Wikipedia, Gage Skidmore
Presidentinvaalit ovella, sensuuri kiihtyy – Joe Bidenin pojan kytköksiä paljastanut maan neljänneksi suurin lehti estettiin Facebookista ja Twitteristä
Sosiaalisen median jättiyhtiöt Facebook ja Twitter ovat yrittäneet estää sanomalehti New York Postia jakamasta paljastusjuttua demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Bidenin perheen liikekytköksistä vaalien alla. Lehti oli saanut haltuunsa Bidenin pojan Hunterin sähköposteja, jotka kytkevät presidenttiehdokkaan perheen epämääräisiin liikesuhteisiin Ukrainassa ja Kiinassa. Biden on kieltäytynyt vastaamasta asiaa koskeviin kysymyksiin ja luonnehtinut tätä “lokakampanjaksi”.
Yhdysvaltalaislehti New York Postin paljastusjuttujen sarja demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin pojasta Hunter Bidenista ja tämän liikekytköksistä Ukrainassa ja Kiinassa sai aikaan täyden paniikin sosiaalisen median jättiyhtiöiden Facebookin ja Twitterin päämajoissa.
Somejätit päättivät alkaa sensuroimaan Postin Bidenia koskevaa uutisointia, kun maan presidentinvaaleihin on aikaa enää alle kolme viikkoa. New York Postin Twitter-tili tili jäädytettiin ensin kokonaan. Kyseessä on Yhdysvaltain neljänneksi suurin sanomalehti.
Esimerkiksi Twitterin käyttäjät saivat vain mystisen virheilmoituksen yrittäessään jakaa linkkejä Bidenin perheen liikesuhteita käsitteleviin paljastusjuttuihin. Twitter myös jäädytti mm. Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn tilin, kun tämä yritti jakaa Bidenia koskevia paljastustietoja.
Myös Facebookista kerrottiin, että New York Postin juttujen näkyvyyttä painetaan alas yhtiön toimesta. Asiaa kommentoi Facebookin tiedottaja Andy Stone. Stone, joka työskenteli aikaisemmin Bidenin demokraattipuolueessa, vakuutti että kyseisen Bidenille haitallisen jutun näkyvyyden rajoittaminen on vain “standarditoimenpide”.
Tällä hetkellä ainakin Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey on saanut haasteen tulla Yhdysvaltain senaatin oikeusvaliokunnan kuultavaksi tapauksen johdosta. Sosiaalisen median alustoilla katsotaan olevan merkittävää vaikutusvaltaa vaalien lopputuloksen kannalta ja ne ovatkin joutuneet entistä tarkemman suurennuslasin alle, erityisesti vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen.
Mutta mitä niin tulenarkaa New York Post siis paljasti, ettei sitä saisi edes sosiaalisessa mediassa jakaa? Katsotaan tarkemmin.
Sähköpostit paljastavat: Bidenin perheellä kytköksiä ukrainalaiseen energiayhtiöön, Hunter Biden hyödynsi isänsä asemaa varapresidenttinä
New York Post kertoi saaneensa haltuunsa kannettavan tietokoneen, joka sisälsi Hunter Bidenille kuuluvia sähköposteja ja muita tiedostoja.
Ensimmäiset artikkelit aiheesta julkaistiin 14. päivä lokakuuta.
Lehden haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat mm. kuinka Hunter Biden neuvotteli itselleen suurempia palkkioita ukrainalaisesta Burisma Holdings -maakaasuyhtiöstä käyttäen hyväkseen yhteyksiä isäänsä, joka oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti.
Myöhemmin vanhempi Biden mm. painosti Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Shokinin, joka tutki korruptiosyytöksiä Burisma Holdingsissa. Biden uhkasi Ukrainaa tuolloin Yhdysvaltain merkittävien lainatakauksien perumisella, ellei Shokinia irtisanota. Samaan aikaan Bidenin poika Hunter istui Burisma Holdingsin johtokunnassa.
Sähköpostit paljastavat myös, kuinka Hunter järjesti Burisman johtokunnan jäsenelle tapaamisen varapresidenttinä toimineen isänsä kanssa vuonna 2015. Aikaisemmin Joe Biden on sanonut, ettei ole koskaan puhunut poikansa kanssa tämän ulkomaisista liiketoimista.
Bideneista on myös valokuva, jossa he ovat yhdessä golffaamassa toisenkin Burisman johtokunnan jäsenen kanssa Yhdysvaltain itärannikon ökyalue Hamptonsissa.
“Tämä on lokakampanja”, kampanjakiertueelta tavoitettu Biden kommentoi New York Postin uutisointia, kieltäytyen sanomasta asiasta enempää.
Bideneillä diilejä myös Kiinaan? – “Tämä kiinnostaa minua ja perhettäni…”
Vuonna 2017 Hunter pyrki sähköpostien mukaan solmimaan myös rahakkaan diilin suuren kiinalaisen energia-alan yhtiön kanssa. Hunterin lähettämien sähköpostien mukaan sopimukset olivat kiinnostavia “minulle ja perheelleni”.
Hunterille luvataan sähköposteissa 10 miljoonaa dollaria vuodessa. Sähköpostien mukaan pelkästään Hunterin esittelyt ovat tämän summan arvoisia.
Yhdessä viesteistä suunnitellaan mm. uuden holdingyhtiön perustamista, jossa “H” (ilmeisesti Hunter) saisi 20 prosentin osuuden ja “H”:n kautta “big guy” (iso kaveri) saisi lisäksi 10 prosentin osuuden. “Big guyta” ei ole kyetty varmuudella identifioimaan.
New York Postin väitteiden mukaan Hunterin neuvottelukumppani Ye Jianmingilla olisi lisäksi kytköksiä Kiinan sotilastiedusteluun. Jianming pidätettiin Kiinassa vuonna 2018, syytettynä lahjonnasta. Oikeudenkäynnit ja pidätykset maassa ovat usein luonteeltaan myös poliittisia.
Bidenin vastaehdokas, istuva presidentti Donald Trump sanoi uusin paljastuksiin viitaten, että jos Biden voittaisi vaalit, Kiina “omistaisi” Yhdysvallat.
Someyhtiöiden selitykset sensuurista eivät vakuuta
Toisin kuin someyhtiöt ovat väittäneet, sanomalehtien sensurointi vaalien alla ei ole niiltäkään aivan standarditoimenpide. Näyttää siltä, että yhtiöt painavat nyt sormeaan vaa’alle merkittävästi saadakseen varmasti itselleen mieluisan vaalituloksen.
Esimerkiksi Twitter on väittänyt, että sensuuripäätöksen taustalla olisi yhtiön uusi toimintalinja hakkeroitujen sisältöjen suhteen. Nopeakin tarkastelu kuitenkin osoittaa, ettei Twitter tosiasiassa noudata mitään tällaista linjaa, vaan on useissa tapauksissa sallinut uutisoinnin, joka käsittelee myös mahdollisesti alunperin laittomin keinoin saatuja tietoja.
Someyhtiöiden sympatiat ja läheiset kytkökset demokraattipuoluetta kohtaan eivät ole mikään salaisuus. Mikä tekee niiden asemasta hankalamman on kuitenkin niiden lainsäädännöllinen erityisasema – erityisesti vuoden 1996 Communications Decency Actin artikla 230 – joka voi olla uhattuna, jos yhtiöt hyväksikäyttävät asemaansa julkaisualustoina ja ryhtyvät editoimaan julkaistuja viestejä.
Aivan pyyteetöntä ei välttämättä ole New York Postinkaan toiminta. Lehden omistaa australialaissyntyinen mediamoguli Rupert Murdoch, joka tunnetaan vahvasta osallistumisestaan kannattamiensa poliitikkojen tueksi. Murdochin omistamat lehdet auttoivat esimerkiksi Margaret Thatcheria ja Tony Blairia Ison-Britannian vaaleissa. Sittemmin Murdoch oli perustamassa republikaanien pää-äänenkannattajakanavaa Fox Newsia Yhdysvalloissa.
Toisaalta, jos juttu on totta, onko sillä mitään väliä, miksi se julkaistaan? Paljastukset Bideneista ovat selkeästi uutisarvoisia ja uutisten sensurointi taas vahvasti länsimaisten perusarvojen vastaista.
Vasemmistomedia on pommittanut Donald Trumpia monenkirjavilla paljastusjutuilla tämän politiikkaan noususta lähtien, eivätkä someyhtiöt ole olleet huolissaan paljastusten oikeellisuudesta.
Sensurointipäätös nostatti massiivisen somedebatin. Pilapiirtäjä Ben Garrisonin näkemys aiheesta:
https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316808374164451328
Verkossa jaettiin myös vilkkaasti vanhaa, sensuroinnin ikonisoivaa Stalinin aikaista valokuvaparia nykyaikaan sovitettuna.
https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316886203266859008
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- NY Post Jack Dorsey Kayleigh McEnany Ye Jianming Burisma Holdings Viktor Shokin Hunter Biden Joe Biden Rupert Murdoch Vaalivaikuttaminen Facebook Presidentinvaalit Donald Trump Sensuuri Twitter Kiina Ukraina Yhdysvallat korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho arvioi yön väittelyä: “Bidenilla menivät jatkuvasti pasmat sekaisin peilin edessä harjoiteltujen virkkeidensä kanssa, kun Trump höpötti tauotta korvaan”
Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua
Somejätit vauhkoina: Vapauden airueen Facebook-tiliä rajoitettiin
Euroopan komissio haluaa uudistaa sosiaalisen median säännöt: Poliitikot päättäisivät sopivista sisällöistä – “antidiskriminaatio-organisaatiot” valvomaan sisältöjä
Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?
Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?
Elon Musk herättää kauhua haluamalla ostaa Twitterin lisätäkseen sananvapautta
USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan
Hunter Bidenin uudet huumevideot julkisuuteen – ongelma on kuitenkin paljon isompi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää