Artikkeli kuva

Wikipedia, Gage Skidmore

Presidentinvaalit ovella, sensuuri kiihtyy – Joe Bidenin pojan kytköksiä paljastanut maan neljänneksi suurin lehti estettiin Facebookista ja Twitteristä

18.10.2020 |21:28

Sosiaalisen median jättiyhtiöt Facebook ja Twitter ovat yrittäneet estää sanomalehti New York Postia jakamasta paljastusjuttua demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Bidenin perheen liikekytköksistä vaalien alla. Lehti oli saanut haltuunsa Bidenin pojan Hunterin sähköposteja, jotka kytkevät presidenttiehdokkaan perheen epämääräisiin liikesuhteisiin Ukrainassa ja Kiinassa. Biden on kieltäytynyt vastaamasta asiaa koskeviin kysymyksiin ja luonnehtinut tätä “lokakampanjaksi”.

Yhdysvaltalaislehti New York Postin paljastusjuttujen sarja demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin pojasta Hunter Bidenista ja tämän liikekytköksistä Ukrainassa ja Kiinassa sai aikaan täyden paniikin sosiaalisen median jättiyhtiöiden Facebookin ja Twitterin päämajoissa.

Somejätit päättivät alkaa sensuroimaan Postin Bidenia koskevaa uutisointia, kun maan presidentinvaaleihin on aikaa enää alle kolme viikkoa. New York Postin Twitter-tili tili jäädytettiin ensin kokonaan. Kyseessä on Yhdysvaltain neljänneksi suurin sanomalehti.

Esimerkiksi Twitterin käyttäjät saivat vain mystisen virheilmoituksen yrittäessään jakaa linkkejä Bidenin perheen liikesuhteita käsitteleviin paljastusjuttuihin. Twitter myös jäädytti mm. Valkoisen talon lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn tilin, kun tämä yritti jakaa Bidenia koskevia paljastustietoja.

Myös Facebookista kerrottiin, että New York Postin juttujen näkyvyyttä painetaan alas yhtiön toimesta. Asiaa kommentoi Facebookin tiedottaja Andy Stone. Stone, joka työskenteli aikaisemmin Bidenin demokraattipuolueessa, vakuutti että kyseisen Bidenille haitallisen jutun näkyvyyden rajoittaminen on vain “standarditoimenpide”.

Tällä hetkellä ainakin Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey on saanut haasteen tulla Yhdysvaltain senaatin oikeusvaliokunnan kuultavaksi tapauksen johdosta. Sosiaalisen median alustoilla katsotaan olevan merkittävää vaikutusvaltaa vaalien lopputuloksen kannalta ja ne ovatkin joutuneet entistä tarkemman suurennuslasin alle, erityisesti vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen.

Mutta mitä niin tulenarkaa New York Post siis paljasti, ettei sitä saisi edes sosiaalisessa mediassa jakaa? Katsotaan tarkemmin.

Sähköpostit paljastavat: Bidenin perheellä kytköksiä ukrainalaiseen energiayhtiöön, Hunter Biden hyödynsi isänsä asemaa varapresidenttinä

New York Post kertoi saaneensa haltuunsa kannettavan tietokoneen, joka sisälsi Hunter Bidenille kuuluvia sähköposteja ja muita tiedostoja.

Ensimmäiset artikkelit aiheesta julkaistiin 14. päivä lokakuuta.

Lehden haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat mm. kuinka Hunter Biden neuvotteli itselleen suurempia palkkioita ukrainalaisesta Burisma Holdings -maakaasuyhtiöstä käyttäen hyväkseen yhteyksiä isäänsä, joka oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti.

Myöhemmin vanhempi Biden mm. painosti Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Shokinin, joka tutki korruptiosyytöksiä Burisma Holdingsissa. Biden uhkasi Ukrainaa tuolloin Yhdysvaltain merkittävien lainatakauksien perumisella, ellei Shokinia irtisanota. Samaan aikaan Bidenin poika Hunter istui Burisma Holdingsin johtokunnassa.

Sähköpostit paljastavat myös, kuinka Hunter järjesti Burisman johtokunnan jäsenelle tapaamisen varapresidenttinä toimineen isänsä kanssa vuonna 2015. Aikaisemmin Joe Biden on sanonut, ettei ole koskaan puhunut poikansa kanssa tämän ulkomaisista liiketoimista.

Bideneista on myös valokuva, jossa he ovat yhdessä golffaamassa toisenkin Burisman johtokunnan jäsenen kanssa Yhdysvaltain itärannikon ökyalue Hamptonsissa.

“Tämä on lokakampanja”, kampanjakiertueelta tavoitettu Biden kommentoi New York Postin uutisointia, kieltäytyen sanomasta asiasta enempää.

Bideneillä diilejä myös Kiinaan? – “Tämä kiinnostaa minua ja perhettäni…”

Vuonna 2017 Hunter pyrki sähköpostien mukaan solmimaan myös rahakkaan diilin suuren kiinalaisen energia-alan yhtiön kanssa. Hunterin lähettämien sähköpostien mukaan sopimukset olivat kiinnostavia “minulle ja perheelleni”.

Hunterille luvataan sähköposteissa 10 miljoonaa dollaria vuodessa. Sähköpostien mukaan pelkästään Hunterin esittelyt ovat tämän summan arvoisia.

Yhdessä viesteistä suunnitellaan mm. uuden holdingyhtiön perustamista, jossa “H” (ilmeisesti Hunter) saisi 20 prosentin osuuden ja “H”:n kautta “big guy” (iso kaveri) saisi lisäksi 10 prosentin osuuden. “Big guyta” ei ole kyetty varmuudella identifioimaan.

New York Postin väitteiden mukaan Hunterin neuvottelukumppani Ye Jianmingilla olisi lisäksi kytköksiä Kiinan sotilastiedusteluun. Jianming pidätettiin Kiinassa vuonna 2018, syytettynä lahjonnasta. Oikeudenkäynnit ja pidätykset maassa ovat usein luonteeltaan myös poliittisia.

Bidenin vastaehdokas, istuva presidentti Donald Trump sanoi uusin paljastuksiin viitaten, että jos Biden voittaisi vaalit, Kiina “omistaisi” Yhdysvallat.

Someyhtiöiden selitykset sensuurista eivät vakuuta

Toisin kuin someyhtiöt ovat väittäneet, sanomalehtien sensurointi vaalien alla ei ole niiltäkään aivan standarditoimenpide. Näyttää siltä, että yhtiöt painavat nyt sormeaan vaa’alle merkittävästi saadakseen varmasti itselleen mieluisan vaalituloksen.

Esimerkiksi Twitter on väittänyt, että sensuuripäätöksen taustalla olisi yhtiön uusi toimintalinja hakkeroitujen sisältöjen suhteen. Nopeakin tarkastelu kuitenkin osoittaa, ettei Twitter tosiasiassa noudata mitään tällaista linjaa, vaan on useissa tapauksissa sallinut uutisoinnin, joka käsittelee myös mahdollisesti alunperin laittomin keinoin saatuja tietoja.

Someyhtiöiden sympatiat ja läheiset kytkökset demokraattipuoluetta kohtaan eivät ole mikään salaisuus. Mikä tekee niiden asemasta hankalamman on kuitenkin niiden lainsäädännöllinen erityisasema – erityisesti vuoden 1996 Communications Decency Actin artikla 230 – joka voi olla uhattuna, jos yhtiöt hyväksikäyttävät asemaansa julkaisualustoina ja ryhtyvät editoimaan julkaistuja viestejä.

Aivan pyyteetöntä ei välttämättä ole New York Postinkaan toiminta. Lehden omistaa australialaissyntyinen mediamoguli Rupert Murdoch, joka tunnetaan vahvasta osallistumisestaan kannattamiensa poliitikkojen tueksi. Murdochin omistamat lehdet auttoivat esimerkiksi Margaret Thatcheria ja Tony Blairia Ison-Britannian vaaleissa. Sittemmin Murdoch oli perustamassa republikaanien pää-äänenkannattajakanavaa Fox Newsia Yhdysvalloissa.

Toisaalta, jos juttu on totta, onko sillä mitään väliä, miksi se julkaistaan? Paljastukset Bideneista ovat selkeästi uutisarvoisia ja uutisten sensurointi taas vahvasti länsimaisten perusarvojen vastaista.

Vasemmistomedia on pommittanut Donald Trumpia monenkirjavilla paljastusjutuilla tämän politiikkaan noususta lähtien, eivätkä someyhtiöt ole olleet huolissaan paljastusten oikeellisuudesta.

Sensurointipäätös nostatti massiivisen somedebatin. Pilapiirtäjä Ben Garrisonin näkemys aiheesta:

https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316808374164451328

Verkossa jaettiin myös vilkkaasti vanhaa, sensuroinnin ikonisoivaa Stalinin aikaista valokuvaparia nykyaikaan sovitettuna.

https://twitter.com/RealJamesWoods/status/1316886203266859008


SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää