

LEHTIKUVA
Presidentti nosti kissan pöydälle: “On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”
Presidentti Sauli Niinistö piti vakuuttavan puheen avatessaan valtiopäivät Finlandia-talossa keskiviikkona. Hän totesi, että maahanmuuttoaalto on suurelta osin kansainvaellusta, joka käyttää turvapaikkaoikeutta myös väärin.
– Se, mitä nyt päätetään tehdä, on oleva ratkaisevaa tulevaisuudellemme, Niinistö korosti.
Niinistö huomautti aluksi viime aikoina leimunneesta kiivaasta kansalaiskeskustelusta, jossa on haukuttu miehet, naiset, suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin.
– Olemme perin itsemme haukkuneet, Niinistö aprikoi.
Ongelmat lisääntyvät
Niinistö painotti, että nyt “on tolkun aika”.
– Miksikö juuri nyt? Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon muuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkutukseen asti. Ongelmat eivät näin poistu. Tällä suunnataan huomio muualle, mutta tästä ne ongelmat vain lisääntyvät.
– Tässä suhteessa olisi todellakin tolkun aika, kuten kirjailija Paretskoi Iisalmen Sanomissa totesi, Niinistö sanoi.
Muuttoliike on paljolti kansainvaellusta
Niinistön mielestä muuttoliikkeen ongelma on syvä. Se haastaa Euroopan ja Suomen sekä länsimaisen ajattelun ja arvomaailman.
– Maahanmuutto on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. Kaikkien arvioiden mukaan ihmisvirta on tänä vuonna kasvussa. Tämä haastaa koko läntisen demokratian kyvyn auttaa. Ja haastaa eurooppalaisuuden rakenteet.
– Sekavassa tilanteessa tulijoidenkin tilanne saattaa vain paheta. Olemme juuri kuulleet Euroopassa kadonneista 10 000 alaikäisestä. Tiedossa on, että pakolaisia käytetään hyväksi. Heitä riistävät ja rahastavat ihmissalakuljettajat, jotka harjoittavat valtaisaa laitonta liiketoimintaa, usein liikkeellä olevien hengen menettämisen uhallakin. On myös riski, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineinä, Niinistö muistutti.
Turvapaikkaoikeutta käytetään myös väärin
Miksei rajoja ole sitten suljettu? Niinistön mukaan se johtuu kansainvälisistä sopimuksista – on ajateltu kauniisti ja oikein, että kaikkia hädässä olevia suojataan.
– Mutta yhdellä sanalla, ”asylum” (turvapaikka), saa subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään. Siis jäämään, minne väärin perustein tuli, Niinistö moitti.
Nyt tehtäisiin paljon tiukemmat säädökset
Niinistö pahoitteli, että kansainvälisten säännösten muuttaminen on niin hidasta, että se tuskin auttaa nykyiseen kriisiin. Mutta säännöksiä voi moittia.
– Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa.
– Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia, Niinistö uskoi.
EU:n tunnustettava tosiasiat ja toimittava
Presidentin mielestä nyt on tunnustettava tosiasiat – mielellään koko EU:n alueella.
– Parasta olisi, että EU ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle, ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville, Niinistö esitti.
Hän painotti myös konfliktien, kuten Syyrian sodan, päättämisen olevan välttämätön osa ratkaisua. Niinistö korosti myös, ettei kansainvaelluksen tuomaa haastetta voida kohdata “sisäisesti rempallaan”.
– Talous ei ole elämän tärkein asia, mutta juuri nyt se on vaikeista ongelmistamme se helpompi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeutta rajoitettava

Meri: Kuntia uhkaa maahanmuuttajista aiheutuva maksupommi

Elo: Turvapaikat määräaikaisiksi – palautukset koskemaan myös perheenyhdistämisiä

Eerola: “Kaikki somalialaiset käännytettävä”

Eerola: “Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”

Halla-aho: Schengen kuolee pois

Maahanmuutto heikentänyt suomalaisten turvallisuudentunnetta

Lohela valtiopäivien avajaisissa: “Tarvitsemme joukkuehenkeä ja rohkeutta päättää asiat heti”

Terho: Presidentti piti merkittävän puheen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.