on varattu Venäjän imperialistisissa suunnitelmissa.
– Meidän ei ehkä kannata jäädä toimettomina odottelemaan, että saisimme vastauksen tähän kysymykseen.
”En ymmärrä Orbánia”
Unkarin Venäjää myötäilevä poukkoilu ja Ukrainan puolustustaistelun mitätöiminen on herättänyt vahvoja tunteita Euroopassa. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin peliliikkeiden ymmärtäminen muualla kuin Moskovassa on erittäin vaikeaa.
– En ymmärrä hänen toimintaansa.
– Hän on menettämässä ystävänsä Euroopassa, nekin vähät, joita hänellä on ollut ja missään nimessä venäläisen imperialismin tukeminen ei palvele Unkarin omaa turvallisuutta.
USA sitoutunut Eurooppaan ja Natoon
Toimittaja Ukkola tiedusteli Halla-ahon näkemystä Yhdysvaltain tuleviin presidentinvaaleihin ja Donald Trumpin mahdolliseen uudelleen valintaan. Piillekö mörkö sielläkin kaapissa ja Trump vetää USA:n pois Natosta.
– En pidä sitä kovinkaan todennäköisenä skenaariona. Kaikki on mahdollista, mutta täytyy muistaa, että Trump oli jo presidenttinä yhden kauden ja silloinkaan ne kauhukuvat eivät toteutuneet.
– Yhdysvallat on vakiintunut 250 vuotta vanha demokratia, jossa presidentti ei suinkaan ole mikään diktaattori tai itsevaltias. En usko, että yksittäinen henkilö – edes presidentti – voisi saada aikaan kovin syvällistä muutosta Yhdysvaltain ulkopoliittisessa ajattelussa ja orientaatiossa.
– Tiedämme kuitenkin, että sitoutumisella Eurooppaan ja Natoon on hyvin vahva tuki Yhdysvaltain kongressissa yli puoluerajojen.
Halla-ahon mielestä Trump teki edellisellä kaudella jo palveluksen Euroopalle ja koko Natolle antamalla muistutuksen siitä, että Yhdysvaltain veronmaksajien valmius maksaa muiden maiden laskuja ”ei välttämättä ole loputon”.
Toimittajat suhtautuvat hysteerisesti persuihin
Halla-ahon suhde mediaan ja toimittajiin on joskus ollut kimurantti mutta nyt, 15 vuotta julkisuudessa olleena asiat ovat asettuneet oikeisiin mittasuhteisiinsa.
– Onhan toimittajissakin monenlaisia yksilöitä, eikä heitä voi sillä tavalla kategorisoida. Tietynlaiset ajattelutavat ovat varmaakin tyypillisempiä toimittajakunnassa kuin toimittajakunnan ulkopuolella. Se varmaan johtuu siitä, että tämä on pieni kielialue ja kaikki toimittajat elävät samassa sosiaalisessa kuplassa, seurustelevat keskenään ja kiertävät samoja tiedotusvälineitä.
– Tämä varmaa aiheuttaa tietynlaista ryhmäpainetta toimittajakunnan sisällä ajatella tietyllä tavalla ja suhtautua hysteerisesti perussuomalaisiin.
Journalistiliitto on vitsi
Ukkola kysyi myös Halla-ahon mielipidettä kesällä velloneesta keskustelusta, jonka myötä muun muassa Journalistiliitto kritisoi perussuomalaisia siitä, että nämä olisivat maalittaneet tiettyä toimittajaa.
– Mielestäni Journalistiliitto on yksi suuri vitsi, mikä on nyt tullut tämän Maria Pettersson-kohun ympärillä erittäin hyvin esille. Omia puolustetaan viimeiseen asti siilipuolustuksessa, vaikka olisi ilmeistä, että nämä ovat toimineet väärin.
– Minkäänlaista moraalia ei edellytetä omilta, kunnes sitten julkisen paineen kasvettua tehdään U-käännös ja esitetään tällainen teatraalinen, muka vilpitön anteeksipyyntö.
Mitä Journalistiliiton pitäisi nyt sitten tehdä? Ukkola kysyi.
– Hävetä. Halla-aho vastasi.
Edistyksellinen patamusta konservatiivi
Jos presidentti Halla-aho saisi valita illallisseurakseen kenet vain haluaisi, hän ottaisi vastapäätä istumaan Saksan valtakunnankansleri Otto von Bismarckin. Tämä toimi muun muassa Saksan keisarikunnan valtakunnankanslerina vuosina 1871–90.
– Hän oli mielenkiintoinen persoona ja monessa suhteessa – varsinkin yhteiskunnallisessa ja työmarkkinamielessä – sellainen edistyksellinen patamusta konservatiivi ja minusta olisi mielenkiintoista keskustella hänen kanssaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valttakunnankansleri Saksan keisarikunta Otto von Bismarck persut Venäjän imperialismi Journallistiliitto maahanmuutajataustaiset opilaat Pisa-kohu Ukkola-kohti vaaleja Venäjän hyökkäyssota Pisa-tulokset Ukrainan sota Baltian maat inkluusio Sanna Ukkola Yhdysvaltain kongressi Eurooppa Donald Trump Viktor Orbán Unkari Suomi nato Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”
Jussi Halla-aho itsenäisyyspäivänä: Tämä on meidän maamme
Stubb ottaisi itärajan yli lisää ihmisiä Suomeen – Halla-aholta naseva kuitti: ”Nyt pitäisi pystyä ajattelemaan nenäänsä pidemmälle”
Halla-aho: “Miten meillä jotkut voivat olla niin varmoja, että tulijat eivät ole venäläisiä erikoisjoukkoja tai Wagnerin palkkasotilaita?”
Jussi Halla-aho MT:n vaalitentissä: Suomi on hirttäytynyt todellisuudelle vieraisiin pakolaissopimusten tulkintoihin
USA:n rajan yli ennätysmäärä laittomasti tulevia – jopa Bidenia alkaa huolestuttaa
Texas tarjoaa laittomasti maahan tuleville kaksi vaihtoehtoa: vankila tai pikakarkotus
Mäenpää Naton SOFA-sopimuksesta: Muutos ei ole dramaattinen
Ville Tavio: Suomi seisoo Ukrainan rinnalla ja tukee myös suomalaisyritysten osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen
Viikon suosituimmat
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Opposition satojen miljoonien vaatimukset kehitysyhteistyöhön järkyttävät – Bergbom: ”Kehtaavat vaatia lisää säästöjen keskellä”
Vihervasemmistolla näyttää olevan entistä kovempi hinku jakaa suomalaisten veronmaksajien rahoja kehitysapuna maailmalle.
Pahimmillaan yli puolet tutkintavankeudessa olevista on ulkomaalaisia – Lehtinen sijoittaisi EU:n ulkopuolisia vankeja ostopalveluna muihin maihin
Yhä useampi Suomen vankila tuskailee tilojen puutteen takia. Vankien määrät ovat kasvaneet, ja osalle vangeista on vaikea löytää nukkumispaikkaa. Vankien määrän odotetaan kasvavan lisää hallituksen tekemien lakimuutosten myötä, joilla pyritään koventamaan rangaistuksia. Kasvu ei selity pelkästään lainsäädännöllä. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen pitää aiempien hallitusten maahanmuuttopolitiikkaa epäonnistuneena.
Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Vigelius tyrmää opposition esitykset kehitysavusta: ’’Haukkuvat kotimaan joululahjarahat, mutta itse lähettäisivät rahat kehitysmaihin’’
Eduskunta äänesti keskiviikkona vuoden 2025 talousarviosta. Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto esittivät runsaita lisäyksiä kehitysyhteistyön rahoitukseen, jota hallitus on leikannut. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kutsuu opposition esityksiä ’’vastuuttomaksi rahanjakopolitiikaksi’’.
Kummallinen näytös eduskunnassa: Oppositiopuolue keskusta vaati, ettei lyijykieltoasetus vaaranna maanpuolustusta – vaatimus löytyy jo hallitusohjelmasta ja on koko eduskunnan kanta
Keskiviikkona eduskunnassa koettiin kummallinen hetki, kun oppositiopuolue keskusta vaati lausumaehdotuksessaan vuoden 2025 talousarviokäsittelyyn liittyvien äänestysten yhteydessä hallitusta huolehtimaan siitä, ettei EU:n lyijykieltoasetus vaaranna maanpuolustusta. Ehdotuksesta tekee omituisen se, että vaatimus on jo tällä hetkellä hallitusohjelmassa ja jopa koko eduskunnan kanta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ihmettelee keskustan toimintaa.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää