Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo, että johtoportaan suuret palkat ovat aiheuttaneet pahaa mieltä työntekijöiden keskuudessa.
– Kyllä se on aiheuttanut närää kun johto tienaa satojatuhansia ja samaan aikaan yritetään leikata pienipalkkaisen duunarin selkänahasta, Nieminen paheksuu.
Iltalehti julkaisi viime viikolla (13.11.) selvityksen, jonka mukaan Postilla on kymmeniä kovapalkkaisia johtajia. Lehden keräämien tietojen mukaan ainakin kymmenkunta Postin johtajaa ansaitsee enemmän kuin Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen tulot ovat noin 180 000 euron luokkaa vuodessa.
Viestintäjohtaja puolustelee
Postissa suurinta palkkaa nauttii toimitusjohtaja Heikki Malinen, jonka vuosipalkka on 516 000 euroa. Postin viestintäjohtaja Timo Anttila puolustelee johtajien palkkoja. Hänen mukaansa yhtiön palkkapolitiikka on yleisesti valtion omistajaohjauksen linjan ja markkinoiden mukainen.
– Posti on yksi Suomen suurimmista yhtiöistä, jonka liikevaihto on vuodessa noin 1,8 miljardia euroa. Tuohon summaan ja vastuuseen nähden palkat ovat kilpailukykyiset ja markkinoiden mukaisella tasolla. Yhtiön palkitsemiskäytännöt ovat markkinatasoa tai sen alla, Anttila kertoo.
Anttila korostaa, että säästöohjelma toisensa perään on kohdistunut myös johtoportaaseen.
– Vuosien 2013-2014 yt-neuvottelujen tuloksena johdosta ja hallinnosta on vähennetty yli 400 henkilöä. Tänä vuonna 72 johtotason henkilöä on ollut lomautettuna yhden viikon ajan ilman palkkaa.
– Johtoportaan joustot ovat tavanomaisia kun puhutaan satojentuhansien eurojen palkasta, Nieminen kuittaa.
Osapuolet kaukana toisistaan
Postilakko alkoi tänään kello 16. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n lakot lamauttavat postinjakelun ensin pääkaupunkiseudulla ja myöhemmin maakunnissa. PAU:n mukaan työantaja haluaa leikata palkkoja.
– Työantaja tavoittelee työehtosopimusneuvotteluissa 20-30 prosentin eli satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin, Nieminen kertoo.
Viestintäjohtaja Anttila ei sulata Niemisen väitettä.
– Emme esitä palkanalennuksia vaan kyse on ylityölisän mahdollisesta laskemisesta, Anttila painottaa.
Jalonen toivoo pikaista sovintoa
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen toivoo, että postikiistan osapuolet pääsevät sopuun mahdollisimman nopeasti. Jalonen ei halua kommentoida kiistaa tarkemmin.
– En halua vaikeuttaa neuvottelutilannetta. Toivon, että neuvottelut ratkeavat nopeasti ja sopimus saavutetaan neuvottelujen kautta ja joulukortit löytävät ajoissa oikeaan osoitteeseen, Jalonen toteaa.
Postin työkiistan osapuolten eli Palvelualan työnantajaliiton Paltan ja työntekijöitä edustavan PAU:n on tarkoitus jatkaa neuvotteluja valtakunnansovittelijan johdolla ensi maanantaina.
Kuvassa: Postin työntekijät poistuivat työpaikaltaan Helsingissä 19. marraskuuta 2015.